successos

Ricomà, sobre l'incendi de la nau a Entrevies: «Els protocols d'emergència van funcionar perfectament»

L'alcalde de Tarragona afirma que cal millorar els canals de comunicació amb els ciutadans en casos de risc químic

per Jonathan Oca, 9 de juliol de 2019 a les 13:16 |
Els consellers Manel Castaño i Carla Aguilar i l'alcalde Pau Ricomà, reunits amb tres federacions de veïns de Tarragona. | Jonathan Oca
"Els protocols d'emergència van funcionar perfectament". Així com Pau Ricomà ha destacat la feina feta pels professionals durant el passat cap de setmana arran de l'incendi a l'empresa Miasa del polígon Entrevies. L'alcalde de Tarragona ha assegurat que la reunió mantinguda ahir amb representants de les tres federacions veïnals de la ciutat per tractar de l'incendi i l'activació del Pla d'emergències químiques PLASEQCAT i el Pla d'Actuació Municipal en fase d'Alerta per risc químic va ser molt positiva.

De la trobada se n'ha extret, a partir de l'experiència d'aquest darrer incident, que cal millorar els canals de comunicació amb la ciutadania i que aquí, les entitats veïnals hi juguen un paper fonamental. Per aquest motiu, l'alcalde ha demanat una trobada amb totes les associacions de veïns de la ciutat per parlar de futures línies d'actuació i de millores que s'han de produir. De moment, però, no hi ha una data fixada per la reunió. També ha convocat una junta de portaveus dels grups municipals per facilitar tota la informació sobre l'incident.

 

Manel Castaño, conseller de Seguretat Ciutadana, i Pau Ricomà, alcalde de Tarragona, en roda de premsa. Foto: Jonathan Oca


L'alcalde ha expressat que entén "el neguit" de la ciutadania, sobretot de la que estava propera a l'incendi i per això destaca que cal fer millores perquè la gent sàpiga com s'ha d'actuar en cas d'alera i de risc i per conscienciar a tothom que a Tarragona hi ha moltes empreses químiques, que existeix el risc i que també "hi ha mesures de seguretat i que hem de saber adaptar-nos". Per tot plegat, Ricomà destaca que calen més canals de comunicació, convencionals o tecnològics. "Evitar el neguit al 100% és impossible però actuant bé i informant pot portar a una major seguretat", ha assegurat.

Sobre el fet de fer arribar el missatge, Ricomà també està convençut que seria molt interessant i positiu que "fóssim capaços de fer processos educatius", és a dir, que s'ensenyés a les escoles de la ciutat com s'ha d'actuar, ja que "són els mateixos escolars els que transmeten la informació a casa, com en el cas del reciclatge". L'alcalde assegura que aquí "hi té un paper important l'escola".

Ballesteros i el tuit "irresponsable"


Ricomà considera que l'exalcalde socialista l'ha vessat fent un tuit a través del qual reclamava més informació de l'accident a Miasa. Josep Fèlix Ballesteros, que arrencava la seva piulada dient "Des de la preocupació per l'angoixa viscuda per la població la passada nit", també volia saber "per què no s'han activat els sistemes d'informació a la gent de Tarragona".
 
L'alcalde ha etzibat que és molt poc "responsable" que és molt poc "responsable" perquè en comptes de "felicitar" els equips d'emergència, el que ha fet és "eludir-ho dient que hi ha manca d'informació". A més, el republicà li recorda que si alguna creu que no va anar bé és fruit dels protocols "que són heretats" de l'antic govern, és a dir, de PSC-PP. Ricomà també ha posat damunt la taula que l'anterior equip de govern tenia "absolutament abandonat" el tema de la conscienciació de la societat i que com ha d'actuar en cas de risc químic. Un fet, que vol posar-hi remei.

Ricomà també li ha recordat que les alarmes no van sonar perquè hi ha dues fases. Per una banda, la d'alerta, que és quan no es confina la població i l'altra, és quan hi ha una emergència i quan existeix el risc per la població civil, que "per això sonen les alarmes". A més, el batlle ha explicat que es van enviar correus electrònics i es van establir contactes amb més de 100 persones de diferents àmbits durant la nit de dissabte a diumenge.

A continuació, us mostrem algunes de les imatges de l'incendi:


 

Incendi a l'empresa Miasa Logística de Tarragona Foto: Jonathan Oca
 

Incendi a l'empresa Miasa Logística de Tarragona. Foto: Jonathan Oca

 

Incendi a l'empresa Miasa Logística de Tarragona Foto: Jonathan Oca
 

Incendi a l'empresa Miasa Logística de Tarragona Foto: Jonathan Oca

 

Incendi a l'empresa Miasa Logística de Tarragona Foto: Jonathan Oca

 

Participació