ELECCIONS MUNICIPALS 2019: LA PETICIÓ DE LA SOCIETAT CIVIL

Què proposen els candidats perquè l'espai públic esdevingui més segur per les dones?

Els partits polítics de Tarragona es posicionen sobre aquesta qüestió

per Redacció , 25 de maig de 2019 a les 06:24 |
Una manifestació a Tarragona pel 8-M, en una imatge d'arxiu. | Jonathan Oca
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 de maig de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Durant la campanya electoral es prometen accions, construccions i posicionaments. Durant aquest dia de la maratoniana campanya, us oferirem un recull de peticions i preguntes de diferents persones, entitats, col·lectius, plataformes i associacions que volen fer arribar als partits i que aquests diguin la seva.

La tercera pregunta és del col·lectiu feminista Cau de Llunes que volen que formulem als candidats i, després, què en diuen des dels diferents partits.


Les dones de la ciutat de Tarragona quan ens trobem a l'espai públic volem ser lliures, no valentes. Davant les últimes notícies d'agressions als carrers de la ciutat, quines propostes concretes teniu perquè l'espai públic esdevingui més segur per les dones?

ERC: Apostem per un model de policia de proximitat amb més presència policial a peu i en bicicleta pels diferents barris de Tarragona i implantar comissaries de Districte a Ponent, Nord i Llevant. Qualsevol dona que es trobi en una situació de risc ha de poder rebre protecció i assistència immediata i la policia ha de vetllar per anticipar-se a qualsevol situació d'assetjament o agressió a les dones.


Creiem també que l'espai públic ha de ser un lloc segur per a les dones i també pels homes, actuacions com una correcta il·luminació dels carrers afegirien un plus de seguretat significatiu. El transport públic també ha de garantir aquesta seguretat, per això estem a favor de les parades intermèdies en les línies nocturnes perquè qualsevol persona vulnerable pugui baixar del bus el més a prop de casa possible

Al mateix temps cal moltíssima conscienciació i prevenció de les conductes sexistes, també en el marc de la festa nocturna. Creiem que programes com Respecta'm han de tenir continuïtat i el màxim suport de l'administració local.


En Comú Podem Tarragona: La seguretat de les dones a la nostra ciutat és fonamental, per això necessitem un diagnòstic efectiu urbanístic que posi damunt la taula quines rutes de la ciutat encara no estan bé il·luminades, un factor important a l'hora de parlar de la nostra seguretat. Per una altra volem impulsar i potenciar les patrulles de proximitat per part de la Guàrdia Urbana perquè tinguem una policia de proximitat. També, necessitem que la Guàrdia Urbana estigui formada en igualtat de gènere, violència masclista, violències basades en el gènere, en el col·lectiu LGTBIQ+ que pateix encara agressions i violències que no ens podem permetre).

Necessitem potenciar les xarxes d'entitats, donant acompanyament a la xarxa d'associacions que treballa des de fa anys i que encara no se'ls hi dona la suficient visibilitat. Però volem anar més enllà i que les entitats siguin part activa i tinguin capacitat de presa de decisions en relació a les mesures municipals. Hem d'anar molt més enllà també amb els "punts liles", i ampliar la seva presència i actuació, no només les festes són un espai on es pateix violència, assetjaments i altres formes de comportament que ens vulneren, hem de portar-los com a mesura urgent a altres espais d'oci, culturals, etc.

Per això necessitem aplicar una lògica d'urbanisme feminista de forma transversal que vetlli per la seguretat ciutadana, l'accés igualitari als serveis i espais públics de totes les persones.

CUP: Les propostes de la CUP per erradicar la violència masclista dels carrers de Tarragona són múltiples, i van des d'eines concretes com l'elaboració de protocols de prevenció d'agressions masclistes per les festes populars o l'oferta de tallers d'autodefensa en els centres cívics, fins a l'aposta per abordar de manera global les violències masclistes mitjançant polítiques específiques de prevenció, detecció i atenció, començant per la creació de centres d'atenció i informació on les supervivents de violència masclista puguin adreçar-se i on es vetlli pel seu benestar i recuperació.

Junts per Tarragona: El nostre compromís absolut se centra a erradicar tota conducta masclista i violenta dels nostres carrers, és per això que proposem treballar per combatre la violència masclista, potenciant tots els serveis en l´actualitat en vigor, com el Servei d'Assistència i Atenció a la Dona (SIAD) interessant més recursos de la generalitat i incrementant el nombre de professionals especialitzats per atendre a les dones víctimes de violència masclista, així com als seus fills i filles.

Destinarem més pressupost per al Pla d'Igualtat per a incrementar les actuacions com el programa RESPECTA'M, contra l'assetjament sexual a dones i per a ampliar-lo a la conscienciació LTGBI. Farem efectiva la parada a demanda en els autobusos nocturns a tota la ciutat. Aplicarem un urbanisme feminista, sensible en matèria d'il·luminació i altres, aconseguint espais públics segurs per les dones. Empoderarem les dones creant un diàleg permanent en el govern municipal en relació als espais públics.

Per altra banda, crearem campanyes de sensibilització i projectes de prevenció contra la LTGBifòbia i la transfòbia en centres educatius i protocols per a casos d'assetjament escolar per orientació sexual o identitat de gènere.

Donarem visibilitat a la igualtat de gènere i a la comunitat LGTBI amb semàfors, senyals de trànsit, bancs, passos de vianants i altres mobiliaris urbans. Farem de Tarragona una ciutat feminista i gay-friendly. Destinarem recursos econòmics de totes les àrees de l'Ajuntament per destinar en polítiques d'igualtat, i així arribar a totes els vessants on pugui influir l'administració.

En les zones més conflictives de diversos barris, instal·larem càmeres de videovigilància amb un centre de control les 24 h per donar una resposta ràpida.

I implantarem un nou model de policia de proximitat amb les patrulles a peu per tots els barris i indrets de la ciutat. Donant un servei més proper que augmenti la seguretat i la qualitat dels nostres ciutadans.

PSC: Aquest és un tema de màxima prioritat pel govern de la ciutat i per això hem treballat intensament en la prevenció de les conductes sexistes amb el programa Respecta’m.
Les pràctiques sexistes quotidianes són difícils d'identificar, ja que moltes vegades formen part de la cultura, costums, tradicions, gestos o estereotips, s'entenen com a comportaments naturals i no existeix una consciència crítica del seu caràcter discriminatori. És per això que l'any 2016 vam endegar la campanya Respecta'm amb l'objectiu de visibilitzar aquestes conductes amb una línia preventiva de treball estable i continuada per tal de crear consciència i canvia la mirada del jovent, professionals i ciutadania en els diferents àmbits i contextos socials.

PP: -

Cs: -

 
Totes les llistes de les eleccions municipals a Tarragona: noms i cognoms, partits i sigles

 

Participació