POLÍTICA

La sociovergència governa al CCT gràcies a la decisió «contradictòria» dels comuns

Els consellers d'En Comú Guanyem donen la majoria absoluta al pacte de PSC i JxCat però no tanquen la porta a sortir-ne si no hi ha consensos

per Jonathan Oca, 15 de juliol de 2019 a les 21:22 |
Joan Martí Pla, president del Consell Comarcal del Tarragonès. | Jonathan Oca
Joan Martí Pla (JxCat) s'ha convertit aquest dilluns en el nou president del Consell Comarcal del Tarragonès (CCT) gràcies a un pacte a tres bandes que dona la majoria al nou govern. Junts, PSC i En Comú Guanyem han aconseguit 18 dels 33 vots possibles en el ple de constitució del nou govern del CCT.

A banda de la relativa sorpresa que JxCat i PSC tornin a reeditar el pacte de l'anterior mandat, realment l'estupefacció ha arribat aquest migdia quan els tres partits han anunciat que els comuns també prenien part d'aquest acord, en el qual es preveu que postconvergents i socialistes es reparteixin la presidència, dos anys per a cadascú.


Després de la constitució del govern, el conseller Mario Téllez, portaveu dels comuns, ha afirmat que "és una de les decisions més contradictòries que he pres mai". Sobre això, ha afegit que aquest pas "genera contradiccions internes a dins del nostre espai" però ha assegurat que donen suport al pacte després que les esquerres no hagin sigut capaces de poder arribar a una entesa, quan en el ple hi tenen majoria. Davant d'aquest escenari, la seva aposta ha sigut entrar a govern perquè "tot i que estar a l'oposició seria el més còmode, hem decidit optar per ubicar-nos en aquella posició que podem arribar a fer o a practicar més polítiques que siguin positives cap al territori".

Téllez no s'amaga i davant les més que probables crítiques que rebran per donar suport a la sociovergència, ha dit que "les haurem d'entomar" però també ha apuntat que és el que calia per tirar endavant "unes polítiques per millor la vida de la ciutadania" i sobretot, si poden accedir a les carteres d'Ensenyament o Igualtat.

Per altra banda, el mateix Téllez ha sigut taxatiu dient que si no s'arriba a consensos i a enteses durant el mandat amb PSC i Junts, "sempre podem fer marxa enrere".

La idea dels comuns era poder arribar a governar amb els "partits d'esquerres". Téllez considera que PSC, ERC, En Comú i la CUP podrien haver sumat forces per tirar endavant "polítiques transformadores" però no ha sigut possible i al final, "un partit de dretes -Junts- està governant".

 

Tots els consellers que formen part del Consell Comarcal del Tarragonès. Foto: Jonathan Oca
 

El discurs suau del president

Joan Marí Pla no ha fet un discurs dur ni s'ha mullat massa amb el pacte a tres bandes amb PSC i els comuns. El president de l'ens comarcal ha destacat que després de la bona entesa i els resultats de l'anterior mandat, "l'experiència ens ha aconsellat" reeditar-lo. Sense més.

El també alcalde de Perafort ha destacat que el pacte donarà "estabilitat" i per acabar d'aconseguir-la els faltava un tercer actor, i aquest eren els comuns. Això permès que poder aconseguir la majoria absoluta en la primera volta i per tant, que el nou govern ja pugui començar a caminar. Pla desvincula l'acord de país de la Diputació de Tarragona amb el que s'ha fet al CCT, ja que "van creure que aquell era el millor per ells i nosaltres creiem que aquest ens dona estabilitat".
 
Pla també ha volgut enviar un missatge a l'oposició dient que les portes estan obertes a aquells que es vulguin sumar al pacte. I ha recordat que la política al Consell Comarcal "no es tracta de repartir poders ni cadires" i que no ha de servir per a buscar confrontació sinó per "buscar consensos, col·laboració i progrés".

ERC lamenta la decisió

Núria Batet, portaveu i candidata d'ERC a la presidència, ha recordat a Junts i PSC que "érem la segona força i amb més consellers i conselleres (9) que la força que governa durant aquest inici", que és Junts amb 7 consellers. La regidora de Torredembarra ha apuntat que han sigut l'únic partit que ha presentat una dona com a candidata i alhora, ha dit que potser el fet d'haver sigut crítics durant el darrer mandat "ens pot haver passat factura".

Per altra banda, ha manifestat que calia apostar "pel canvi" perquè aquest mandat no té res a veure amb l'anterior, ja que "han passat moltes coses a Catalunya des de l'1-O del 2017".

 

Participació