eleccions municipals 2019

Preguntes i respostes sobre l'organització del govern de Ricomà

T'expliquem en quantes àrees es divideix i qui se n'encarrega

per Jonathan Oca , Tarragona , 15 de juny de 2019 a les 13:50 |
Pau Ricomà, alcalde de Tarragona, al costat dels nous tinents d'alcalde. | Jonathan
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de juny de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Després de 12 anys el PSC per l'alcaldia de Tarragona i gràcies a un pacte d'investidura que ha materialitzat que Pau Ricomà (ERC) s'hagi convertit en el nou alcalde. Un acord entre Junts per Tarragona, la CUP, En Comú Podem i ERC ha suposat que Josep Fèlix Ballesteros hagi d'ocupar un lloc a l'oposició i deixar pas el nou govern que estarà format per republicans i comuns. 

Aquest nou govern presenta canvis d'organització respecte a l'anterior. Ara que el nou executiu ja comença a caminar, recuperem la guia amb les preguntes i respostes que expliquen com s'estructurarà el nou govern encapçalat per Ricomà i Carla Aguilar (ECP). 


El nou govern

L'Ajuntament estarà dividit en sis grans àrees que són presidència, territori i sostenibilitat, serveis generals i govern obert, ciutadania, desenvolupament econòmic i educació. Aquestes àrees, també dividides en subàrees, tenen un coordinador. Aquest responsable no estarà sol portant tots els temes que s'engloben a cada àrea, ja que tindrà el suport d'altres consellers en diferents punts.


Qui s'encarregarà de cada àrea?

L'Àrea de Presidència estarà coordinada per Pau Ricomà. Aquesta inclou Cultura i Festes, el Pla Estratègic 2022, Imatge i Comunicació Interna, Jocs Mediterranis, Ciutat intel·ligent i Relacions amb el Síndic de Greuges.


Ricomà tindrà el suport d'Hermán Pinedo que s'encarregarà de Tarraco Viva i Patrimoni. Laura Castel s'encarregarà de Protocol i relacions institucionals. Paula Varas serà la responsable del Consell de Districtes.

L'Àrea de Territori és per Xavi Puig, que s'encarregarà d'Urbanisme, Neteja, Llicències, Espais Públics, Coordinació de Plans Integrals, Patrimoni Municipal, Domini públic i mobilitat i Medi Ambient. Manel Castaño tindrà la responsabilitat de Protecció Civil i Seguretat Ciutadana.

L'Àrea d'Economia, que es transforma i es passa dir Serveis Generals, estarà coordinada per Jordi Fortuny i serà l'encarregat de Serveis econòmics, Serveis pressupostos de comptabilitat i fiscalització, Tresoreria i gestió d'ingressos, Ordenació corporativa i administrativa, Coordinació amb empreses municipals, Assessoria jurídica, Arxius municipals amb excepció de l'arxiu històric, Expedients de responsabilitat patrimonial, Serveis centrals, Gestió de personal, Prevenció de riscos laborals, Formació de personal i Xarxa de telecentres.

La contractació, comptes i subvencions, transparència, accés a la informació i govern obert seran per a la Laura Castel.

L'Àrea de Ciutadania estarà encapçalada per Carla Aguilar. Serà la responsable de Serveis Socials, Participació ciutadana, Centres Cívics, Salut Pública, Benestar Animal, Feminismes i LGTBIQ+, Capacitats diverses, Llars de jubilats, Associacions de jubilats, Consell de la Gent Gran.

Aguilar rebrà el suport d'Hermán Pinedo que s'encarregarà de Cases Regionals, Joventut, Ajuts socials, Cooperació, Voluntariat i Habitatge. Paula Varas ho farà de Nova Ciutadania.

La cinquena Àrea serà la de Desenvolupament Econòmic, que serà coordinada per Laura Castel. En aquesta, s'ho emmarquen el Patronat de turisme, Marca de Ciutat, Ciutats Patrimoni de la Humanitat, Desenvolupament Econòmic, Europa Direct i Tarragona Open Future.

Mary López tindrà la responsabilitat de Comerç, Mercats, Fires, Consum i Esports, que s'inclouen en aquesta àrea.

L'última àrea és la d'Educació, que és exclusivament de Manel Castaño i s'encarregarà de Normalització Lingüística, Infància, Educació, Universitats, Ocupació i Memòria Històrica.

Com s'organitza el cartipàs? 

L'alcalde està acompanyat per la figura de vuit tinents d'alcaldes, que són tots els membres del govern, és a dir, sis d'ERC i dos dels comuns.

- Alcalde: Pau Ricomà
- Primera Tinent d’Alcalde: Carla Aguilar 
- Segon Tinent d’Alcalde: Jordi Fortuny
- Tercer Tinent d'Alcalde: Sr. Xavier Puig
- Quarta Tinent d’Alcalde: Laura Castel
- Cinquè Tinent d'Alcalde: Paula Varas i González 
- Sisena Tinent d’Alcalde: Mary López i García
- Setè Tinent d'Alcalde: Hermán Pinedo i Sánchez 
- Vuitè Tinent d'Alcalde: Manel Castaño

 

Participació