incendi

L'incendi de Miasa, principal hipòtesi de l'afectació del reactor biològic de la depuradora de Tarragona Sud

Jordi Fortuny, president d'EMATSA, destaca que encara s'estan fent anàlisis però tot apunta que les tasques d'extinció en podrien ser la principal causa

per Jonathan Oca, Tarragona , 10 de juliol de 2019 a les 13:34 |
Els Bombers treballant a l'empresa Miasa, al polígon Entrevies, en una imatge d'arxiu. | ACN
El reactor biològic de la depuradora d'aigües residuals de Tarragona Sud s'ha vist afectat cap de setmana i això ha provocat que s'hagi abocat aigua sense tractar a la llera del riu Clar, i que desemboca al Port de Tarragona. Aquests abocaments, segons conseller i president d'Ematsa Jordi Fortuny, no suposen cap risc de salut pública perquè no són tòxics.

Fortuny ha destacat que els tècnics d'Ematsa van detectar la presència d'escuma en una de les basses que intervenen en el procés de depuració de les aigües residuals urbanes i que va afectar els microorganismes depuradors del reactor biològic. Aquest fet coincideix amb l'incendi que va calcinar la nau de l'empresa Miasa al polígon Entrevies.


El conseller apunta que la principal hipòtesi és que les tasques d'extinció d'aquest foc hagin fet augmentar el cabal que va rebre la depuradora i que hagi malmès aquest reactor biològic. Ara bé, de moment no es pot afirmar que sigui aquesta la causa, ni l'única, perquè s'estan fent anàlisis, "que són lents" i "estem tractant i fent una bateria de més de 100 productes" per poder conèixer quin o quins van provocar que deixés de funcionar el reactor.
 

Jordi Fortuny, conseller i president d'Ematsa. Foto: Jonathan Oca


Fortuny recorda que dues de les tres fases de la depuradora han funcionat i que s'espera
"recuperar la normalitat al reactor biològic al llarg d'aquesta setmana i restablir al 100% el tractament de depuració de les aigües residuals". Les que sí que han funcionat són el pretractament de les aigües i filtratge i el procés de decantació. "Les contínues anàlisis que s'estan fent no mostren indicadors tòxics a la sortida de la depuradora al mar", ha explicat el president d'Ematsa.


Per revertir aquesta situació, des d'Ematsa es van transportar fangs de la depuradora Nord per facilitar la recuperació progressiva dels microorganismes necessaris per a la correcta depuració final de les aigües urbanes.

El conseller també ha manifestat que tot i que hi ha productes químics que com a norma general no es poden abocar al clavegueram hi ha situacions d'emergència que ho requereixen i per aquest motiu, assegura que cal treballar per establir un protocol perquè no es troni a veure afectat el reactor i fixar contencions o segellar els punts on s'hagin abocat. De moment, però, encara "s'està en fase de recerca i de millora".

 

Participació