ciència

Els científics aposten per tenir més dades de qualitat per predir millor el canvi climàtic

La URV acull fins dijous a Tarragona les jornades "Emergència climàtica i transició energètica"

per NacióDigital, 7 d'octubre de 2019 a les 14:02 |
Manola Brunet, presidenta de la Comissió de Climatologia de l’OMM, durant unes jornades la URV, a Tarragona | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 d'octubre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els científics que participen en les jornades "Emergència climàtica i transició energètica" demanen disposar de més dades de qualitat per tal de predir amb més precisió el canvi climàtic. És una de les conclusions que s'han extret del primer dia de ponències, que s'allargaran fins dijous al Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili (URV) a Tarragona, en les quals hi participaran investigadors de prestigi internacional. Les jornades també volen afrontar els reptes de futur vinculats al clima de la Catalunya Sud per definir una estratègia de territori per als pròxims anys.

Una de les ponents de la primera jornada ha estat Manola Brunet, presidenta de la Comissió de Climatologia de l'Organització Meteorològica Mundial i catedràtica de Geografia de la URV. Brunet ha comentat que per estudiar el clima calen sèries llargues de temperatures, vent o precipitacions i que algunes d'aquestes dades antigues no es poden fer servir, sigui per falta de regularitat o perquè la metodologia o l'estat en el qual es troben no és l'òptim. També hi ha el problema que hi ha mancança de dades en determinades zones del planeta, com Àfrica, Amèrica del sud o la conca del Pacífic.


Brunet ha exposat que disposar de més dades de qualitat els permetria fer prediccions més acurades i que hi ha "molts actors sensibles a l'evolució del clima que necessiten informació veraç", com ara persones i empreses interessades a instal·lar parcs eòlics o plantes d'energia solar. A més ha lamentat que les dades generalment es prenen per fer previsions meteorològiques però no estudis climàtics amb previsions de més d'una dècada.

Amb tot, la catedràtica ha afirmat que el clima català avui és més àrid que els anys 60 i 70. Segons ha indicat, hi ha hagut un increment de temperatures moderat. "Ens escalfem menys que altres regions com l'Àrtic, però d'una manera destacable", ha comentat, i ha concretat que a Catalunya l'escalfament és més ràpid a la primavera i a l'estiu, que no pas a la tardor i l'hivern.


A banda també ha manifestat que el règim de precipitacions està variant, amb una tendència a pluges més fortes però menys freqüents. "Les sequeres seran més llargues, intenses i severes, interrompudes per pluges d'alta intensitat. L'aire té més capacitat per emmagatzemar més vapor d'aigua perquè és més càlid, i per tant plou més", ha concretat. A parer seu això generarà un impacte negatiu en els conreus, la gestió forestal i els recursos hídrics.

Àmbit local


Les jornades pretenen implicar els agents socials, tècnics i acadèmics en un debat al voltant dels principals reptes que planteja el canvi climàtic, gràcies al debat i l'aportació de científics de prestigi internacional. També hi haurà una visió enfocada als reptes que haurà d'afrontar la Catalunya Sud, que s'abordaran en la jornada de dijous 10 d'octubre, i que posaran el focus en la Ribera d'Ebre i la gestió agrària i forestal, després del gran incendi que va patir la zona a principis d'estiu.

 

Participació