arqueologia i arquitectura

La reforma del teatre romà de Tarragona, premiada a la XI Biennal Alejandro de la Sota

El projecte de la Generalitat ha rebut el cinquè premi en l'apartat d'espais exteriors

per Redacció , Tarragona , 26 d'abril de 2019 a les 19:08 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 d'abril de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

L'adequació del teatre romà de Tarragona, de l'Estudi d'Arquitectura Toni Gironès, ha estat guardonada amb el cinquè premi d'arquitectura Alejandro de la Sota, que premia els treballs arquitectònics més rellevants de la demarcació de Tarragona.


El projecte arquitectònic de "Posada en valor" de les restes, promogut per la Generalitat, ha estat reconegut en la categoria d'espais exteriors en el marc de la XI Biennal Alejandro de la Sota-Mostra d'Arquitectura de Tarragona, on enguany s'han presentat un total de 49 obres. La reforma s'ha centrat a donar valor a les restes arqueològiques "per la seva comprensió" i per integrar-les al circuit de visita dels equipaments patrimonials de la ciutat. Aquest projecte figura també entre els finalistes 2019 dels premis FAD, en la categoria de Ciutat i Paisatge.

El jurat de la Biennal ha guardonat el projecte arquitectònic de posada en valor de les restes del Teatre romà de Tarragona en l'apartat d'espais exteriors. Realitzat per l'Estudi d'Arquitectura Toni Gironès, s'ha considerat el "gran valor" que representa la intervenció, en especial la recreació de la càvea, realitzada en estructures lineals de ferro, que evoca la graderia que tindria el Teatre en època romana i fa comprensible al visitant la dimensió del monument, recuperant la geometria original, alhora que dialoga amb les restes.


El teatre romà de Tarragona, adscrit al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, és un dels grans monuments de la Tàrraco romana, i ha requerit una actuació de gran complexitat a causa de la seva ubicació i dimensió dins la trama urbana de la ciutat.

Construït en època de l'emperador August sobre les restes d'uns possibles magatzems portuaris, el Teatre es va anar ampliant i utilitzant fins al final del segle II dC, i va ser redescobert al final del segle XIX, patint importants destruccions en el decurs del segle XX.


La reforma ha format part del paquet de mesures adoptades pel Departament de Cultura per a la posada en valor del Patrimoni Mundial de Tàrraco. El Departament també ha comptat amb una part del finançament a través del fons FEDER i una participació del Ministeri d'Educació, Cultura i Esports en el projecte arquitectònic a través de l'1% cultural.

Les graderies del teatre romà i l'estructura metàl·lica que ajuda a interpretar com era realment Foto: Jonathan Oca

 

Participació