Fauna

FAADA lamenta els atacs de Nova Eucària sobre la gestió dels porcs vietnamites

La fundació surt en la defensa del santuari MÓN La Bassa, del Vendrell, després que l'ONG el titllés d'il·legal

per NacióDigital, 20 de setembre de 2019 a les 20:38 |
Els porcs vietnamites de Sant Pere i Sant Pau al santuari MÓN La Bassa. | FAADA
La Fundació per a l'Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA) surt al pas de les declaracions de Nova Eucària sobre la gestió del rescat dels porcs vietnamites i la tasca del santuari MÓN La Bassa. Segons un comunicat emès per l'entitat, els animals que vivien al Parc de Sant Pere i Sant Pau de Tarragona es troben en perfectes condicions de benestar. 

Segons el mateix text, la captura i el trasllat dels porcs al santuari MÓN La Bassa es va realitzar amb "la corresponent autorització de la Generalitat de Catalunya i de fet el cos d'Agents Rurals va participar en el dispositiu, comprovant les instal·lacions on es deixaven als animals".


FAADA etziba que el projecte proposat per Nova Eucària "era inviable en el moment que l'administració es va negar durant 3 anys a fer-ho, i donada la urgència per la inclusió en aquesta catalogació, els posava en risc l'estar sense control en el medi natural". Sobre això, afegeix que "la intervenció havia de ser urgent per salvar-los i posar fre a la cria descontrolada que es venia produint. És per això, que des de l'inici FAADA es va posar en contacte amb Nova Eucària a fi de col·laborar en aquest projecte, sense haver rebut cap resposta". 

La fundació carrega amb força contra Nova Eucària dient que els sorprèn que "una associació de protecció animal que diu vetllar pel benestar dels porcs vietnamites, envieu notes de premsa sense disposar de tota la informació i sense ni tan sols haver-se posat en contacte amb nosaltres o amb el santuari". "Ara amb aquesta acció els posen en risc, atacant a un dels pocs centres que pot acollir i salvar aquestes espècies declarades invasores, per a les quals no hi ha cap altra alternativa més que el sacrifici. No posen en perill només a aquests porcs, sinó a tots els porcs vietnamites de Catalunya", lamenten. 

Per últim, apunta que MÓN La Bassa és un santuari que "fomenta el respecte i l'empatia cap als animals" i que el centre està registrat com a explotació ramadera que és l'únic requisit legalment exigit fins ara. "La necessitat d'estar registrat com a nucli zoològic a dia d'avui no està regulat, és més, FAADA porta anys instant a les administracions competents per regularitzar l'estatus jurídic dels santuaris", aclareix.

FAADA assegura que els animals albergats en MÓN la Bassa tenen cobertes totes les seves necessitats; disposen d'aigua, alimentació i espai adequats, refugi, material de llit i d'enriquiment i per descomptat atenció veterinària, medicaments i tractament quan és necessari. Des de fa mesos, s'està procedint a la identificació i vacunació dels porcs vietnamites per adaptar-se a la seva catalogació com fauna invasora. Els mascles ja estan castrats i s'està valorant la millor manera d'esterilitzar les femelles en el termini que queda.


També vol aclarir que MÓN La Bassa és un centre temporal de pas per al manteniment dels porcs vietnamites rescatats de Tarragona, a l'espera que la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural autoritzi i comuniqui quins seran els centres d'acollida definitius.

FAADA clou el comunciat dient que "estem molt tranquils perquè tant l'Ajuntament de Tarragona, com ADAT, MÓN La Bassa i la nostra fundació, hem actuat sota el paraigua de la Generalitat de Catalunya, amb l'únic objectiu de salvaguardar la vida i el benestar dels porcs vietnamites de Tarragona".

 

Participació