La cresta del gall pot millorar la nostra mobilitat?

La URV participa en un estudi que demostra que la cresta de gall és molt beneficiosa per mantenir el bon estat de les articulacions

per Agnès Llorens / TarragonaDiari, 13 de desembre de 2013 a les 11:39 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de desembre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'extracte de cresta de gall es podrà comercialitzar en diversos productes làctics. Foto: Cedida


Els que aquest Nadal es decideixin a matar el gall ja cap que tinguin en compte que la cresta d'aquest animal té propietats molt beneficioses per tot el que fa la mobilitat i el bon estat de les articulacions. Així ho demostra un estudi en el qual ha participat la Universitat Rovira i Virgili (URV), una experiència que demostra que la cresta de gall és molt rica en àcid hialurònic, una substància que pot actuar de manera beneficiosa en els problemes de les articulacions.Els resultats d'aquesta experiència permetran comercialitzar l'extracte  amb el nom comercial de “Mobilee” i la seva finalitat serà la de preservar la salut de les articulacions. La Comissió Europea ha aprovat aquest nou ingredient saludable que podrà comercialitzar l’empresa Bioibérica, de complements alimentaris i salut animal. L'estudi també ha comptat amb les aportacions de diversos centres d’investigació, entre ells el Centre Tecnològic de Nutrició i Salut (CTNS) i la Universitat Rovira i  Virgili amb la col•laboració de l’Hospital Sant Joan de Reus, integrants del clúster de Nutrició i Salut AINS.


L’extracte de cresta de gall es podrà incorporar a productes làctics de consum diari, com ara la llet, el iogurt o el formatge fresc. Aquest és el primer dels anomenats “Novel foods” -aliments o ingredients que no han estat utilitzats de manera extensiva per al consum humà- que s’ha aprovat a l’estat espanyol.


Iogurts de cresta de gall per moure's més i sense dolor


L'estudi que es va dur a terme a les comarques de Tarragona va servir per valorar l’eficàcia i la seguretat d’un iogurt desnatat suplementat amb l'extracte de cresta de gall.  Els pacients es van prendre el producte que contenia aquest suplement i altres, sense l’extracte i, posteriorment, es van valorar els seus efectes en la funció articular, l’evolució ecogràfica i la qualitat de vida dels adults amb gonàlgia –dolor al genoll- de baixa intensitat. Hi van participar 80 voluntaris d’entre 20 i 70 anys i els resultats de l’estudi han format part de l’evidència científica que ha presentat l’empresa en la sol·licitud del seu Novel Food. Els resultats determinen que és un producte segur i estable, que no altera ni l’olor ni el sabor de l’aliment en el qual s’incorpora i que pot ser beneficiós per a preservar la salut de les articulacions.


Es calcula que a Europa hi ha més de 15 milions de persones d’entre 40 i 65 anys actives que pateixen dolors de les articulacions. Als Estats Units, arriben als 19 milions de persones que es podrien beneficiar de productes que continguin aquest ingredient.
En els diferents estudis realitzats també hi ha participat la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de les Illes Balears, l’Hospital Clínic de Barcelona, l’Institut Poal de Reumatologia de Barcelona, l’Institut d’Investigació en Ciències de l’Alimentació (CSIC), el Henry Ford Health System de Detroit i el Miami Research Center de Florida. 

 

Participació