L'amfiteatre estrenarà exposicions permanents per Tarraco Viva

L'Ajuntament de Tarragona està finalitzant les tasques de rehabilitació de l'església de Santa Maria del Miracle, ubicada dins de l'edifici romà

per Oriol Montesó / Tarragona Diari, 28 de març de 2013 a les 12:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de març de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
A mig de l'arena de l'amfiteatre hi ha les restes de l'església romànica de Santa Maria del Miracle. Foto: Oriol Montesó.

La peculiaritat més gran de l'amfiteatre romà de Tarragona és que entre les seves grades acull les restes d'una església romànica, la de Santa Maria del Miracle. L'edifici religiós data del segle XII, mil anys abans que es construís l'amfiteatre de Tarraco.
 
L'origen de l'església ve donat pel martiri que van viure el bisbe Fructuós i els seus diaques, Auguri i Eulogi, a les arenes de l'amfiteatre al segle II. Amb l'arribada dels visigots, al segle V es construeix una basílica per commemorar el sacrifici dels màrtirs. Al 713, Tarragona és abandonada política i religiosament i amb ella l'espai cerimonial. Fins la construcció de l'església romànica, el segle XII, les runes s'apoderen de l'amfiteatre i de les seves fosses de drenatge d'aigües. Els desaigües romans, junt amb la planta de la construcció visigòtica, acaben servint com a fonament de l'església de Santa Maria del Miracle.
 
L'ajuntament ja va actuar sobre el drenatge de les aigües pluvials fa a un any i mig. Una tasca que ara s'ha enllestit perquè «la fonamentació de l'església talla diverses parts de la fossa d'època romana encarregada de treure l'aigua de l'amfiteatre, provocant l'acomulació d'aigua i la degradació de la base de l'edifici», ens explica l'arqueòloga municipal, Imma Teixell, que afegeix que «el sistema d'extracció d'aigua romà és molt eficient i per això s'ha intentat respectar el màxim possible».
 
La fossa romana esta tallada pels fonaments de les construccions posteriors. Foto: Oriol Montesó.

 
A banda, s'han consolidat els fonaments dels murs de l'església per tal de reforçar l'estabilitat de l'edifici. En aquest sentit, s'ha netejat i segellat la cresta dels paraments per tal d'evitar que entri l'aigua a l'interior dels murs. Unes parets que també s'han rehabilitat ja que alguns carreus havien perdut color i consistència. «Són intervencions que no es veuen a simple vista però que ajuden a evitar la degradació de l'espai» conclou l'arqueòloga.

Les cresta dels paraments de l'església s'han netejat i segellat. Foto: Oriol Montesó.

Nova senyalització i exposicions a l'amfiteatre
 
La darrera fase d'aquests treballs, consistirà en la senyalització de l'amfiteatre, per tal que «els visitants coneguin les peculiaritats d'aquest espai Patrimoni de la Humanitat», explica la Consellera de Patrimoni de l'Ajuntament de Tarragona, Carme Crespo. Aquestes indicacions consistiran en panells informatius que explicaran l'ús i la història de cada lloc. A més a més, s'adequaran les dues cambres annexes a la Porta Triumphalis on s'hi ubicarà una exposició fotogràfica i videoprojeccions que explicaran com era Tarraco en època romana. Es preveu que aquestes exposicions s'inaugurin per Tarraco Viva i després es mantinguin de forma permanent. Aquests nous elements senyalístics, segons la consellera, «permetran als visitants descobrir les peculiaritats de l'amfiteatre sense necessitat de fer ús de les visites guiades».

 

Participació