1 de 10
societat

L'ACA desvincula el tall d'aigua de Gratallops del desviament de cabdal del Siurana

L'agència ho atribueix a una problema en unes ventoses

Un responsable de la brigada estirant la mànega per reomplir el dipòsit municipal a Gratallops. | ACN
per NacióDigital, 26 de juliol de 2019 a les 14:38 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de juliol de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) atribueix la manca d'aigua potable que hi ha des de dilluns al municipi de Gratallops, al Priorat, a un problema en unes ventoses que derivaven més aigua cap als regants i evitaven l'arribada del recurs cap aquest poble del Priorat. D'aquesta manera, l'ACA, a través d'un comunicat emès aquest divendres, vol deixar clar que la incidència no té res a veure amb el desviament d'aigua des de l'embassament de Siurana fins a Riudecanyes, tal com s'havia apuntat inicialment. Des de l'ACA s'afegeix que el Siurana està avui al 41% amb més de 5 hm3. "La Mancomunitat del Topograpo no havia detectat aquest problema perquè no havia fet un seguiment de la conducció", diu l'ACA.
Per solucionar aquesta mancança d'aigua, s'ha procedit a netejar, reparar i completar un tram d'una conducció, d'uns 40 metres de llarg, que feia anys que estava malmesa i que farà possible que l'aigua de l'embassament arribi directament a Gratallops des de la xarxa del Topograpo.


"Amb les reserves actuals emmagatzemades a Siurana, es garanteixen totes les demandes de la mancomunitat del Topograpo per a un període de dos anys", s'assegura des de l'ACA.

La mancomunitat del Topografo


Els municipis de Torroja del Priorat, Poboleda, Gratallops i Porrera s'abasteixen d'una conducció d'aigua provinent de l'embassament de Siurana. És el que es coneix com la mancomunitat del Topograpo.

Segons l'ACA, per garantir i assegurar totes les demandes domèstiques d'aquest àmbit, així com les de reg de Cornudella, s'alliberen un total de 30 litres per segon des de l'embassament, a més de 20 litres per segon com a cabal ecològic. "Aquestes són quantitats molts superiors a l'aigua que està entrant de manera natural a l'embassament -uns 10 litres per segon-", afirma l'agència


Les concessions per a l'ús de l'aigua

L'agència recorda que el Siurana és un riu de la conca de l'Ebre i és la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) qui té les competències i qui ha de fer possible l'establiment d'un cabal ecològic.

A partir d'aquí, remarca que "s'ha de tenir en compte que hi ha diverses concessions per a l'ús de l'aigua de Siurana que s'han de respectar i complir".

"Amb l'objectiu de buscar l'equilibri entre els diferents usos, des del mes de desembre de 2018 està constituïda la Taula del Siurana Riudecanyes, per a definir un consens entre els diferents usos de l'aigua i l'aplicació de cabals ambientals", afegeix l'ACA. Es preveu que en el mes de setembre es reprenguin de nou les sessions.

 

Participació