ELECCIONS MUNICIPALS 2019: LA PETICIÓ DE LA SOCIETAT CIVIL

«Què pensen fer per revitalitzar el centre comercial i millorar els polígons?»

Els partits polítics de Tarragona es posicionen sobre aquesta qüestió

per Redacció , 25 de maig de 2019 a les 14:31 |
Un local buit al carrer Unió de Tarragona, en una imatge d'arxiu. | Jonathan Oca
Durant la campanya electoral es prometen accions, construccions i posicionaments. Durant aquest dia de la maratoniana campanya, us oferirem un recull de peticions i preguntes de diferents persones, entitats, col·lectius, plataformes i associacions que volen fer arribar als partits i que aquests diguin la seva.

La vuitena pregunta és de la Cambra de Comerç, que es mostra preocupada per la manca d'activitat comercial al centre de la ciutat i també per l'activitat creuerística que rebrà la ciutat aquesta temporada. Després de la pregunta hi ha la resposta dels diferents partits.


Què pensen fer poder donar resposta a la manca d'activitat comercial al centre de la ciutat i l'activitat creuerística? I quines mesures portaran a terme per a actualitzar els polígons de Tarragona?

En Comú Podem Tarragona: Tenim molts clars quins canvis necessita la ciutat per a tal de no abandonar el comerç del centre. La nostra filosofia es basa a fer més amigable pel vianant els carrers i les places. Potenciar els espais verds i l'arbrat, les zones de vianants. També proposem donar vida als carrers i places amb una programació estable d'activitats culturals i artístiques, pensem que aquesta oferta cultural pot incrementar el flux de persones i millorar també el consum en petits establiments. Així mateix, estudiarem bonificacions fiscals per al petit comerç. Realitzarem propostes de mediació entre els propietaris de locals i els possibles emprenedors per impulsar polítiques de preus justos delloguer de locals comercials. Impulsarem les cartelleres públiques perquè les entitats puguin penjar cartells i obligarem amb inspeccions i multes a tenir els locals buits en bon estat (no com passa en l'actualitat atès que molts carrers tenen una imatge pèssima).Promourem també un servei d'assessorament als nous emprenedors que ofereixi dadesdemogràfiques i assessorament sobre màrqueting, experiències a altres ciutats. 

D'altra banda, el nostre model urbanístic és el d'una ciutat densa i cohesionada amb la rehabilitació de les cases existents i l'impuls als solars buits de manera que els entorns urbans tinguin una alta ocupació i, per tant, els comerços de l'entorn tinguin prou massacrítica per ser viables. Així mateix, ens oposem al desenvolupament de nous polígons comercials que afavoreixen les grans superfícies i franquícies en lloc del petit comerç. , Ens oposem als projectes com el PP-10, que van en detriment del petit comerç al centre de la ciutat.

Un dels eixos principals de les nostres polítiques passen per la participació ciutadana i tambédels comerciants. En aquest sentit, impulsarem una Comissió de defensa del petit comerç, que sigui un fòrum per al debat i la recerca de solucions actives a la problemàtica actual.


ERC: L'objectiu d'Esquerra és omplir de vida el centre de la ciutat, i això vol veïns que hi viuen, vianants que hi passegen, coses que hi passen i comerç de proximitat, que és el comerç arrelat, que ofereix vincle social, llum, seguretat i confiança. Per un costat, cal frenar la competència de les grans àrees comercials per les quals aposten PSC, PP i Cs, i per l'altra cal capgirar l'urbanisme: cal dignificar els espais del centre de la ciutat, omplir els solars i els petits polígons d'actuació i plans de millora urbana, rehabilitar pisos buits, en definitiva, densificar el centre i dignificar-lo; fent Budelleres només faríem que buidar el centre com un dònut.

I calen també polítiques de mobilitat que afavoreixin que el centre s'ompli de persones, afavorint l'aparcament soterrat bé de preu, la rotació en superfície i la xarxa de carrils bicicleta.

CUP: En relació a la greu problemàtica de davallada de l'activitat comercial a Tarragona i la proliferació de pisos buits com a conseqüència, no només al centre de la ciutat sinó també en els barris perifèrics, la CUP aposta per desenvolupar polítiques comercials que beneficiïn el petit comerç de proximitat integrant-lo dins la trama urbana i evitant la instal·lació de superfícies comercials així com fomentant l'ocupació de locals comercials buits. Desenvolupar un projecte d'economia transformadora i comunitària als barris més degradats amb el disseny d'un Pla Director de l'ESS, de caràcter integral i d'àmbit municipal, amb dotació pressupostària, mecanismes d'avaluació i seguiment.

Per últim, implementar polítiques de dinamització turística, plantejades des d'una lògica de desenvolupament local que repercuteixi positivament en tota la població i com un sector més dins d'una economia local i territorial diversificada.

Junts per Tarragona: El comerç local és un dels pilars bàsics de la nostra proposta, no només el defensarem sinó que actuarem per tal de revitalitzar-lo, la recuperació de la ciutat passa inexorablement per la recuperació del comerç local de proximitat el de tota la vida. Apostarem i treballarem conjuntament amb el Port per atraure més creuers. Mantindrem oberts al públic els diferents recintes museístics de Tarragona per evitar que creueristes i altres turistes se'ls trobin tancats. Implantarem nova senyalització de la ciutat adient per turisme. Farem que el centre de Tarragona ciutat és converteixi en zona turística per tal que els comerços que ho desitgin puguin obrir els seus establiments i així donar el servei querequereixen els creueristes. Aquesta mesura ha d'anar acompanyada de les condicions laborals adequades pels treballadors afectats.

Tenim un deute pendent amb els Polígons Francolí, Entrevies i PP-13. Crearem un Pla Especial d'actuació als Polígons Industrials per solucionar els actuals problemes d'accessibilitat, al seu entorn i a les infraestructures que els envolten i farem realitat les propostes de la Cambra de Tarragona: vial de servei des de l'A-27 fins al Polígon de Les Gavarres i nou accés al sector oest de Riu. Asfaltat del tram de la rotonda A-27 i carretera de Constantí T-721 fins al carrer del Sofre, al Polígon Riu Clar. Rotonda al mig de l'avinguda, indicar l'accés des de l'N-340 i ordenació del node autovia de Salou C-31B i avinguda central amb una rotonda amb benzinera al mig, al Polígon Francolí. Asfalt del carrer Mas dels Canonges, neteja dels desaigües entre els accessos de sota l'autovia de Salou C-31B i la depuradora i nova sortida pel sector oest per sobre la via fèrria de Reus i connectant amb el camí vell de Salou, al Polígon Entrevies. Adequació del solar municipal al costat del concessionari d'automòbils com a nou aparcament general, al Parc Comercial de les Gavarres. Treballarem perquè les xarxes tancades de distribució també es puguin implementar als polígons industrials de Tarragona, de la mateixa manera que ho faran a l'AEQT, està previst que la seva implantació generi un estalvi del 15% de la despesa energètica. Vetllarem pel correcte funcionament d'internet i xarxes en els polígons industrials, per evitar incidències que pertorbin l'activitat de les empreses.

PSC: El nostre programa electoral recull diverses propostes sobre accions en matèria de comerç i també pel que fa als polígons industrials com impulsarem un pla contra els locals buits amb mesures fiscals i urbanístiques. Impulsarem mesures per a la continuïtat del comerç antic i la implantació de nous comerços. ‐Crearem els ajuts als petits comerços i serveis que millorin els seus locals i incorporin les TIC en la seva gestió i promoció. Agilitzarem els tràmits de llicències d'obres i activitat. Desenvoluparem un nou "Eix Comercial Centre", al carrer Unió i Apodaca, per dinamitzar la zona i crear un nexe d'unió amb el barri del Port. Volem que l'eix Apodaca –Unió es converteixi en un eix de pas al Port. Seguirem treballant per portar a terme actuacions específiques i diferencials per a cada barri per tal de fidelitzar la població del barri amb el comerç de la seva zona.

Farem un pla de millores dels mercats no sedentaris periòdics com el de Bonavista o Torreforta. Desenvoluparem el Pla d'acció per revitalitzar el Mercat de Torreforta amb accions com el condicionament d'espais per activitats formatives (per exemple, local al Mercat de Torreforta destinat al taller de formació del Gremi de Pastissers de Tarragona, escurçar el temps de cessió de les parades i la remodelació de la plaça del mercat de Torreforta.

Durant el 2018 s'ha elaborat, amb el consens de les diferents associacions empresarials dels polígons empresarials de la ciutat, el Pla d'acció de Millora, Promoció i Governança dels polígons empresarials de Tarragona. Aquest pla és el full de ruta que cal seguir els 4 anys vinents per aconseguir millorar en l'àmbit d'infraestructures i serveis uns polígons que donen cabuda a més de 700 empreses, la majoria d'elles pimes consolidades que donen treball de forma estable a milers de persones del territori.

Desplegarem una estratègia d'adequació de les indústries existents amb un programa relacionat amb els reptes de la indústria futura, tant en el camp de la 4.0 com l'economia circular. Treballarem per la implantació del 5G al conjunt de Catalunya de la manera
més ràpida possible, concertant amb el sector de les telecomunicacions.

PP: -

Cs: -

 
Totes les llistes de les eleccions municipals a Tarragona: noms i cognoms, partits i sigles

 

Participació