ELECCIONS MUNICIPALS 2019: LA PETICIÓ DE LA SOCIETAT CIVIL

La iMAGInada pregunta als candidats sobre l'art i la cultura al carrer

Els partits polítics de Tarragona es posicionen sobre aquesta qüestió

per Redacció , 25 de maig de 2019 a les 08:57 |
La iMAGInada de l'any passat. | Albert Rué
Durant la campanya electoral es prometen accions, construccions i posicionaments. Durant aquest dia de la maratoniana campanya, us oferirem un recull de peticions i preguntes de diferents persones, entitats, col·lectius, plataformes i associacions que volen fer arribar als partits i que aquests diguin la seva.

La cinquena pregunta és del col·lectiu la iMAGInada, que volen saber quin és el compromís amb la cultura. Això és el que demanen i, a continuació, què en diuen des dels diferents partits.


 Creieu important potenciar i impulsar l'art i la cultura al carrer i que sigui accessible per a tothom? Si és així, quines mesures proposeu per aconseguir-ho?

ERC: Per Esquerra és tan important la cultura al carrer que va ser a partir d'una moció presentada pel nostre grup que l'Ajuntament la va regular. Recordem que en poc temps havien multat a una persona per tocar el violí i una altra per tocar el saxo.

Encara hi ha molta feina a fer, com facilitar la pràctica d'altres especialitats artístiques i la música a les platges. Facilitarem la contractació d'artistes locals per parts d'associacions i entitats sense ànim de lucre, amb una partida per subvencionar el 50% de la seva contractació.

També volem impulsar les actuacions, festivals i facilitar que la cultura s'integri amb naturalitat en la vida quotidiana dels nostres carrers.


En Comú Podem Tarragona: Sí, la cultura és de tots i l'hem de portar al carrer, de manera accessible i participativa. Per això nosaltres proposem: impulsar el programa "Anem a les places". Oferta d'oci, música, dansa, teatre, titelles, circ, etc. als carrers de la ciutat per fomentar la vida al carrer i als barris, la cultura assequible i el comerç local. 

Una diversificació territorial i augment d'actes festius i culturals a tots els barris. Impulsar activitats culturals i d'oci com, per exemple, exposicions, concerts i teatre, entre d'altres, a demanda de la ciutadania. Augmentar i impulsar els centres cívics com a centres culturals per a tothom. Millorar el nombre i les condicions dels centres cívics i fomentar aquest espai com a centre de difusió i creació cultural. Incrementar el seu paper com a espai de trobada de les entitats i veïnat de la zona, impulsant els seus usos polivalents (teatre i espectacles musicals, màgia, dansa, circ, espectacles infantils, biblioteques, mediateques i espais educatius i de dinamització). 

Calen espais per associacions festives i culturals. Garantir que el nostre teixit associatiu cultural tingui espais per desenvolupar les seves activitats. Foment de l'Art local i dels nostres artistes. Generar espais i programes d'actuació i/o exposició per a artistes locals.

CUP: La CUP aposta fermament per la descentralització de la cultura, tant per festes majors com per tot l'any, amb una aposta clara per a la dignificació dels centres cívics i garantir uns preus a l'abast de tothom.

És molt important que la programació cultural s'elabori de forma participativa tenint en compte els creadors i creadores, les entitats i els i les professionals de la ciutat.

Cal agilitzar els tràmits burocràtics que impedeixen que els col·lectius puguin dur a terme la seva activitat amb normalitat a la via pública i posar a disposició tots els equipaments municipals per a l'ús i consum de la cultura.

Junts per Tarragona: És evident la importància de fomentar i impulsar la cultura al carrer d'una manera totalment accessible. Nosaltres creiem que als carrers de Tarragona hi ha de passar coses, moltes coses. Hem de ser capaços de fer arribar el teatre, l'art i la música a tots els carrers de la nostra ciutat. Per això apostem fermament per donar suport a tot el teixit associatiu mitjançant.

Des de JxTGN apostem per l'adquisició dels escenaris adaptats. La creació del centre de recursos per a entitats. Crearem un hotel d'entitats per donar resposta a les necessitats d'espai, local d'assaig, punt de reunió i trobades de les entitats del Seguici Popular i de Santa Tecla i Sant Magí. Crearem l'Oficina de les Entitats, per tal d'acompanyar, ajudar i facilitar les tasques a totes les associacions i entitats de veïns de la ciutat.

Realitzarem una programació endreçada i de fàcil lectura. Mitjançant la creació una plataforma de la cultura, que recollirà la totalitat de les activitats de la ciutat i en farà difusió mitjançant un equip de comunicació. Donant cabuda a tots els programes de les festes de barri o districte. Potenciarem els estudis artístics. Dotarem l'Escola Municipal de Música de més recursos i millors espais. Promourem una política de donacions i cessions d'obres d'art a la ciutat per part de particulars i corporacions.  Crearem exposicions temporals al carrer.

Apostarem i donarem suport municipal per a artistes, grups i companyies de música, de teatre, de dansa, orquestres, sales d'exposicions i sales de teatre locals. Fomentarem la producció artística local a Tarragona i la seva projecció exterior.

Repensarem La Capsa de Música seguint el model de Fabra i COATS. Uns espais aniran destinats gratuïtament a entitats culturals i veïnals que duguin a terme producció cultural amateur i uns altres espais, per a empreses culturals.

Crearem una borsa de projectes culturals de nova creació amb la presentació de propostes per part de grups culturals i artístics, la selecció i dotació pressupostària d'uns quants per part de l'Ajuntament i la cessió d'espais perquè duguin a terme els projectes. Fomentarem la cultura entre els i les joves i els i els infants de la ciutat mitjançant programes adreçats als centres educatius i programes culturals per a joves tals com Dansa i Música a les escoles, programa per ensenyar a infants danses i músiques catalanes i d'arreu i perquè en facin actuacions, per a fomentar les arts i la tolerància a diferents cultures.

Oferirem espectacles de teatre, música i dansa a tota la ciutat a través de la plataforma Escena25.

Fomentarem amb tota la contundència programes de cultura viva al carrer que sigui capaç de portar a la gent -quan correspongui i especialment als festivals- als nostres equipaments culturals -un cop recuperats pel menysteniment patit-.

PSC: SÍ, de fet per aquesta raó hem posat en marxa el programa Músics al Carrer, un programa que ha servit per regular aquesta activitat al carrer i garantir actuacions de qualitat. Músics al Carrer ha comptat amb una vintena de músics i sis bandes acreditades i s'han fet fins a 300 actuacions en 19 punts autoritzats repartits per tota la ciutat. Fins ara, l'activitat no estava regulada i s'havien sancionat a músics. Es pot ampliar a altres disciplines sempre que hi hagi un bon equilibri amb el respecte al veïnat i a altres activitats que es duen a terme en el domini públic.

PP: -

Cs: -

 
Totes les llistes de les eleccions municipals a Tarragona: noms i cognoms, partits i sigles

 

Participació