crònica

L'últim ple de l'era Ballesteros?

El socialista no pronuncia cap mena de missatge en la sessió que ha servit per tancar el mandat

per Jonathan Oca, Tarragona, 12 de juny de 2019 a les 12:57 |
Foto de família de la majoria dels polítics del mandat 2015-2019 a Tarragona. | Jonathan Oca
Cinc minuts. Aquest és el temps que ha durat l'últim plenari celebrat aquest matí a l'Ajuntament de Tarragona, en el qual només s'ha de donar compte de la Memòria de la Secretaria General sobre la gestió municipal de l'any 2018 i per aprovar les actes de les sessions anteriors, corresponents a l'ordinària de 10 de maig de 2019, i a l'extraordinària i urgent de 6 de juny de 2019.

Tot apunta que aquest ple era l'últim que presidia Josep Fèlix Ballesteros, com a alcalde de Tarragona. Els resultats de les eleccions municipals del 26-M van deixar el socialista com a guanyador dels comicis per vots però empatant amb nombre de regidors amb ERC. Aquest fet, juntament amb la pèrdua de regidors del PP, actual soci de govern que ha passat de quatre a dos, i els quatre que ha aconseguit Ciutadans no són suficients per aturar el pacte d'investidura que s'està coent i que està a punt de sortir del foc entre ERC, En Comú Podem, Junts per Tarragona i la CUP. L'acord d'aquestes quatre forces permetrà que Pau Ricomà (ERC) sigui el nou alcalde de la ciutat, deixant a l'estacada el socialista Josep Fèlix Ballesteros.


Reprenent el fil del ple, l'ambient que es respirava aquest matí era de "canvi". Les cares llargues de PSC i PP topaven amb les dels representants d'ERC i la CUP, que no podien amagar la satisfacció per les negociacions per poder desbancar Ballesteros. La sessió d'avui també ha estat marcada per l'absència de molts regidors que han format part del govern o de l'oposició durant aquest mandat.

Què ha dit Ballesteros?

Res. No hi ha hagut cap missatge de fi de mandat, ni molt menys de comiat. Les últimes paraules, com sempre, han estat "s'aixeca la sessió". El socialista s'ha cenyit a seguir el guió i un cop s'havien tractat els dos únics punt del dia, ha decidit posar punt final al ple.

Tot i que no hi ha hagut missatge, els regidors i l'alcalde s'han fet una foto de família per acomiadar el mandat 2015-2019 a Tarragona.


El nou ajuntament

El pròxim dissabte, 15 de juny, es constituirà el nou Ajuntament de Tarragona. El nou govern comptarà amb 13 cares noves i per contra, 14 regidors repeteixen. El PSC estarà integrat per Josep Fèlix Ballesteros, Sandra Ramos, Pau Pérez, Begoña Floria, Berni Álvarez, Mario Soler i Francesc Roca.

ERC estarà encapçalada per Pau Ricomà, que anirà acompanyat de Laura Castel, Xavier Puig, Paula Adriana Varas, Jordi Fortuny, María José López i Manel Castaño. Les negociacions a quatre bandes deixen els republicans molt ben posicionats per aconseguir l'alcaldia.

El grup municipal de Cs repeteix amb quatre regidors i ho fa amb l'actual portaveu Rubén Viñuales, Francisco Domínguez, Sonia Orts i José Luís Calderón.

Junts per Tarragona entra a l'Ajuntament amb Dídac Nadal, Cristina Guzmán i Elvira Vidal.

La coalició d'En Comú Podem Tarragona, que té la clau del govern a les seves mans, entra amb Carla Aguilar i Hermán Pinedo, que tot apunta que passaran a formar part de l'equip de govern de Pau Ricomà sempre que tiri endavant el pacte d'investidura.

La CUP es manté amb dues regidores i estarà per Laia Estrada i Eva Miguel i tanca la llista el PP, que ha perdut regidors. Els populars mantenen José Luis Martín i Elisa Vedrina.

 

Participació