justícia

L'Estat, obligat a indemnitzar un tarragoní condemnat per agredir l'advocada de la seva exdona

El TEDH considera que es va vulnerar l'article 6 del Conveni Europeu de Drets Humans en incomplir els requisits d'un procés amb totes les garanties

per NacióDigital , 25 de setembre de 2019 a les 12:40 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 de setembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha condemnat l'Estat a indemnitzar amb 6.400 euros per danys morals i 6.000 per despeses a un home, veí de Bonavista que va ser condemnat en apel·lació -havia estat absolt en primera instància- per un assalt a l'advocada de la seva exdona sense haver tingut l'oportunitat de ser escoltat pel tribunal.

El TEDH ha considerat que en el cas d'Antonio C.C., els tribunals espanyols van vulnerar l'article 6 del Conveni Europeu de Drets Humans en incomplir els requisits d'un procés amb totes les garanties.


Els fets que van motivar la seva condemna per l'Audiència Provincial de Tarragona tenen a veure amb l'assalt que va patir al mig del carrer l'advocada de la seva exdona poc després que aquesta obtingués la custòdia de la filla menor de tots dos.

Antonio i dues persones més van ser acusades de l'assalt i se'ls va portar a judici, sent absolts en primera instància per un jutjat penal al març de 2013.


La víctima va recórrer a l'apel·lació i el cas va ser vist per l'Audiència Provincial, que a l'octubre d'aquest mateix any va declarar nul·la i sense efecte l'absolució i va condemnar a Antonio a pena de presó i a pagar una indemnització a la víctima sense que se celebrés una audiència pública, en la qual se li prengués declaració ni a ell ni a altres testimonis. El condemnat va acudir al Tribunal Constitucional i el seu recurs va ser admès.

Ara, el TEDH li dona la raó i condemna Espanya a indemnitzar-lo. Els magistrats Paulo Pinto d'Albuquerque, Helen Keller i Maria Elósegui retreuen en la seva resolució que el tribunal penal al·ludís com a fet provat en la seva sentència el resultat del litigi civil sobre la custòdia de la filla menor, el que va perjudicar els interessos del demandant.


D'altra banda, es va rebutjar la declaració donada per un dels testimonis que proporcionava a Antonio una coartada en la data i hora de l'assalt, evitant així aquest testimoni pogués ser sotmès a contradicció per part del tribunal.

 

Participació