innovació

Una empresa capta 1,2 milions per crear una eina per detectar patògens en els aliments en menys de 24 hores

Es tracta d'iMiCROQ, una "spin-off" de la URV creada l'any 2010 i que compta amb 20 treballadors actualment

per NacióDigital, 23 de juny de 2019 a les 17:47 |
L'empresa tarragonina iMiCROQ ha rebut una ajuda d'1,2 milions d'euros de la Comissió Europea per desenvolupar una plataforma que permetrà detectar bacteris, virus i microtoxines en els aliments en menys de 24 hores.

La plataforma està dirigida a empreses de la indústria alimentària i serà la primera a agrupar en una única solució diversos tests per detectar en el menjar patògens que afecten la salut humana, ha informat en un comunicat aquest diumenge la Conselleria d'empresa i Coneixement de la Generalitat.


El responsable de qualitat d'iMiCROQ, Diego Bejarano, ha destacat que poder detectar a temps aquest tipus d'agents patògens és "una qüestió de seguretat pública", ja que les malalties transmeses a través dels aliments provoquen 420.000 morts cada any.

"Si detectem la presència de la salmonel·la en una granja, per exemple, podem actuar abans que arribi a afectar els aliments que es produeixen allà o, fins i tot, frenar la venda d'un producte potencialment contaminat abans que arribi al supermercat", ha explicat Bejarano.

L'empresa preveu començar les proves pilot d'aquesta plataforma el 2020 i ha assenyalat que permetrà detectar en els aliments al·lergògens com el gluten i la fruita seca, a més dels elements tòxics.

Què és iMiCROQ?


iMiCROQ és una spin-off de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV) creada l'any 2010 i compta amb 20 treballadors actualment. L'empresa espera començar les proves pilot de la plataforma durant l'any 2020 amb empreses potencialment usuàries de la seva solució. iMiCROQ compta amb distribuïdors en diferents països d'Europa, Àsia, Àfrica i Amèrica del Sud i actualment té per objectiu incrementar la seva presència internacional en aquests mercats.

L'empresa tarragonina ha comptat amb l'assessorament d'ACCIÓ, node de la xarxa Enterprise Europe Network (EEN) a Catalunya, per accedir a l'SME Instrument, i als serveis de coaching que ofereix la Comissió Europea a tots els beneficiaris de l'ajut.

 

Participació