eleccions municipals 2019

Estrada:«Som l'únic partit amb la valentia suficient per denunciar la corrupció»

La cap de llista de la CUP a Tarragona denuncia que el patrimoni de la ciutat "ens cau" i culpabilitza el govern de Ballesteros

per Jonathan Oca, Tarragona, 17 de maig de 2019 a les 17:21 |
Laia Estrada, cap de llista de la CUP, a les portes del Banc d'Espanya a Tarragona. | Jonathan Oca
​Laia Estrada (Tarragona, 1982) és l'alcaldable de la CUP a Tarragona. És llicenciada en Ciències Ambientals per la UdG, Màster en Estudis Territorials i de la Població per la UAB i és professora de Secundària i ha impartit classes a una Unitat d'Escolarització Compartida (UEC). Ha estat la portaveu del grup municipal al consistori durant els últims quatre anys i ha protagonitzat fortes discussions amb l'alcalde socialista Josep Fèlix Ballesteros. La cupaire té bones sensacions de cara als comicis del 26-M. Assegura que la CUP és l'única formació valenta per denunciar la corrupció a l'Ajuntament i portant els casos a la Fiscalia.

- La CUP és la pedra a la sabata de Ballesteros. Se senten que ho són?


- Això és una evidència però hi ha qui ho aprofita per a desacreditar-nos dient que la CUP només sap anar a la contra, només critica. Ara bé, aquí hi ha dues qüestions ben clares, en els darrers mandats l'oposició havia brillat per la seva absència i els pactes no eren pactes de govern, sinó que eren pactes d'ajuntaments sencers. L'entrada de la CUP a l'Ajuntament va implicar que la resta de l'oposició es veiés forçada a posar-se les piles. I en segon lloc, la CUP també té propostes i les ha fet durant el mandat. Ara bé, interessa reduir la nostra activitat a aquesta part de fiscalització, sense la qual avui no sabríem que efectivament a dins de l'Ajuntament hi ha corrupció, i de les greus, com és el cas Inipro o tot el que està passant dins de les empreses municipals. Ara mateix, tenim un alcalde acusat de vuit delictes amb un auto d'acusació que és terrible, escrit pel jutge, i que mostra una xarxa mafiosa.

- Consideren que han estat l'únic partit valent de l'Ajuntament durant aquests quatre anys?

- Sí. Hem estat l'únic partit que ha sortit amb la valentia suficient per denunciar la corrupció, la que està tipificada com a delicte i la que no però que també forma part de la corruptela com és el clientelisme que hi ha la ciutat, el malbaratament de recursos públics en equipaments i projectes que no són de ciutat i que són de partit, com els Jocs Mediterranis. També com la neteja, que es gasten cada any 20 milions d'euros i la ciutat està bruta i que tampoc es planteja una fiscalització del servei. El fet de mantenir aquesta valentia per dir-li a l'alcalde que està actuant de forma caciquil i corrupta ha comportat que fins i tot se'ns hagi volgut fer fora de l'Ajuntament.

"El fet de mantenir aquesta valentia per dir-li a l'alcalde que està actuant de forma caciquil i corrupta ha comportat que fins i tot se'ns hagi volgut fer fora de l'Ajuntament"

- La valentia li ha passat factura a nivell personal.

- Sí però lamentablement no som els primers ni serem els últims a qui el fet de destapar corrupció li comporta conseqüències a nivell de vendetta política. Sabíem que tindria conseqüències el fet d'aixecar la catifa i que buidar el lleixiu provocaria una resposta airada. En aquest sentit però, no entenc que hagi sigut contra mi sinó contra la CUP i qualsevol intent d'alternativa real perquè no som els únics que les hem patit. Dins de l'Ajuntament les han patit persones per haver-se plantat, com també entitats i col·lectius, que han viscut el que suposa no riure les gràcies de Ballesteros.
 

Laia Estrada, cap de llista de la CUP Foto: Jonathan Oca


- Una de les seves croades ha estat la fiscalització del contracte de la neteja. Quina "por" creu que hi ha al darrere?

- Això li hauria de demanar al senyor Ballesteros que expliqui per què no ha volgut fer-ho i també que expliqui la pròrroga vergonyosa que doblava en quantitat i en durada el contracte l'any 2010 i es va signar per tots els partits polítics que hi havia en aquell moment, per això tots són responsables del que ens està passant. Era un contracte que s'havia estat fiscalitzant per dues persones i ara, ho fa una perquè l'altra es jubila. Nosaltres alertem del contingut que emetien les auditories fiscals que deien que no podien acreditar ni assegurar que tots els diners s'estaven utilitzant correctament en aquest contracte i vam exigir una auditoria del servei. No l'hem tingut fins al final del mndat.

- I què hi posa?

- Que ens donen la raó amb vuit incompliments greus del contracte. Se'ns va voler ocultar aquesta informació i creiem que, per més inri, si Ballesteros continua, no se sancionarà a l'empresa. Això no és una crítica als treballadors, és a l'empresa i a un govern que li ha interessat mirar cap a una altra banda i que a més, culpa a la gent de l'estat de la ciutat. Quan la número sis a la llista de Ballesteros, Cristina Berrio, quan era presidenta de la Federació d'Associació de Veïns de Tarragona (FAVT) no només va culpabilitzar la població sinó que en una reunió amb nosaltres va afirmar que ella mateixa havia de trucar a l'empresa perquè complís el contracte, o això és almenys el que ens va explicar. Aquí tothom sap què està passant. Cal sancionar i internalitzar.

- La ciutat està millor que quan van entrar fa quatre anys?

- En absolut. Està molt pitjor i no només que fa quatre sinó que la darrera dècada. Estem patint una degradació a cada vegada més zones de la ciutat. Tots els barris tenen zones completament degradades i això és fruit de la desídia de l'equip de govern. S'ha volgut invertir en projectes aparador i de cara a l'interès turístic, de cara al visitant i han deixat caure la resta. Realment no els importa el dia a dia de la gent, només els preocupa el fet de mantenir la poltrona.

​"Realment no els importa el dia a dia de la gent, només els preocupa el fet de mantenir la poltrona"

- Una de les inversions aparador és l'Anella Mediterrània?

- Tenim una Anella Mediterrània però no sabem què fer-ne. En el seu dia ja vàrem demanar que es fes una consulta ciutadana en relació als Jocs Mediterranis i es van negar a fer-la. Creiem que el desastre dels Jocs no és només responsabilitat de Ballesteros, del PP i del senyor Prats, sinó que també ho és del PDECat i de Cs que deien en campanya, al 2015, que estaven en contra de l'esdeveniment però que després van facilitar que es tiressin endavant. Hem fet uns Jocs Mediterranis per construir un parc, un pavelló i una piscina olímpica.
 

Laia Estrada, cap de llista de la CUP Foto: Jonathan Oca
 

- Les inversions més elevades no les va fer l'Ajuntament.

- Sí, és cert però el que és el súmmum de la negligència política és haver sol·licitat a administracions superiors que les principals inversions que es facin a la ciutat siguin per construir el Palau d'Esports al costat d'una escola en barracons i una piscina olímpica, que se li demana a l'Estat, quan a la ciutat hi ha dèficit d'infraestructures que no s'han construït i que en depenien directament.

- El Palau d'Esports sembla que no el vol ningú, ni Generalitat ni Ajuntament. Pot arribar a ser una gran runa?

- Ja ho vàrem dir que els Jocs Mediterranis ens farien incrementar la llista de runes. Ja sabíem que no tenien ni idea de què en farien després. Ara mateix no sabem quin ús es donarà en termes esportius, quines competicions acollirà, si se cedirà a les entitats ni a quines. A més, una de les altres opcions que hi hauria és que pogués acollir activitats culturals com concerts però una de les clàusules que hi ha és que aquí no es podran celebrar esdeveniments d'aquests tipus i és per no fer la competència a la Tarraco Arena Plaça, que també és un cau de corruptela.

- Denuncien que a la ciutat hi ha moltes grans runes. Han pensat què se'n pot fer?

- Som davant d'una gran runa, al Banc d'Espanya. Tenim un problema i és que cada vegada la llista es fa més llarga i de totes les administracions. Aquí s'inaugura més que no pas es manté. Què hauríem de fer? Doncs primer de tot, escoltar la gent. Cal saber què ens diuen els veïns de la manca dels equipaments. Aquí, al Banc d'Espanya, deien que necessitaven un Centre Cívic al centre, que no n'hi ha cap, doncs quina gran runa millor que aquesta, que ja t'ho demanen. A la Tabacalera, teníem la plataforma Oppida que deia que els facilitessin un mòdul, que ja els gestionarien perquè totes les entitats de la ciutat la poguessin utilitzar. El projecte de la Tabacalera requereix grans inversions que no arribaran i per tant, creiem que cal donar una utilitat d'acord amb les entitats perquè el puguin gaudir i omplir de vida. També tenim Ca l'Ardiaca que sembla que estiguin esperant que caigui a trossos perquè llavors serà molt més senzill fer-hi l'hotel que hi volen fer. Nosaltres fa temps que demanem que s'expropiï i fem una biblioteca. Ca l'Agapito també podria ser un equipament cultural. Després tenim altres grans runes com la Plataforma del Miracle, que és un autèntic desastre. Una altra és el Preventori de la Savinosa, que allà s'hi podria posar una facultat de ciències naturals però aquí el que veiem és que només es volen posar hotels de cinc estrelles en aquestes grans runes, un fet que demostra la desconnexió absolta pel que fa a les necessitats de la ciutat.

 

- Tarragona és ciutat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, se sap vendre bé això?

- No i a més, el patrimoni ens està caient a trossos. Ens cau el Pretori i la Muralla. No és normal que una ciutat Patrimoni de la Humanitat permeti i deixi caure el seu patrimoni, no el romà sinó el medieval i el Modernista també. L'explotació econòmica no potser l'objectiu del patrimoni, sinó que ha de ser el gaudi i l'accessibilitat del conjunt a la població i també per als investigadors perquè hi facin recerca. A més, cal que garantim un seguiment i manteniment regular, no només en inversions d'urgència quan hi ha una emergència al monument. No ho hem de fer per atraure el turisme sinó que cal mantenir-ho tot en condicions.
 

Laia Estrada, cap de llista de la CUP Foto: Jonathan Oca

 

- Que caigui una pedra de la Muralla o del Pretori és culpa de Begoña Floria, consellera de Patrimoni?

- Clar que és culpa del govern municipal i de la senyora Floria, perquè no hi ha un manteniment regular. De la mateixa manera que és responsabilitat que es fes aquella barbaritat de museïtzació al Teatre romà. És cert que depèn de la Generalitat però nosaltres, com a ciutat, hem de vetllar perquè allà no s'hi faci una obra amb ferros que rovella i malmet el que és el conjunt monumental.

"Clar que és culpa del govern municipal i de la senyora Floria, perquè no hi ha un manteniment regular"​

- Aquesta "barbaritat" ha rebut un premi.

- Ha rebut un premi d'arquitectura però escoltem què en diuen els arqueòlegs perquè els tècnics en el seu dia ja ho varen alertar que era una barbaritat. En aquesta ciutat només es parla dels tècnics quan els interessa, i després no es tenen en compte les seves advertències.

- Com resumiria aquests quatre anys en una frase?

- Nosaltres resumiríem els dotze anys del govern de Ballesteros com a dotze anys de decadència política i de deteriorament de la ciutat com a conseqüència de la seva negligència, desídia política i irresponsabilitat.

- Quines sensacions perceben durant la campanya, esperen sumar més regidors?

- Realment això no ho sabem. La veritat és que a l'hora de votar la gent té en compte la part racional però també l'emocional, un part d'empatia i fins i tot també afecta el fet de conèixer bé el candidat. Tenim bones sensacions perquè quan estem al carrer la gent rebutja la propaganda però quan veuen que som de la CUP ho agafem i diuen que fem bona feina. I gent que no diries que no és cupaire si ens deixem portar per estereotips. Nosaltres estem satisfetes de la feina feta i creiem que aquest és el millor aval del projecte polític que portem. Recomanem a la gent que escolti tots els candidats però que analitzi què hem fet totes les formacions polítiques en aquest mandat, i abans, i com hem treballat. Nosaltres no hem treballat a cop de moció.

- Tot apunta que els resultats del 26-M deixaran un ajuntament molt fragmentat. Amb qui pactaria i quines són les línies vermelles de la CUP?

- Nosaltres tenim tres eixos ideològics que els coneix tothom, com són independència, lluita social i feminisme. Això d'entrada ja exclou el bloc del 155. La CUP ha estat molt clara amb això. Després haurem de veure el que s'entén com a política rupturista perquè en campanya es diuen moltes coses però després hi ha fets que demostren que allò que es predica no és el que es practica. També haurem de veure com es defensen els interessos dels ciutadans per damunt dels interessos de les elits que també s'està pregonant molt però a l'hora de plantar cara a l'Arquebisbat, que és un dels lobbys de poder de la ciutat, només la CUP ho fa. Hem plantat cara a la petroquímica i al principal promotor immobiliari de Tarragona i l'única formació que ha explicat que al servei d'aquest promotor hi ha el responsable d'Urbanisme de l'Ajuntament de Tarragona, Josep M. Milà, i ho hem portat al jutjat.
 

Laia Estrada, cap de llista de la CUP Foto: Jonathan Oca


- Considera que és a tocar un govern independentista a l'Ajuntament de Tarragona?

- Primer haurem de veure si els vots sumen o no però de la mateixa manera, haurem d'estar atents a la voluntat de materialitzar el dret d'autodeterminació, que nosaltres defensem que passa per la desobediència. Caldrà veure petites accions, com treure el quadre del Borbó del saló de plens l'Ajuntament, o de més importants com desobeir les festes del 12 d'octubre o fins i tot a fer costat a la possibilitat d'haver de repetir un 1-O per fer efectiu el dret a l'autodeterminació i l'aposta per la independència. Caldrà veure què fan els partits en referència a tot plegat perquè a la Generalitat ja veiem que no hi ha un govern amb rumb.

- La lluita independentista ha de començar en un ajuntament?

- No ho podem separar. Nosaltres som una formació municipalista. Nosaltres tenim un projecte de país que construeixes poble a poble, barri a barri, ciutat a ciutat i no té sentit desvincular la lluita social, la lluita independentista i feminista que tens de projecte de país del que és el teu projecte de ciutat.

- Alguna vegada ha pensat a llançar la tovallola i renunciar a l'acta de regidora per les pressions?

- No, clar que no, malgrat que se'ns ha atacat i concretament a mi. Va ser dur veure com s'instrumentalitzava una condemna per un cas de lluita feminista i com es recaragolava la llei per fer-nos fora. Això era un bon senyal que alguna cosa estàvem fent bé. Per mi, veure el suport de la gent, que molta no era de la CUP però ho veien una injustícia, el dia que s'havia de votar en el ple que se'm fes fora de l'Ajuntament va ser una insuflació d'oxigen i d'empenta i una mostra que alguna cosa s'està bellugant a la ciutat i a nosaltres ens agrada pensar que hi hem contribuït, humilment, però que hi hem contribuït.

" Va ser dur veure com s'instrumentalitzava una condemna per un cas de lluita feminista i com es recaragolava la llei per fer-nos fora"​

- Li preocupa la irrupció de Vox?

Sí, francament, perquè significa normalitzar el feixisme, l'homofòbia, la misogínia, el masclisme, la intolerància. Aquí hi ha una responsabilitat directa dels mitjans de comunicació que li han facilitat minuts de glòria quan no tenia representació enlloc i per part de la premsa escrita, que li han proporcionat potades i pàgines senceres. També és responsabilitat de formacions polítiques que s'han fotografiat amb aquesta formació i que han legitimat la presència del feixisme en l'esfera política i que a més, ho han banalitzat. La responsabilitat és de PP, Cs PSC i PSOE.

 

Participació