agricultura

«Polítics votats, pagesos oblidats»: afectats per l'incendi de l'Ebre reclamen ajuts directes

Els pagesos s'han desplaçat en marxa lenta des del Segrià fins a la seu d'Agricultura, a Barcelona, per traslladar al departament les seves reivindicacions

per NacióDigital, 14 d'agost de 2019 a les 17:07 |
Inici de la marxa lenta a Torrefarrera. | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 d'agost de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Una vuitantena de pagesos afectats per l'incendi de la Ribera d'Ebre, el Segrià i les Garrigues han protagonitzat aquest dimecres una marxa lenta amb una quarantena de vehicles per demanar ajuts directes pels sinistres. Els manifestants han sortit de Torrefarrera (Segrià) a les nou del matí, i han circulat per l'A-2 fins a la seu del Departament d'Agricultura, a la Gran Via de Barcelona, on han arribat cap a les dues del migdia. 

Els pagesos, amb armilles grogues i cartells reivindicatius als seus vehicles -com ara "polític votat, pagès oblidat"-, han dut a terme una breu protesta davant la seu del departament que dirigeix Teresa Jordà, on han tallat el trànsit durant uns minuts. La intenció dels pagesos era reunir-se amb la consellera, però no han estat rebuts. Per tot plegat, han demanat la dimissió de Jordà, i ja han anunciat que preparen noves mobilitzacions.


Els manifestants consideren "insuficients" les mesures de suport aprovades per la conselleria i, per això, segueixen exigint l'habilitació d'ajuts directes a fons perdut per als pagesos i ramaders afectats per tal de pal·liar els danys que els va ocasionar el foc en les seves explotacions. 

Els pagesos afectats per l'incendi exigeixen al Govern que habiliti ajuts directes a fons perdut per tal de poder restituir els danys que han sofert les seves explotacions com a conseqüència del foc i recorden que així "s'hi va comprometre", segons el president d'Asaja Lleida, Pere Roqué. De les 5.046 hectàrees cremades entre les comarques de la Ribera d'Ebre, el Segrià i les Garrigues, 953 corresponen a terrenys agrícoles i 4.071 són forestals.

 

Inici de la marxa lenta dels pagesos que arrenca a Torrefarrera. Foto: ACN


"Ens volen ajudar replantant els boscos o tallant els pins cremats i d'això el pagès no en pot percebre res i, en canvi, hem d'anar a buscar crèdits tous, però s'han de tornar", ha lamentat Ramon Guiu, pagès de Bovera. "Potser d'aquí a cinc anys quan tornem a produir no tindrem ni per tornar els crèdits perquè la gent es fan grans", ha assenyalat. L'Antonio, pagès de Flix, ha explicat que a la seva finca "s'ha cremat tot, 30 hectàrees d'oliveres i ametllers, a més de mànegues i tubs", i "hem de continuar pagant el reg". "Vam demanar al banc per comprar dues finques i ho hem de seguir pagant i ara s'ha parat tot", ha exposat. 


Cal recordar que Agricultura va posar en marxa un pla de suport als afectats que preveu destinar 5 milions d'euros a una línia de préstecs tous, els interessos de la qual assumeix el Govern. Un altre bloc de mesures planteja intervencions estratègiques en infraestructures bàsiques per prevenir els incendis forestals com ara la neteja i el condicionament de camins; l'establiment de franges de protecció i punts d'aigua i l'extensió de les xarxes de regadiu a parcel·les agrícoles aptes.
 
Els participants en la marxa lenta s'han vestit amb armilles grogues amb el lema "Tu els has vist? Pregunto. No. Doncs jo tampoc", acompanyades per crespons negres. Els pagesos confien poder-se reunir amb la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, o, en tot cas, amb algun responsable del departament, per tal de fer-li arribar les seves reivindicacions. Els afectats, però, ja han anunciat que si no es tenen en compte les seves demandes seguiran amb les mobilitzacions. D'aquesta manera, preveuen tornar a tallar la C-12 a Flix aquest diumenge, per quarta setmana consecutiva.

Els pagesos afectats s'han concentrat a l'àrea de servei de Torrefarrera i passades les nou del matí han sortit amb els seus vehicles, custodiats pels Mossos d'Esquadra, per agafar l'A-2 i dirigir-se a Barcelona. La quarantena de vehicles es desplacen a una velocitat d'uns 60 km/h ocupant un carril de l'autovia, fet queha provocat circulació intensa coincidint amb el pas de la caravana. La marxa lenta l'ha tanca una vehicle amb un remolc que transporta una olivera cremada en l'incendi amb diverses creus negres penjades. 
 

Alguns dels vehicles participants abans d'iniciar la marxa lenta, a Torrefarrera. Foto: ACN

 

Participació