meteorologia

VÍDEOS Un fort temporal provoca inundacions al Baix Penedès i el Garraf

​Protecció Civil activa l'Alerta del Pla Inuncat per les fortes pluges

per NacióDigital , 12 d'agost de 2019 a les 07:49 |
Un carrer inundat a Sitges | PL Sitges
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 d'agost de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’alerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions de Catalunya Inuncat per les pluges intenses que han superat els 40 l/m2 en 30 minuts al Baix Penedès i al Garraf al llarg d'aquesta matinada i per les incidències que estan generant. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu la possibilitat de superar el llindar de 20 l/m2 en 30 minuts a tot el litoral i prelitoral de Barcelona i Girona.
  

El telèfon d'emergències 112 de Catalunya ha rebut 255 avisos relacionats amb les pluges, principalment per inundacions. D'aquests avisos, 118 han estat a la comarca del Garraf (88 dels quals a Vilanova i la Geltrú), 60 al Baix Llobregat (45 dels quals a Castelldefels), 35 al Baix Penedès, 21 al Tarragonès, 9 al Barcelonès, 7 al Baix Camp, 3 a Osona i 2 al Bages. 
 
Derivat de les trucades, des de l’inici de l’episodi, els Bombers de la Generalitat han atès ja 103 avisos per pluja, principalment a la comarca del Garraf. En tots els casos es tracta d’inundacions de baixos, aparcaments i acumulació d’aigua en carrers, rotondes i terrats d’edificis. No hi ha cap persona ferida.


A Vilanova i la Geltrú la circulació per la majoria del carrers de la població és molt dificultosa i hi ha hagut problemes d'accés a l'estació de Renfe del municipi, tot i que a hores d'ara ja s'ha restablert la situació.  

La caiguda d'arbres ha provocat tall de la circulació viària en ambdós sentits entre Cunit i Vilanova. Això ha afectat cinc línies de Rodalies: 2sud, 13, 14, 15 i 16.
 
Les tempestes han estan molt violentes i s'han registrat xifres molt elevades en només 30 minuts: Cunit 56 l/m2, Vilarodona 36 l/m2, Tarragona 27 l/m2, Nulles 25 l/m2, Vendrell 24 l/m2. A Sitges ha caigut una forta pedregada.  
L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha emès dos avisos d’hidrologia al Baix Penedès i al Garraf per avisar de l’increment del cabal de les rieres. Al Baix Penedès: riera de la Bisbal (el Torrent del Lluc i la riera de Marmellar que també pot afectar els municipis de Sant Martí Sarroca, Castellví de la Marca i Castellet i la Gornal de l'Alt Penedès ). Al Garraf: riera de Jafre, Begues, Ribes, riu Foix i les altres rieres litorals del Garraf.
 
S’ha activat en alerta el Pla d’Autoprotecció (PAU) a la C-32 a Sitges-Castelldefels per les tempestes i aigua a la calçada. En aquests moments hi ha dos carrils tallats a la C-32 a Castelldefels sentit Barcelona per inundacions. 
 
Davant d’aquest episodi de precipitacions, Protecció Civil de la Generalitat recomana informar-se de la situació meteorològica i les possibles afectacions viàries abans de sortir de casa. Convé extremar les precaucions a l’entorn de rius i rieres perquè poden portar aigua abundant de forma sobtada i convertir-se en una zona extremadament perillosa.
 
De la mateixa manera i de forma genèrica, Protecció Civil aconsella no romandre a prop de lleres, rius i guals i eviteu travessar rieres i torrents a les zones afectades perquè, encara que semblin portar poc cabal, aquest es pot incrementar de forma sobtada. No deixeu els cotxes aparcats en zones inundables o torrents secs. Si les tempestes van acompanyades d’aparell elèctric, cal evitar situar-se sota els arbres o torres elèctriques. Extremeu les precaucions en les activitats a l’aire lliure en les zones afectades per les pluges i les situades aigües avall dels rius. Qui condueixi de matinada ha d’evitar vies secundàries, especialment si són a prop de rius, rieres i zones inundables.
 
El temporal amaina

A hores d'ara, les pluges han afluixat i s'han traslladat cap al nord, a les comarques centrals, Barcelona i Girona. A migdia hi haurà una treva i es formaran clarianes, però a la tarda es poden repetir les tempestes al nord-est del país, tot i que amb menys intensitat.
 

 

Participació