economia

La Generalitat recupera el PUOSC i pica l'ullet als municipis catalans petits

Meritxell Budó destaca que 90 milions d'euros aniran destinats a ajuntaments, entitats municipals descentralitzades i consells comarcals que tinguin menys de 5.000 habitants

per Jonathan Oca , Tarragona , 18 de setembre de 2019 a les 18:16 |
La portaveu del Govern, Meritxell Budó (centre), aquesta tarda a l'Auditori de la Diputació de Tarragona. | Jonathan Oca
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de setembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Govern ha presentat aquesta tarda el Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) 2020-2024 a les comarques tarragonines. La consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha estat l'encarregada de posar una mica de llum sobre aquest instrument econòmic que des del 2011 no es convocava. La també portaveu del Govern ha destacat que feia dos mandats que no es podia gaudir d'aquesta eina a causa de la crisi econòmica "que va colpejar fortament les finances de la Generalitat" i ha afegit que també va ser conseqüència "dels incompliments reiterats en matèria econòmica de l'estat espanyol cap a Catalunya".

El PUOSC està dotat de 250 milions d'euros, que estan dividits en dues línies de subvencions. La primera compta amb 160 milions que es destinaran als 947 municipis de Catalunya i serviran per a cooperar en el finançament de les obres i serveis de competència municipal. La segona, d'uns 90 milions, vol reforçar els ajuntaments, entitats municipals descentralitzades i els consells comarcals que tinguin menys de 5.000 habitants. Aquesta eina és essencial per als municipis catalans per portar a terme noves infraestructures, equipaments o serveis.


Budó ha destacat que la dotació pressupostària per al pla d'inversió i cooperació "està garantida" i que no depèn de l'aprovació dels pressupostos. Ara bé, la consellera està convençuda que els comptes per al 2020 s'aprovaran i que permetran tirar endavant aquest pla i altres que es podrien engegar.

Per altra banda, la portaveu del Govern ha apuntat que la novetat en aquest PUOSC 2020-2024, és que la Generalitat garanteix un mínim d'inversió per a cada ens municipal que presenti projectes i que per tant, siguin aprovats. Aquest mínim dependrà de la quantitat que suposi el projecte presentat. Budó ha destacat, però, que no hi ha un màxim de projectes per a poder presentar de cada ajuntament o altre ens municipal.


Aquesta novetat, segons la consellera, neix de la voluntat de garantir "l'equilibri territorial i la igualtat d'oportunitats de tots els ciutadans" i així evitar que "hi hagi ciutadans de primera i de segona depenent del municipi on visquin".

La presentació ha tingut lloc aquesta tarda a l'Auditori Diputació de Tarragona. En aquest acte hi han assistit alcaldes, regidors i tècnics dels diferents ajuntaments tarragonins que han pogut rebre informació més detallada per part de la directora general d'Administracions Locals, Rosa Vestit, el director dels Serveis Territorials de Presidència a Tarragona, Baptista Capell, i el sotsdirector general de Cooperació Local, Jordi Castells.

 

Participació