societat

«Salut prefereix estalviar diners i tancar llits que cobrir les baixes del personal sanitari»

El Grup de Treball de la Sanitat Pública denuncia que cada any es repeteix la mateixa situació als hospitals tarragonins

per Jonathan Oca , 13 d'agost de 2019 a les 13:13 |
Roda de premsa del grup de treball al hall de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona | Jonathan Oca
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 d'agost de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública a Tarragona torna a denunciar, un cop més, el tancament de llits als hospitals de la demarcació. Una trentena de persones s'ha concentrat a les portes de l'Hospital Joan XXIII per a denunciar aquesta situació, segons apunten, es repeteix any rere any.

Montse Sans, membre del grup, lamenta que el Departament de Salut de la Generalitat "prefereix estalviar-se diners i tancar llits que cobrir les baixes que hi ha durant l'estiu per vacances del personal sanitari". En aquest sentit, recorda a la consellera Alba Vergés que "ni els malalts, ni malalties ni l'activitat hospitalària no fan vacances".


Sans també ha denunciat la davallada que ha patit el Joan XXIII, ja que "l'any 2010 comptava amb 393 llits i ara ja en són 100 menys i uns 200 treballadors menys". La mateixa activista ha manifestat que durant l'època estival la població augmenta exponencialment pel turisme. Això, juntament amb una reducció de la plantilla i serveis, deixa l'atenció sanitària en una situació caòtica i que no està a l'alçada dels ciutadans. En aquest sentit, ha denunciat també que la massificació en els serveis d'urgències, obliga als professionals a treballar en zones no habilitades i que aquests, tenen una doble tasca: atendre els pacients d'urgències i els que van a hospitalització i que estan a l'espera de llits.

Per altra banda, ha apuntat que el tancament de quiròfans i per tant, la reducció de la seva activitat, provoca que les llistes d'espera s'allarguin. "Els quiròfans haurien de funcionar les 24 h i els 365 dies de l'any, no els haurien de tancar mai", ha afegit.


Sans també ha expressat que a l'estiu hi ha reducció de visites als especialistes i això és el contrari del que hauria de passar segons el Grup de Treball. En aquesta època, és quan hi hauria d'haver ampliació de plantilla. Ara mateix, "els treballadors es veuen desbordats i al límit" i això provoca estrès, ansietat i depressió als professionals.

Menys tancaments de llits però la mateixa visió 


Segons dades del mateix grup, enguany s'han tancat menys llits que en anys anteriors però no ho consideren suficient, ja que creuen que no se n'hauria de tancar cap. Això és el que defensa l'activista Marisa Cañón, qui apunta que al Camp de Tarragona hi ha tancats uns 136 llits, el que suposen un 11% del total de llits de la zona. Al Joan XXIII n'hi hauria uns 26 de tancats.

Segons les mateixes dades, al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre hi ha uns 1273 llits, d'aquests 542 són gestionats directament per Salut i la resta, 721, són per gestió indirecta (SISCAT).

Cañón rebutja la manera de gestionar que té Salut, ja que cada any passa el mateix. "No està demostrat en cap estudi que la gent es posi menys malalta a l'estiu" ha clos.

 

Participació