economia

Aena declara l'aeroport de Reus com a «estacional» per poder contractar personal a l'estiu"

La companyia assegura que aquest canvi no afecta la possible arribada de nous vols a l'hivern

per Redacció , 16 d'abril de 2019 a les 21:05 |
Interio de l'aeroport de Reus. | Jonathan Oca
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 d'abril de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aena ha canviat la denominació de l'aeroport de Reus i l'ha declarat com a "estacional". Segons fonts de la companyia la modificació és per "poder contractar personal temporal a l'estiu" i evitar situacions d'excessiu volum de feina dels treballadors fixes, com ha passat en algunes ocasions. Asseguren però, que la decisió no tindrà conseqüències pel que fa a l'arribada de vols en temporada baixa i que la instal·lació "està a disposició del territori" per rebre turistes tot l'any. En canvi, la CGT ha alertat que el canvi pot afectar la plantilla actual a mitjà termini "amb algunes propostes de prejubilacions" o que alguns empleats vagin a l'atur a l'hivern.

Segons expliquen des d'Aena, la decisió "no ha de repercutir en la plantilla actual" i afirmen que es contractarà personal "en l'època que fa falta", en referència a l'estiu. Els sindicats, de fet, havien denunciat a vegades que el volum de treballadors era escàs per assumir l'increment de passatgers i de vols que arriben a l'aeroport de Reus en temporada alta i que això els impedia fer els descansos que els hi pertocaven. Per la companyia pública, amb la incorporació de treballadors temporals, la situació es resoldrà.


Pel que fa a la situació laboral dels treballadors actuals, el canvi en la denominació comporta algunes modificacions, que van ser aprovades per unanimitat pel comitè d'empresa, format per representants d'UGT, CCOO i la CGT. El secretari de la CGT a Reus, Miguel Moya, assegura que el representant del seu sindicat va rebre "pressions de molts treballadors" perquè hi votés a favor, però segons el seu parer la decisió generarà problemes al personal d'aquí a un temps. "Que es converteixi en estacional no és cap garantia ni pel futur de la instal·lació ni pels llocs de treball", avisa. A més, Moya adverteix de possibles prejubilacions o que alguns empleats passin a ser fixos discontinus, fet que els deixaria a l'atur a l'hivern. Per la seva banda, Aena rebutja aquesta visió.

En un comunicat, la secció sindical de la CGT a l'aeroport de Reus ha alertat que la nova denominació "pot suposar l'empitjorament de les condicions laborals de la plantilla, i posar en risc els llocs de treball i la viabilitat del mateix aeroport". Moya apunta que és la constatació que "Aena aposta per l'aeroport de Girona" i deixa el de Reus "malparat".

 

Participació