política

Tarragona planta cara a les «amenaces d'Endesa» de tallar el subministrament a famílies vulnerables

La moció només ha rebut les abstencions de PP i de Cs

per Jonathan Oca , Tarragona , 30 de setembre de 2019 a les 11:44 |
El ple de Tarragona celebrat aquest dilluns a l'Ajuntament de Tarragona | Jonathan Oca
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 de setembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de Tarragona ha mostrat el seu rebuig a la carta que Endesa va enviar als ajuntaments, durant el mes d'agost, informant-los que iniciaria els procediments de suspensió de subministrament elèctric a les persones vulnerables a partir de l'1 d'octubre. El ple celebrat aquest matí al consistori ha aprovat el text presentat per Junts per Tarragona, la CUP, ERC, En Comú Podem i PSC amb les sis úniques abstencions de Cs i PP. Els partits que presenten la moció han titllat l'advertència de la companyia elèctrica de "xantatge" i "amenaça". 

El consistori ha acordat reclamar "la retirada de l'amenaça d'Endesa· d'efectuar talls de subministraments a partir de l'1 d'octubre a les persones endeutades en situació de vulnerabilitat, "perquè aquesta amenaça constitueix una il·legalitat d'acord amb la Llei 24/2015". Segons la moció que ha esdevengut conjunta per cinc partits, també s'insta a l'Ajuntament a crear una acció conjunta institucional "per donar una resposta coordinada a la problemàtica de la pobresa energètica".


En el mateix text, es pretén instar a la Generalitat de Catalunya a prendre el lideratge polític en la defensa dels drets energètics. A més també es reclama la condonació del deute per part d'Endesa i les empreses subministradores, acumulat per les persones protegides per la Llei 24/2015, des de l'any 2015.

La moció també expressa la voluntat que les administracions defensin fermament la Llei 24/2015, una llei fruit d'una Iniciativa Legislativa Popular que va ser aprovada per unanimitat al Parlament de Catalunya i instar el Govern a accelerar el seu desplegament d'acord amb els diferents agents socials.


Per altra banda, des de l'Ajuntament s'exigirà al govern espanyol "la posada en marxa de mesures encaminades a posar fi a l'actual situació d'oligopoli del sector energètic". En el text també s'exigeix que s'arbitrin els mecanismes per a garantir que ni les famílies en situació de vulnerabilitat, ni la Generalitat ni les administracions locals hauran de fer front al deute de subministraments bàsics de les famílies vulnerables.

Per últim, l'Ajuntament es compromet a traslladar aquests acords a Endesa, al Govern de la Generalitat de Catalunya, entre altres.


 

 

Participació