fauna

Nova Eucària i PSC defensen que la creació del refugi urbà per als porcs vietnamites és la solució més «ètica»

Consideren que reubicar-los a un refugi santuari no és el més adient i que és traslladar la responsabilitat a la ciutadania

per Jonathan Oca , 14 d'agost de 2019 a les 11:28 |
Sandra Ramos, portaveu del PSC a l'Ajuntament de Tarragona, i Anna Carbonell, directora de NEC. | Jonathan Oca
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 d'agost de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El PSC i Nova Eucària defensen que el projecte "més ètic" per a resoldre la situació de la colònia de porcs vietnamites de Sant Pere i Sant Pau era la creació del refugi urbà al parc de la Muntanyeta, on viuen actualment.

Anna Carbonell, directora de l'ONG Nova Eucària, lamenta "les formes" de la consellera de Benestar animal, Carla Aguilar, com ha gestionat aquest tema. L'animalista recorda que ha estat la seva organització -juntament amb cuidadores- la qual ha vetllat per als animals des que van aparèixar al parc de la Muntanyeta després que algú els abandonés. Segons Carbonell, Aguilar "ha menystingut la nostra implicació de dos anys intensos i complicats" i li ha etzibat que han aturat el seu sacrifici fins a dues vegades i que inclús, quan ja ho tenien tot a punt per a portar a terme una jornada de castració dels animals, se'ls va amenaçar des de l'Ajuntament d'aplicar-los la llei mordassa.


Per altra banda, li recrimina que "s'autoproclami antiespecista" i que titlli la colònia de porcs "com un problema i no com una situació a resoldre". A més, afegeix que els animals no representen cap risc de salut pública i assegura que això ha quedat demostrat en els tres anys que fa que viuen a Sant Pere i Sant Pau.

Carbonell assegura que "no critiquem la mesura aprovada però no és la més ètica, la nostra és un projecte social i educatiu". A més, considera que la reubicació dels animals a un refugi santuari és un clar exemple que la consellera ha volgut "resoldre la situació de manera ràpida i traslladar el problema a la ciutadania", que serà qui se n'haurà de fer càrrec.


A tot això, directora de l'ONG Nova Eucària afegeix que el projecte que proposaven i que semblava que havia de ser el que avancés, és "completament viable tècnicament i econòmicament" i tenia l'aval del Departament de Territori i Sostenibilitat, ja que el seu departament tècnic havia donat el vistiplau al nucli zoològic.

Carbonell també ha apuntat que el projecte havia de servir, també, com a exemple per a altres ajuntaments o ens per salvar els més de 700 exemplars de porc vietnamita que han comptabilitzat que viuen a Catalunya, ja que són considerats com a espècie invasora.


Sandra Ramos, portaveu del PSC a l'Ajuntament de Tarragona, lamenta que el projecte no és l'opció seleccionada per part de l'equip de govern actual però recorda a Aguilar que en campanya electoral, tots els partits van signar un document de l'Aliança Animal en el qual es contemplava l'opció del refugi urbà per als porcs com a solució.

Ramos també ha recordat que des de l'Ajuntament, sota el govern del PSC-PP, es va descartar el sacrifici "ètic" que reclamava la Generalitat i que van treballar per trobar una altra sortida, que era el projecte de Nova Eucària. El projecte, tenia un cost de 16.000 euros inicials, més una partida destinada anualment a la cura dels animals.

 

Participació