universitat

La URV demana l'alliberament dels «presos polítics» i el retorn dels exiliats

Una declaració aprovada defensa el diàleg a partir del reconeixement de l'autodeterminació contra la judicialització del procés polític

per NacióDigital, 26 de juny de 2019 a les 21:25 |
María José Figueras, rectora de la URV, en una imatge d'arxiu. | Jonathan Oca
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de juny de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Claustre de la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha aprovat aquest dimecres per 53 vots a favor, 26 en contra i 2 vots en blanc una declaració "per a l'alliberament dels presos polítics i contra la judicialització de la política catalana". El document demana "la posada en llibertat immediata dels presos polítics", així com el retorn dels polítics exiliats. La declaració defensa el diàleg a partir del reconeixement de l'autodeterminació contra la judicialització del procés polític. El 23 de novembre del 2017 el Claustre ja va aprovar una iniciativa similar per reclamar l'alliberament dels presos, la retirada de l'article 155 i un referèndum pactat amb l'Estat.

D'altra banda, durant la sessió s'ha informat que la taxa d'ocupació dels graduats de la URV és del 86% al primer any de finalitzar els estudis, tres punts per sota de la mitjana catalana. A més, set de cada deu graduats tenen feina tres mesos després de graduar-se.

Informe de la rectora

La rectora, María José Figueras, ha explicat que la URV és la quarta universitat en pes relatiu en el sistema universitari català, tot i que el pes relatiu de la recerca és una mica inferior, especialment a causa de la menor obtenció de finançament competitiu.


Pel que fa al personal, l'equip de govern ha explicat que tenen per objectiu l'estabilització i promoció del PAS i el PDI, per la qual cosa s'ha obert l'oferta d'ocupació pública per als dos col·lectius.

Inici de la reforma de l'Estatut de la URV


La reforma de l'Estatut de la URV ha estat un dels punts tractats al Claustre, amb l'objectiu de reduir la inseguretat jurídica que pot produir el ritme dels canvis de lleis i normatives que l'afecten. Per això s'ha aprovat el procediment per a la reforma de l'Estatut, que preveu l'elaboració de l'avantprojecte d'Estatut per part d'una ponència de deu persones.

Finançament i autonomia universitària

En el mateix Claustre s'ha aprovat l'acord de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques per reclamar una millora del finançament; més autonomia universitària, que permeti decidir quines places de professorat es poden convocar; la rebaixa de les taxes universitàries acompanyada de beques salari.

D'altra banda, la URV també s'ha adherit a la Declaració sobre Emergència Climàtica, que ha redactat la professora de la URV Manola Brunet, presidenta de la Comissió de Climatologia de l'Organització Meteorològica Mundial.

 

Participació