fauna

Els porcs vietnamites viuran en un refugi urbà al parc de la Muntanyeta

L'Ajuntament de Tarragona confirma la construcció d'un tancat en aquesta zona de Sant Pere i Sant Pau

per Jonathan Oca, 20 de maig de 2019 a les 17:00 |
Alguns dels porcs vietnamites que viuen a la Muntanyeta de Sant Pere i Sant Pau. | Nova Eucària
Bones notícies per als amants dels animals i en concret dels porcs vietnamites que viuen a la ciutat, al parc de la Muntanyeta a Sant Pere i Sant Pau. Aquest dilluns, l'Ajuntament de Tarragona ha afirmat que el projecte que proposava l'ONG Nova Eucària per aquesta colònia d'animals es portarà a terme.

A través d'un comunicat, el consistori ha detallat que el Departament de Salut Pública en una reunió amb l'organització que defensa els animals que construiria un tancat provisional per millorar les condicions de vida i la seguretat dels porcs i del conjunt de la ciutadania. Anna Carbonell, directora de Nova Eucària, ha celebrat aquest pas endavant i en declaracions a NacióTarragona, ha assegurat que aquesta colònia passa a ser controlada -tot i que ja ho estava per voluntaris de l'ONG- i legalitzada i en un refugi urbà, ja que "hi ha espai suficient per als animals i perquè la gent també els pugui gaudir". Aquest espai de mitja hectàrea permetrà als animals viure sense estrès i amb més qualitat de vida.


El tancat haurà de tenir una superfície d'almenys mitja hectàrea, però encara falta la valoració dels tècnics experts que hauran de valorar el terreny on s'ubicarà. S'hi instal·laran abeuradors i tolves per subministrar l'aliment als porcs vietnamites. Haurà de tenir zones amb ombra i també d'aixopluc.

La construcció s'engloba en la primera fase del projecte de Nova Eucària. Carbonell ha detallat que en la segona es portarà terme la jornada de castració de tots els mascles que hi hagi i el degut control sanitari. Es faran anàlisisi als animals i si algun dona positiu en una de quatre malalties concretes s'haurà de sacrificar, "no és la nostra voluntat però ho diu la llei", ha expressat. Els animals que donin negatiu en la prova, seran xipats i desparasitats.

El consistori haurà de demanar a la Generalitat que el permís per a una zona de nucli zoològic, tal com ha explicat Carbonell, qui ha assegurat que com que es compleixen els requisits no hi hauria d'haver complicacions.

Ara mateix a la colònia hi ha 19 porcs, 10 mascles, 5 femelles (2 estan embarassades) i quatre cries. Aquestes dues fases permetran que la colònia acabi desapareixent, ja que és un dels objectius. Ara bé, aquests animals poden viure -de mitjana- uns 10 anys. Sobre això, Carbonell ha destacat que en el cas d'aquests, és possible que visquin menys perquè tots són germans i les cries poden tenir problemes genètics.


La directora de Nova Eucària ha explicat que "la moda ja ha passat" i per aquest motiu és molt difícil donar-los en adopció. Aquests animals necessiten un espai amb unes característiques específiques, i per tant "limitacions", i és molt complicat poder-los ficar a casa.

L'Ajuntament de Tarragona encara no pot facilitar cap pressupost per la construcció d'aquest refugi urbà però apunta que està previst que comenci al més aviat possible.

 

Participació