economia

L'Ajuntament de Tarragona, en risc d'acabar el 2019 en números vermells

El conseller Jordi Fortuny treballa en un pla d'inspecció per caçar les entitats i ciutadans que no paguen i alhora, rebutja apujar els impostos

per Jonathan Oca, Tarragona , 16 de juliol de 2019 a les 19:12 |
El conseller de Serveis Econòmics, Serveis Centrals i Personal, Jordi Fortuny, en roda de premsa. | Jonathan Oca
L'Ajuntament de Tarragona està "en una situació econòmica d'equilibri inestable". El conseller de Serveis Econòmics, Serveis Centrals i Personal, Jordi Fortuny, alerta que els ingressos corrents podrien no ser suficients per pagar les despeses corrents i el deute i això voldria dir que al 2020 s'arribaria amb deute, en aquest aspecte. El mateix conseller ha afirmat que la despesa corrent ha pujat un 18% des de l'any 2015 però els ingressos només ho han fet un 7,5% i això genera una situació de risc, ja que si el consistori tanca l'exercici -l'any- en negatiu, es tancarien les portes a aconseguir finançament extern a través de crèdits que es poguessin demanar l'any que ve.

El conseller ha destacat que el que posa en risc el dèficit "és que no es recapta". Sobre això, ha afirmat que hi ha institucions i privats que no paguen el que els pertoca i que no ho fan perquè no hi ha control. Fortuny està convençut que la situació "heretada" del PSC es pot revertir i espera fer-ho abans de finals d'any per poder entrar al 2020 amb garanties. El conseller assegura que el pla d'ajust que seguiran serà estalviant despeses i augmentant les inspeccions. El republicà lamenta la "poca musculatura" que hi ha en l'àrea d'inspecció i per això, pretén incorporar entre 3 o 4 inspectors per poder caçar a tots els que no paguen. Segons el conseller, aquest fet es dona més per "desídia" de l'anterior equip de govern que no per "mala fe" dels ciutadans o les entitats, per exemple. 


L'objectiu de l'equip de Fortuny no és retallar personal i apujar els impostos. La premissa és augmentar punts estratègics de la plantilla del consistori, com s'ha apuntat abans, per intentar recaptar tot el que pertoca portant a terme una tasca d'inspecció a empreses, institucions i particulars que han evitat pagar els impostos que estaven obligats a abonar al consistori. El mateix conseller no ha volgut donar detalls de com seran les inspeccions ni quan començaran per "no donar pistes". Fortuny no descarta revisar la siutació de l'Església.

El PSC treu pit per la gestió econòmica de l'Ajuntament durant els 12 anys de mandat

Per la seva banda, des del grup municipal del PSC treuen pit per la gestió de l'economia que han fet de l'Ajuntament de Tarragona. Concretament, Pau Pérez, exconseller d'Economia i Hisenda, ha assegurat que el "PSC deixa un Ajuntament sanejat amb diners a la caixa".

En un comunicat, el socialista ha recordat que quan van entrar al consistori a governar fa 12 anys, l'endeutament del consistori era del 115% i actualment s'ha reduït al 98%. A més, afegeix que hi ha més de 20 milions d'euros per invertir aquest any; dels quals 5 milions són de les inversions no executades del préstec del 2018, 11,3 milions del pressupost del 2019 i 3 milions pel que fa al romanent de despeses generals de tresoreria.

 

Participació