«El que circula, torna»: a Tarragona cal reciclar més i millor

per Arnau Urgell i Vidal , 21 de novembre de 2019 a les 06:40 |
«El que circula, torna» | Ajuntament de Tarragona
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de novembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
A la vida, tot torna. I en la gestió de residus, també. Reciclar ens permet convertir els residus en nous productes. És el que es coneix com a economia circular. I, a Tarragona, cal reciclar més i millor perquè “el que circula, torna”. Ens hi posem?


Lluny dels objectius

L'any 2018 a Tarragona es va arribar a un 32,5% de recollida selectiva bruta. La xifra està lluny de l'objectiu europeu per al 2020: un 60% al conjunt de Catalunya i un 50% com a mínim per a cada municipi.

Tanmateix, no només s'ha de reciclar sinó, sobretot, molt millor. L'any passat a Tarragona el 14,4% del que hi havia al contenidor marró –el de la matèria orgànica- no ho era. Són els denominats impropis. Hi ha plàstic –tant menjar envasat com plàstic film-, paper i cartró, tèxtil, entre altres. En el cas del groc, el dels envasos, aquesta xifra arriba al 46,2%. S'hi troba tèxtil, paper i cartró, menjar envasat i plàstic no envàs. En el cas dels contenidors verd i blau, per cert, no hi ha dades d'impropis.Per acabar: una xifra que mostra el camí a seguir. Al contenidor del rebuig –el gris, on només hi hauria d'anar el que no es pot reciclar-, un 37% l'ocupa matèria orgànica. És imprescindible que aquesta xifra es redueixi urgentment.

A peu de contenidor

Fins al proper 13 de desembre, un equip de set educadors ambientals faran una campanya per augmentar la recollida selectiva i reduir el percentatge d'impropis. Es farà a tots els barris de la ciutat, especialment en aquelles “zones calentes” o illes de contenidors que registren una problemàtica més elevada en la separació. Concretament, es faran un total de 117 accions a peu de contenidor i 14 punts informatius fixos. Entre altres, es repartiran bosses de ràfia –per als envasos, paper i cartró i vidre-, el cubell i les bosses compostables per separar la matèria orgànica i un díptic informatiu.

A més, el divendres 22 de novembre se celebrarà la festa de la recollida selectiva. Serà una tarda en família per aprendre més sobre la separació i la transformació del residu en una peça útil i amb valor. La cita, aquest divendres, de 17.00 a 19.00, a la plaça Corsini: comptarà amb activitats musicals i artístiques i tallers. 

Les accions al carrer es complementaran amb visites amb activitats organitzades per educadores ambientals. “La tasca de sensibilització que ara es realitzi entre els infants és una inversió per millorar la separació de residus en el futur”, expliquen des de l'Ajuntament.

- Més informació a elquecirculatorna.tarragona.cat 

Participació