eleccions municipals 2019

El projecte de Primàries no avança a Tarragona per manca de candidats

Des de l'ANC aputen que no és un fracàs, "és una experiència i un aprenentatge"

per Jonathan Oca , Tarragona , 22 de març de 2019 a les 18:00 |
Una de les candidates a encapçalar la llista de Primàries a Tarragona | ANC Tarragona
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de març de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El projecte de Primàries a Tarragona no ha rebut el suport necessari per tirar endavant i per tant, no concorrerà a les eleccions municipals del 26-M. Aquest divendres, el coordinador de l'ANC a Tarragona, Òscar Hijosa, ha explicat els diferents motius pels quals han decidit no presentar-se.

El principal escull ha estat la manca de candidats. En total hi ha hagut vuit persones que s'han presentat per liderar la llista independentista a la llista. Segons Hijosa, el mínim al qual es van comprometre per poder fer un pas endavant va ser de 13-14 (la meitat dels regidors a l'actual plenari de Tarragona). Després de no arribar a aquest mínim de candidatures, el Comitè electoral els va fer saber que no hi ha prou garanties ni suports per formar aquesta llista. Ara bé, l'última decisió la tenien ells i Hijosa ha destacat que per "responsabilitat", han decidit no seguir. "Hem fet salat", ha afegit.


El mateix coordinador defensa que "no és cap fracàs", ans al contrari, la lectura que en fan és positiva i consideren que "s'ha iniciat un procés que ja és irreversible". "No he perdut el temps, és una experiència i un aprenentatge", ha expressat. 

Un altre impediment ha estat la manca de temps per a potenciar les Primàries. Els canvis al capdavant de l'ANC de Tarragona, i el procés que tot això implica, va provocar que es frenés la promoció i que la feina s'hagi fet en poc més de tres mesos. Així i tot, des de l'ANC reiteren que aconseguir vuit candidats és una fita molt important.  Primàries a Tarragona havia aconseguit, a banda, uns 1.200 inscrits i 951 validades. 


Una candidata apunta que això només és el "principi"

Loli García-Antón, una de les persones que ha presentat candidatura a Primàries, ha celebrat el pas endavant que han fet els vuit candidats en "una plaça tan difícil com és Tarragona". La tarragonina ha afegit que aquest procés ha servit per engegar una roda i que, tot i que no han arribat a temps, segur que es presentaran en pròxims comicis. "Això només és "l'inici", ha sentenciat.


A banda, García-Antón ha expressat, amb contundència, que "volem fer República catalana, i també millorar Tarragona, que hagués estat molt bé". Sobre això, ha destacat que la república "es construeix amb la gent i des del carrer, que és justament l'objectiu de Primàries".

Els partits polítics no hi participen

Hijosa ha lamentat que, com era d'esperar, el PDECat, ERC i la CUP no hagin volgut participar en aquest projecte. El coordinador de l'ANC, però, ha expressat que s'han reunit amb tots els partits independentistes i que inclús "els vàrem fer dubtar". Ara bé, cadascú ha optat per presentar una candidatura amb les sigles del partit que representa.

En aquest sentit, Ignasi Melià, tresorer de l'ANC a Tarragona, ha afegit que és una acció que cal que els partits es facin seva i que d'aquesta manera escullin el candidat més votat per tots i no per unes "primàries de 60 persones". Melià ha afegit que "això trenca moltes mentalitats que estan arrelades als partits" i per tant, ho veu en un horitzó força llunyà.

 

Participació