Comerç

Les propostes de la Cambra de Tarragona per dinamitzar el comerç i evitar la desertització

Entre les propostes hi ha gratuïtat d'aparcament i la creació de la marca "Tarragona capital comercial"

per NacióTarragona , 27 de novembre de 2019 a les 09:21 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de novembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Cambra de Tarragona reclama un pla de xoc per mantenir i atreure l'activitat comercial a la ciutat. La institució alerta que el tancament "constant" d'establiments emblemàtics i de marques reconegudes malmet el posicionament comercial al centre urbà, que "va perdent la seva identitat com a espai de compres". "O actuem o perdem el petit comerç del centre. La principal artèria comercial, la Rambla Nova, s'està morint i l'únic que fa la ciutat és donar-li el condol", afirma l'ens en un comunicat.

Per aquest motiu, la Cambra exigeix a l'Ajuntament polítiques actives de promoció i ajuts puntuals als negocis, i que impulsi aquest pla de xoc de bracet amb els actors comercials de la ciutat.


Tres línies d'actuació
 
La proposta de la Cambra es basa en tres línies d'actuació: el suport al comerç del centre urbà, l'impuls de la dinamització comercial i la consolidació de les sinèrgies entre comerç i turisme. El primer eix demana mesures per augmentar la competitivitat de l'activitat existent, com ara una aposta per la digitalització, el foment d’experiències de compra, el foment d’adequació dels locals comercials, la utilització de l’espai públic a baix preu i una fiscalitat municipal tova, entre d'altres, que també inclogui una política d’usos de locals buits, o un pla d’usos comercials per concentrar les àrees de comerç.


"Tarragona capital comercial"

La Cambra també proposa impulsar la marca "Tarragona Capital Comercial" i crear un nou ens de gestió públic-privada que coordini la dinamització comercial de la ciutat mentre no es puguin activar les Àrees de Promoció Econòmica Urbana que preveu la Llei de Comerç. En aquest àmbit, s'aposta perquè es programin activitats esportives, socials o cíviques per atraure a la ciutadania al centre; fer un pla anual de les fires i esdeveniments per fomentar la participació dels comerciants; programar activitats de reclam al carrer, i augmentar la inversió publicitària.


L'aparcament, el problema més recurrent

A més, la institució proposa la gratuïtat o preus simbòlics per als aparcaments més cèntrics els dissabtes a la tarda i al vespre per afavorir la despesa, així com promoure la mobilitat entre les zones comercials de la ciutat i els parcs comercials. "Cal traslladar una imatge de ciutat comercial, on l’aparcament no és un cost per gaudir de compres i d’oci", reivindica la Cambra.

Finalment, la institució considera que cal promoure les sinèrgies entre el turisme i el comerç. "Tarragona té un patrimoni monumental desaprofitat i el comerç ha d’actuar com el principal prescriptor i altaveu. Caldria un esforç en la millora de la retolació i, sobretot, la promoció dels nostres actius. La captació de visitants per aquesta línia afavoriria al comerç", assegura l'ens. A més, la Cambra és partidària de que la ciutat sigui declarada municipi turístic a efectes d’horaris comercials, com molts altres municipis de la demarcació.

 

Participació