ELECCIONS MUNICIPALS 2019: LA PETICIÓ DE LA SOCIETAT CIVIL

La RSAT demana un compromís ferm als candidats per al manteniment i preservació del patrimoni històric

Els partits polítics de Tarragona es posicionen sobre aquesta qüestió

per Redacció , 25 de maig de 2019 a les 02:42 |
L'Amfiteatre de Tarragona. | Jonathan Oca
Durant la campanya electoral es prometen accions, construccions i posicionaments. Durant aquest dia de la maratoniana campanya, us oferirem un recull de peticions i preguntes de diferents persones, entitats, col·lectius, plataformes i associacions que volen fer arribar als partits i que aquests diguin la seva.

La quarta petició és de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense (RSAT), que es mostra preocupada pel patrimoni. Això és el que demana i, a continuació, què en diuen des dels diferents partits.


La Reial Societat Arqueològica Tarraconense espera del nou consistori que surti de les eleccions municipals el compromís ferm amb la preservació, promoció i manteniment del Patrimoni històric de totes les èpoques de forma efectiva, en compliment de la legislació vigent i en coordinació amb les altres administracions implicades responsables.

ERC: Estem convençuts que el Patrimoni s'ha de veure com un recurs i no com una càrrega, com fa Ballesteros. Volem que s'impulsi un pla de treball conjunt amb totes les administracions competents per dotar correctament les partides destinades al manteniment de patrimoni. Aquest any només s'han destinat 15.000 euros a manteniment de patrimoni, és vergonyós. El govern del PSC-PP es gasta els diners amb actuacions com les grades de la plaça dels Sedassos i després no sap què fer-ne. Mentrestant se succeeixen despreniments i esquerdes en diferents monuments.

Des d'ERC apostem també per una millora en l'accessibilitat dels monuments i la dotació del personal necessari i permanent que garanteixi un bon servei als recintes patrimonials. Creiem també que el patrimoni és la nostra carta de presentació al món i s'ha d'explicar millor, amb criteris historicotècnics, de forma més acurada en cada monument i emmarcant-lo en el relat històric de la ciutat.

En Comú Podem Tarragona: Des d'En Comú Podem estem especialment conscienciats del gran valor patrimonial que tenim a Tarragona, des de l'any 2000 patrimoni Mundial de la humanitat per la UNESCO. De fet, aquesta institució ens va donar un toc d'atenció per l'estat del nostre patrimoni. És per això que estem especialment consternats pels recents despreniments de façanes (Antiga Audiència, per exemple) i de diverses males gestions de l'actual executiu en relació al patrimoni, com el cas del teatre romà, en procés de degradació per òxid i pels excrements de les aus causats per la "ferralla" que es va posar a sobre. Hauríem de ser conscients que a Tarragona tenim la sort de comptar amb l'ICAC (Institut Català d'Arqueologia Clàssica) i comptem amb un dels millors centres d'investigació sobre la prehistòria d'Espanya, l'IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social). L'Ajuntament ha de garantir que la difusió de la investigació científica dins d'aquests àmbits sigui efectiva potenciant la imatge de la nostra ciutat com a cuidadora del patrimoni i dels seus professionals.


És per això que, primer de tot, volem fer un estudi exhaustiu sobre l'estat del patrimoni a Tarragona. Seguidament, necessitem prioritzar les actuacions de rehabilitació de Ca l'Agapito, el Circ i Teatre romà, la Torre del Pretori i Ca la Garsa.

CUP: La CUP fa temps que alertem que el nostre patrimoni està en perill, i així ho hem denunciat amb diverses campanyes. L’aposta és clara: mantenir, preservar i fer seguiment de l’estat dels monuments per no haver de recórrer a pegats d’urgència.

Assenyalem la corresponsabilitat de l’Ajuntament amb les altres institucions i denunciem la facilitat que té l’equip de govern de rentar-se les mans, mentre és ben clar que si és testimoni d’un greuge al patrimoni, com és el cas de la instal·lació de l’estructura metàl·lica que està malmetent el Teatre Romà, té l’obligació de denunciar-ho a la UNESCO i actuar per tal de garantir la bona preservació del patrimoni.

D’altra banda, la CUP té clar que l’explotació econòmica no és la prioritat en la gestió del patrimoni, l’objectiu ha de ser l’accessibilitat de la població per al seu gaudi i la d’acadèmics i investigadors per a tasques de recerca.

Junts per Tarragona: Considerem que el patrimoni de la nostra ciutat ha estat el gran oblidat i menystingut de l'actual equip de govern, és per això que volem multiplicar els esforços per posar en ordre d'una vegada l'estat del tot aquest patrimoni de valor incalculable:

La nostra proposta, amb caràcter general, implica la recuperació de la sensibilitat i tacte pel nostre patrimoni, taula de coordinació real entre administracions competents, començant per l'establiment d'un protocol adequat d´intervencions consensuat -inspeccions tècniques- amb totes les entitats/experts que garanteixi en tot cas el compliment rigorós del principi de reversibilitat.

Amb caràcter més singular -entre d'altres- assegurarem el principi de reversibilitat en relació a escales de l'Arboç, plaça dels Sedassos i Teatre Romà de Tarragona. Obrirem els museus i espais patrimonials de la ciutat cada dia de la setmana.

Elaborarem un Pla de Conservació i Museïtzació del Patrimoni Històric de Tarragona, en el qual assegurarem que totes les ruïnes romanes, medievals i de totes les èpoques tinguin el manteniment i tacte necessari, tot comença per la sensibilitat com a pilar fonamental de la seva preservació. Farem una revisió estricta de la Muralla romana per identificar tots aquells punts que necessiten una intervenció i arranjar-los. Impulsarem un projecte integral de recuperació i museïtzació de les termes de sant Miquel i de la Font romana dels Lleons.

També crearem la Ruta de la Part Baixa per a enllaçar el teatre romà, les termes, la Font dels Lleons, els Jardins del Vapor, el Camí de la Fonteta i la Necròpolis.

A l'amfiteatre repararem les grades modernes per a un major trànsit i per a la seguretat en els espectacles. Habilitarem accessos de serveis i per a persones a la part inferior de l'amfiteatre. Tornarem a col·locar novament les taquilles a l'entrada per evitar que es pugui veure sense comprar tiquets. També museïtzarem el conjunt utilitzant espais com les voltes originals. Dignificarem i museïtzarem el circ romà.

A l'aqüeducte de les Ferreres (Pont del Diable) impulsarem un projecte d'interpretació amb una atractiva oferta lúdica i de serveis que sostinguin i dinamitzin l'espai. Dignificarem Ca la Garsa.  Rehabilitarem i convertirem en centre cultural Ca l'Agapito i Ca l'Ardiaca.
Dignificarem i crearem la Ruta de la plaça de la Representació per tal de fer visibles la volta del carrer Ferrers, la presó romana del carrer Santa Anna, la paret del Fòrum Provincial, la gruta subterrània, el beateri de Sant Domènech, el pòdium del Fòrum Provincial al carrer Comte i l'escalinata de marbre del Temple d'August al carrer Major.

A l'Antiga Audiència dignificarem i farem visitable la Torre dels Advocats, l'escalinata romana i la porta d'accés originals i crearem un espectacle audiovisual permanent sobre la Tarragona romana amb un mapping amb projeccions sobre la maqueta de Tàrraco.

Als efectes anteriors i atesa la dificultat financera, s'establiran les dotacions adients i calendaris per tal d'assegurar les actuacions en considerar-les prioritàries per la ciutat.

PSC: El compromís existeix, en els darrers anys hem avançat molt i encara ho farem més, tant en manteniment, com en difusió i conservació. Amb la RSAT, a més, hem recuperat aquests anys un conveni estable per poder publicar el seu butlletí. Respecte al patrimoni general, cal remarcar que seria important que la Generalitat tingués un pressupost estable pel patrimoni de Tarraco.


PP: -

Cs: -

 
Totes les llistes de les eleccions municipals a Tarragona: noms i cognoms, partits i sigles

 

Participació