justícia

El jutjat de Reus tira endavant la denúncia d'una associació musulmana contra Ortega Smith

El magistrat considera que hi ha indicis d'un presumpte delicte de discriminació

per Jonathan Oca, 13 de maig de 2019 a les 15:27 |
Javier Ortega Smith, secretari general de Vox. | ACN
La denúncia de l'associació musulmana Watani de Reus contra el secretari general de Vox, Javier Ortega Smith, tira endavant. Aquest dilluns, l'advocat de l'entitat, Hilal Tarkou, ha explicat a NacióTarragona que el jutge d'instrucció número 4 de Reus ha dictat auto d'incoació de diligències prèvies contra Vox i Ortega Smith per un presumpte delicte de "discriminació".

L'advocat ha destacat que ara caldrà decidir quin jutjat és competent per a tirar endavant aquest cas, ja que els fets van passar a València però podria acabar al Tribunal Suprem, ja que Ortega Smith és diputat al Congrés i per tant, aforat. Tarkou, però, considera que els fets denunciats "van passar a abans que sortís escollit i que fos diputat" i per tant, no hauria de poder tenir dret a l'aforament. De moment, espera la decisió del jutge i celebra aquest pas endavant del cas.


Tarkou també ha destacat que la prova fonamental del cas el vídeo i que si arriba a judici, el que caldria és condemnar Ortega Smith, i a Vox, per incitar a l'odi i també reclama que se l'hauria d'inhabilitar com a advocat (cal recordar que és l'advocat de Vox al juici de l'1-O) perquè "amb els seus discursos xenòfobs i racistes" està "incomplint el jurament solemne que va fer en el seu dia de la Constitució Espanyola". Sobre això, recorda que els drets a la convivència i a la pau social estan reflectits en la Constitució així com el de la "no discriminació".
 

L'auto d'incoació de diligències prèvies contra Vox i el seu secretari general. Foto: Cedida


L'advocat de Reus també apunta que se'l podria condemnar a presó, ja que el delicte d'incitació a l'odi i la discriminació, està tipificat a l'article 510 del Codi Penal, i també a la inhabilitació per a sufragi passiu. Tarkou, a més, apunta que cal apartar-lo de l'advocacia perquè les seves paraules i fets van contra el codi ètic de la professió.

Per altra banda, Tarkou ha destacat que no vol cap mena de protagonisme i que ha encapçalat aquesta denúncia per "consciència". Apunta que ha fet el que faria -o hauria de fer- qualsevol ciutadà davant d'un discurs que incita a l'odi.


En el text presentat davant el jutge, l'advocat va apuntar que en el vídeo es diu que la civilització està "seriosament amenaçada" i que "l'enemic comú i l'enemic d'Europa, de la llibertat, del progrés, de la democràcia, de la família i del futur s'anomena la invasió islamista".

El vídeo, com a prova 


El vídeo que s'aporta com a prova en cas, i que es pot trobar a les xarxes, fa referència a una conferència al Casino d'Agricultura de València, el dia 16 de setembre del 2018. Les paraules que denuncia Hilal Tarkou les pronuncia Ortega Smith a partir del minut 41'50". 

 

Participació