Economia

Els aranzels de Trump també tindran un impacte milionari a Catalunya

El Govern convoca la Taula Agrària per definir els greuges a les exportacions agroalimentàries catalanes

per NacióDigital, 3 d'octubre de 2019 a les 18:11 |
Donald Trump, president dels Estats Units. | Europa Press
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 d'octubre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els aranzels que els Estats Units tenen previst imposar a productes de la Unió Europea del sector agroalimentari poden tenir un impacte d'uns 26 milions d'euros a Catalunya, segons dades confirmades per la Promotora d'Exportacions Agroalimentàries Catalanes (PRODECA).

L'any passat, el sector va vendre al país nord-americà per valor de 330 milions d'euros, i els nous aranzels en productes com oli, vins, caves, formatges o fruita poden afectar l'equivalent al 7,8% del que es va ingressar llavors. La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, ja ha convocat per la setmana vinent la Taula Agrària per estudiar l'increment dels aranzels.


Els EUA són el tercer destí fora de la Unió Europea dels productes agroalimentaris catalans, després de la Xina i el Japó, i representa el 3,3% de les exportacions mundials d'aliments i begudes catalanes. De fet, és el seu vuitè mercat mundial.

Els nous aranzels dictats per l'administració de Donald Trump entraran en vigor el 18 d'octubre, i afectaran principalment l'exportació del sector del fine food, el primer exportador català als EUA, i que inclou formatges, iogurts, mantega, fruits secs, sucs de fruita i fruites processades. Els aranzels pujaran un 25% en aquests productes, que el 2018 es van vendre al país nord-americà per valor de 125 milions d'euros.


Els olis vegetals i l'oli d'oliva català també veuran com pugen els seus aranzels en un 25%. Les exportacions d'aquest sector van ser de 56 milions l'any passat. El tercer sector afectat serà el del vi, que exporta 85 milions d'euros, i veuria afectats els vins tranquils, no carbonatats, amb una graduació menor a 14% d'alcohol, ne recipients no superiors als 2 litres. El cava i la resta d'espumosos no estan afectats.

El sector del carni, amb 31 milions, també veurà com pugen els aranzels, així com el del peix i el marisc, en aquest cas per les exportacions de mol·luscs i marisc. Pel que fa a la fruita, cítrics, cireres, préssec i peres tindran taxes aranzelàries d'un 25% addicional. Però segons el Govern, seria el sector menys afectat perquè Catalunya gairebé no exporta fruita i horta als EUA.

 

Participació