Societat

'Radars', el nou projecte per lluitar contra l'aïllament de la gent gran als barris de Ponent

De moment, començarà a implantar-se als barris de Ponent

per NacióTarragona, 18 de novembre de 2019 a les 18:27 |
Adrià Costa

Els barris de Ponent de Tarragona comptaran a partir d'aquest any amb un nou projecte per combatre l'aïllament de la gent gran, Es tracta de 'Radars', una xarxa de prevenció i acció comunitària per reduir el risc exclusió social entre els ancians. De moment, Radars començarà a implantar-se als barris de Ponent, on el 14% de la població té més de 65 anys, de les quals unes 950 persones viuen soles, i es podria ampliar a la resta de la ciutat.

Com funcionarà?Les persones «radars» (voluntaris del barri) estaran atents a la dinàmica diària de les persones grans del seu entorn i, si detecten algun canvi important, donaran avís als Serveis Socials, que valoraran si cal intervenir-hi. Per pal·liar el sentiment de solitud d'aquestes persones, els «radars» de la plataforma faran en un seguiment telefònic i hi establiran una relació de confiança, que serà un primer pas per promoure la seva vinculació al territori.

Per una banda, els interessats en ser voluntaris poden apuntar-s'hi a través del 977408213 o escriure a radarsgentgran@tarragona.cat. Per l'altra, els majors de 65 anys, que vulguin ser usuaris del projecte també es poden adreçar als mateixos contactes.

Crear comunitat


La consellera de Serveis Socials, Feminismes i LGTBQT de l'Ajuntament, Carla Aguilar-Cunill, ha explicat que «es tracta de crear una xarxa en la qual  participa el veïnat, comerciants, persones voluntàries i professionals vinculats a les diferents entitats del barri, tot plegat coordinat pels serveis socials municipals». «És treball comunitari per convertir els barris en comunitats més humanes, segures i solidàries per pal·liar els efectes de la solitud no volguda i prevenir situacions de risc d'exclusió social de les persones grans», ha assegurat.

El projecte va néixer a Barcelona fa 10 anys i ara s'iniciarà a Tarragona gràcies a un conveni de col·laboració entre l'Ajuntament, l'Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona i l'Institut Municipal de Serveis Socials de Barcelona.

 

 

Participació