entrevista

Agustí Vizcarra: «Existeix la recepció tàcita i l'Ajuntament està obligat a donar-nos-la»

El president de l'Associació de Veïns apunta que no demanen un pavelló, només el més bàsic "que és la neteja i el manteniment dels carrers"

per Jonathan Oca, Tarragona, 25 d'octubre de 2019 a les 03:49 |
Agustí Vizcarra, president de l'AV Cala Tamarit. | Jonathan Oca
Agustí Vizcarra és empresari i també el president de l'Associació de Veïns Cala Tamarit, de Tarragona. Defensa que hi ha una obligació del consistori de recepcionar la urbanització que fa més de 15 anys que està en terreny de ningú. El dirigent veïnal manifesta que el nou equip de govern està més predisposat a solucionar la situació que l'anterior i confia a poder fer-ho resoldre durant aquest mandat. 

- El principal problema que té Cala Tamarit és que no ha sigut recepcionada per l'Ajuntament de Tarragona. Per què?


- Perquè l'empresa que construïa totes les cases de Cala Tamarit va plegar per la crisi econòmica i l'Ajuntament no ho va recepcionar perquè no va acabar la seva feina. Ara estem lluitant per aconseguir aquesta recepció a través de la nova constructora, que ha absorbit l'anterior i manté el nom de Rimoni.

- En quina situació es troben actualment?

- De moment ens hem d'assegurar, primer de tot, de saber com està tot el tema de la sentència, si Rimoni pot construir i a quina part i si als veïns ens tocaria pagar una part de les obres de la urbanització per poder ser recepcionats o si no hauríem de pagar res. Estem buscant advocats que ens portin el cas i llavors en parlarem seriosament. En un mes ja ho podríem tenir tot lligat però qui ha d'arribar a l'entesa final és la constructora i l'ajuntament. Nosaltres el que tenim és una proposta de la constructora. Ells volen construir a la zona de la Muntanyeta de Sant Joan, coneguda com la dels búnquers, que és on podia construir l'antiga constructora abans del canvi del POUM de l'anterior equip de govern. Amb el canvi, els va enviar a construir a tocar de les vies del tren i com a empresa, no li agrada. L'empresa necessita el nostre suport per poder parlar amb el consistori i així poder dir que els veïns també volen que es construeixi a la muntanya i així fer més força. Ara bé, per lligar tot això cal saber quin paper juguem els veïns i quines conseqüències té.

- Què falta per edificar?


- Falta una zona de serveis, una d'habitatges i zones d'equipaments que falten. Abans de fer-ho, però, han d'acabar d'arreglar tot el que va quedar a mitges, des del manteniment de les voreres, fins a obrir carrers per enllaçar amb la Móra que no es va fer en el seu moment.

- Fer tot això pot comportar uns quants anys.

- Pel que sabem, la constructora ja començaria dilluns, si fes falta a treballar. Si ho fan ràpidament, en un termini curt, tots ens traiem un mal de cap de sobre. Al final els veïns el que volem és viure tranquils, no haver de pensar en la neteja ni el manteniment dels carrers. Ara està net perquè ho hem pagat nosaltres. El que no podem fer és anar pagant o sortir a netejar. Ja fa massa anys que ho fem.

"Si ho fan ràpidament, en un termini curt, tots ens traiem un mal de cap de sobre"​

- Quan sàpiguen si els veïns ha de pagar, o no, com decidiran si donen suport a Rimoni?

- Doncs a través d'un referèndum, d'una consulta. Si la majoria de gent que viu aquí diu que "sí" els donarem suport, en cas contrari, no els hi donarem.

- Quants veïns hi ha a Cala Tamarit?

- En total som uns 500 veïns, entre els que hi vivim tot l'any i el que hi tenen la segona residència.
 

Agustí Vizcarra, president de l'AV Cala Tamarit. Foto: Jonathan Oca


- Veig que han netejat també l'antiga caseta de venda de xalets de Cala Tamarit.

- Sí, sí, Hem fet la neteja nosaltres. Això estava que no es veia. Ara estem intentant a través de parlar amb empreses i autònoms a veure qui ens pot donar un cop de mà per poder arreglar-ho però sense que ens costi diners, de forma solidària i nosaltres posaríem en un nou cartell que és un entorn protegit i que l'empresa que ens hagi ajudat hi col·labora. Hem d'anar-ho arreglant entre nosaltres perquè aquí van passant els anys i no es fa res. Fa 15 anys que visc aquí i ja calia que ens poséssim en marxa.

- Els boscos de la zona estan força bruts. Els preocupa?

- I tant. El més important és fer una neteja dels boscos. Quan arriba l'estiu, a nosaltres ens fa por perquè els boscos estan plens de porqueria. El dia que passi alguna cosa llavors tothom dirà que quina pena però s'ha d'actuar, i s'ha de fer ja. Aquí també tenim el problema de la neteja de contenidors i la seva ubicació. N'hi ha un que està al davant del bosc, allò s'omple de porqueria i fa pena. Estem parlant d'una zona protegida i no es cuida.

"Quan arriba l'estiu, a nosaltres ens fa por perquè els boscos estan plens de porqueria"​

- Han parlat amb l'Ajuntament per resoldre tot això?

- Hi vàrem parlar abans de muntar l'associació, que va néixer al juliol i vàrem tenir bones sensacions. L'anterior govern passava absolutament de tot però a l'hora de promocionar Tarragona, el primer era el castell de Tamarit. Nosaltres, els veïns, ens hem gastat 5.000 euros en netejar una part de la urbanització per poder viure-hi, el govern municipal anterior no ha tingut 5.000 euros per fer-ho durant 15 anys?

- Legalment, si no està recepcionada no havia de fer-ho, no?

- Legalment hi ha una cosa que es diu la recepció tàcita i l'Ajuntament està obligat a donar-nos-la.

- Per què? Què vol dir la recepció tàcita?

- Perquè aquí hi tenim la primera residència i d'això han passat completament. Això vol dir que si tens habitatge de primera residència, has de tenir tots els serveis mínims que ha de tenir una urbanització, com la neteja dels carrers i dels boscos. Ara bé, d'això ningú se n'ha preocupat durant aquests anys, ni els veïns ni el consistori.

- Per què creu que si existia aquesta possibilitat o obligació de la recepció tàcita, no s'ha fet cap pas per resoldre-ho?

- Això és com tot. Suposo que qui dia passa any empeny. Si no es queixen, ho deixem així i ja està. Ara bé, ara que tenim l'associació hem començat a investigar i a descobrir que podem fer-ho i estem en això.
 

Agustí Vizcarra, president de l'AV Cala Tamarit. Foto: Jonathan Oca


- Per què han decidit fer el pas de muntar l'associació ara si el problema fa més de 15 anys que perdura?

- Això va començar perquè uns veïns sempre que acabava la temporada dels càmpings quedàvem per fer una neteja. No tenim res contra els càmpings, ni contra la seva gent, però és veritat que alguns no vigilen massa i quan marxen, es nota el seu pas per aquí. Les neteges les vàrem fer almenys durant cinc anys fins que hem dit prou. Primer perquè sempre érem els mateixos veïns i després perquè vam decidir que tothom sigui responsable i que paguéssim un servei perquè ho fes. Després, va néixer per intentar resoldre la situació. De moment sembla que anem pel bon camí.

- Confien que això es resolgui en aquest mandat?

- Estem convençuts que sí perquè al final crec que tot és voluntat per resoldre-ho. Confio en el fet que les coses són més senzilles del que semblen. La trobada amb el nou govern ens va agradar molt, veiem que tenen una altra forma de parlar i de preocupar-se. Penso que anirem pel bon camí i espero que la tàcita la tinguem ràpidament. La recepció general, ja serà més complicat perquè les negociacions ja són entre la constructora i l'ajuntament però recordo que abans hem de saber quina és la nostra situació. Ara, però, urgeix la tàcita, és la prioritat. No demanem que ens facin un pavelló, ni un cap ni un supermercat, el que volem és el més bàsic, la neteja i el manteniment. No volem res més.

 

Participació