ELECCIONS MUNICIPALS 2019: LA PETICIÓ DE LA SOCIETAT CIVIL

Eduard Boada demana als candidats què pensen fer per la gent gran

Els partits polítics de Tarragona es posicionen sobre aquesta qüestió

per Redacció , 24 de maig de 2019 a les 13:27 |
Eduard Boada demana als candidats que diguin què pensen fer per la gent gran. | Jonathan Oca
Durant la campanya electoral es prometen accions, construccions i posicionaments. Durant aquest dia de la maratoniana campanya, us oferirem un recull de peticions i preguntes de diferents persones, entitats, col·lectius, plataformes i associacions que volen fer arribar als partits i que aquests diguin la seva.

La segona petició arriba de la mà d'Eduard Boada, el tascaman més famós de Tarragona i pregoner de les Festes de Santa Tecla 2019. Aquesta és la peticó que ens feia arribar i, després, què en diuen els candidats dels diferents partits.


Cal més atenció a la gent gran. Tarragona s'hauria d'involucrar més amb la gent gran. Hi ha molta gent que viu sola, en general la gent gran cobra molt poc i caldrien bonificacions fiscals. La gent gran forma part del patrimoni de Tarragona, ja que part del progrés de la ciutat ha estat gràcies a la gent gran. Caldria veure en l'experiència una riquesa que avui no s'aprofita. 

ERC: Entenem que la gent gran aporta experiència i saviesa i no podem oblidar que són el puntal de moltes famílies. Si volem el canvi a Tarragona, la gent gran n'ha de ser partícip i amb la creació del Consell de Districtes brindarem l’oportunitat de dissenyar polítiques comunitàries de forma conjunta amb tots els tarragonins, també la gent gran.

Defensem també que  hem d'impulsar una ciutat amb un espai amable amb la gent gran, amb ombres i bancs, WC públics i complint amb el que diu la legislació sobre accessibilitat i que és una assignatura pendent a Tarragona. Volem també que els comerços se sumin al concepte de ciutat amiga de la gent gran,  sobretot en aquells comerços de proximitat que puguin ajudar a detectar qualsevol problema que pugui tenir un client d'edat avançada, si fa dies que no el veuen per la botiga per exemple.

Creiem també que és indispensable fer apostes intergeneracionals d'habitatge compartit entre joves i grans, una fórmula que funciona molt bé en altres ciutats que crea llaços d'amistat i solidaritat entre els seus participants. i desplegar a Tarragona programes com el que ha liderat ERC a Amposta, el "Bon dia, com estem?", en què voluntaris en col·laboració amb serveis socials truquen periòdicament gent gran que viu sola per combatre la solitud i detectar qualsevol necessitat o problema de la persona gran.


La candidatura d'ERC-MES volem impulsar també un protocol contra el maltractament i la marginalitat de la gent gran amb la col·laboració d'entitats, tècnics i administracions competents per erradicar les agressions que es produeixen en alguns casos de gent gran dependent i lluitar també contra situacions com estafes, delictes al seu propi domicili o la dificultat d'accés a determinats serveis pels entrebancs tecnològics.

En Comú Podem Tarragona: Estem d'acord completament amb la problemàtica que es planteja. En primer lloc, un manera d'implicar i fer partícip a tota la ciutadania. Per a aprofitar el potencial, el coneixement i l'experiència que té la gent gran han de ser un pilar fonamental al "consells de districte" que volem implementar. Aquests consells seran participatius i tindran poder per la presa de decisions de les actuacions municipals al barri/districte. Necessitem que la gent gran formi part activa perquè elles i ells ens diguin, proposen i prenguin decisions ajustades a les seves necessitats en totes les àrees.

Per una altra banda, proposem diagnòstics integrals de la situació de la gent gran a Tarragona, per tal de millorar els serveis socials destinats a la gent gran, així com garantir centres de dia i residències a tots els barris de Tarragona. Des d'una perspectiva feminista, sabem que les dones grans són les quemés pateixen la pobresa i la desigualtat, per això és necessari que a les polítiques municipals d'igualtat es tingui en compte el factor intergeneracional.

Per últim, és necessari crear espais de cura col·lectiva a la ciutat, on la gent gran que cuida de canalla o de persones amb discapacitat tinguin llocs de trobada per tal de compartir la cura, amb l'acompanyament de professionals i persones dinamitzadores de l'espai. A més a més, volem una ciutat accessible per a tothom, tenint en compte a les persones ambmobilitat reduïda, per tal de garantir l'accés a tots els espais públics, serveis i garantir que les finques i els habitatges estiguin adaptats per a la seva mobilitat i que cap persona gran es quedi a casa perquè no té una finca adaptada.

CUP: L'aposta de la CUP per una Tarragona més viva i cohesionada també té en compte la gent gran. Tenim diverses propostes, algunes de ben concretes com la de garantir una llar d'avis a cada barri o la de crear un projecte educatiu intergeneracional perquè la canalla expliqui el patrimoni de la nostra ciutat a la gent gran, i d'altres que van en la línia de revitalitzar la ciutat per tal d'evitar qualsevol tipus d'exclusió o de manca d'accessibilitat, per exemple internalitzar els serveis d'atenció a les persones per tal de garantir un bon servei, a banda d'unes condicions laborals dignes per als treballadors i treballadores que el presten, o convertir la T-11 i l'N-340 en grans avingudes amb semàfors per tal d'eliminar els ponts.

Junts per Tarragona: Totalment cert, la gent gran és l'historia viva de la nostra ciutat, nosaltres considerem que l'administració per molts projectes, o per moltes activitats que realitzi en benefici de la gent gran sempre i estarem, així i tot, volem fer les següents propostes per intentar retornar-los part de tot el que ens han donat: Oferirem activitats d'oci inclusiu que garanteixi la igualtat d'oportunitats i d'accessibilitat per a tots els ciutadans. Fomentarem el programa de voluntariat de la "Gent gran activa". Impulsarem i fomentarem els habitatges tutelats per a la gent gran i promourem polítiques d'implantació d'ascensors en edificis que hi manquin. Habilitarem aparcaments davant les llars de jubilats per a les persones amb mobilitat reduïda. Obrirem noves llars de jubilats en les zones en les quals no existeixen.

També dotarem de més recursos humans i econòmics l'àrea de Gent Gran de l'Ajuntament de Tarragona. Promourem l'envelliment actiu, prevenint situacions de solitud i oferint nombroses activitats a tot el col·lectius. Realitzarem un estudi per a comptabilitzar habitatges no accessibles i obrir línia d'ajuts municipals per adaptar-los. Cofinançament de projectes d'adaptació d'habitatges de persones dependents.Promourem el Pla d'atenció i promoció de les persones amb discapacitat i dotarem de contingut el Servei Municipal del Discapacitat i n'augmentarem els recursos. Potenciarem el sistema de localització per a persones que pateixin malalties i trastorns que afecten la seva capacitat d'orientació, i apostar pel servei d'atenció domiciliaria (SAD). 

Executarem el pla municipal d'accessibilitat per a persones amb discapacitat i/o mobilitat reduïda, adaptant tots els serveis municipals i públics per a les persones discapacitades. Impulsarem un programa per fomentar l'accessibilitat al petit comerç.Garantirem el compliment de la legislació d'accessibilitat en el moment de concedir llicències per a l'obertura de nous locals. Establirem convenis de participació amb col·legi de farmacèutic en ordre coordinar les polítiques d'acompanyament a la gent gran.

PSC: La gent gran d'aquesta ciutat és un orgull, ja que durant la crisi econòmica i social que hem patit han ajudat moltes famílies. Actualment, la gent gran té una ciutat amb molts equipaments, catorze llars de jubilats i jubilades repartides per tota la ciutat. Amb el govern socialista, també s'ha millorat la qualitat i l'accessibilitat dels carrers, s'ha creat un punt d'informació específic que ofereix informació i assessorament dirigit a la tercera edat i també s'ha creat un punt d'atenció psicològica.

De cara als pròxims anys: volem assegurar la gratuïtat del bus per a la gent gran, uns serveis dignes a la gent gran activa i treballar perquè cap persona gran dini sola a casa seva si no vol. També impulsarem el pla europeu "City4age" que permetrà recopilar informació de les targetes de transport públic, telèfon mòbil i polseres intel·ligents de totes aquelles persones de més de 80 anys que ho vulguin, per fer seguiment de l'activitat i reaccionar si es detecten alteracions en el seu comportament habitual que puguin implicar algun risc. 

El PSC també proposa que a tots els parcs infantils s'instal·li al costat un parc per a gent gran perquè el col·lectiu de la tercera edat pugui fer exercicis. A més, també es crearà un pla d'accessibilitat per als monuments, es millorarà l'accessibilitat al transport públic amb la nova flota d'autobusos, s'impulsarà l'aplicació de lectura fàcil als reglaments i comunicacions de l'Ajuntament i la xarxa de farmàcia amiga.

PP: -

Cs: -

 
Totes les llistes de les eleccions municipals a Tarragona: noms i cognoms, partits i sigles

 

Participació