societat

El projecte de la Regió del coneixement vol avançar demanant competències a la Generalitat

El president de la Diputació considera que seria un pas endavant, ja que la fase legislativa queda massa lluny

per Jonathan Oca, 12 de març de 2019 a les 20:37 |
Acte del grup impulsor del projecte de Regió del coneixement, celebrat a Tarragona | Jonathan Oca
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de març de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El projecte de la Regió del Coneixement vol fer un pas més per a l'impuls de la Catalunya Sud. El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, ha explicat que, tot i que "la fase legislativa queda lluny", per avançar "haurem d'anar a processos legislatius menys complexes" per poder tenir competències pròpies de la Generalitat per poder anar construint el projecte que té el seu horitzó en el 2040.

Segons Poblet, "estem en la fase de poder rebre confiança en l'acció del principi de subsidiarietat en alguns camps que són competència de la Generalitat" i que serveixi per a "fer feines que ens les pogués delegar i desenvolupar". El mateix president ha apuntat que es tracta "d'una feina més àgil i més ràpida" i en el marc d'un futur més immediat". Algunes de les competències que es podrien demanar són, entre altres, les que fan referència a la innovació. La intenció dels impulsors de la Regió del Coneixement és que es pugui avança en aquest sentit ja aquest 2019.


Aquest tarda, unes 150 persones s'han aplegat al Palau de Congressos de Tarragona per conèixer les conclusions que s'han extret durant aquests 25 mesos de feina. En aquest sentit, el secretari d'Universitats i Recerca, Francesc Xavier Grau, ha destacat que "és un punt en el camí que es consolida el projecte de la Regió del Coneixement". El mateix Gau ha manifestat que "l'acte és la culminació d'un procés de conscienciació col·lectiva de la necessitat d'aquesta Regió".

El representant del Govern, en aquest sentit, ha manifestat que des de la Generalitat s'està impulsant el Pacte Nacional de la Societat del Coneixement, que comptarà amb un grup específicament dedicat a la regionalització de les polítiques de desenvolupament basades en el coneixement, inspirat clarament en el projecte Catalunya Sud 2040.


Durant aquests mesos de treball, unes 250 persones han assistit a actes celebrats a diverses poblacions de la regió per reflexionar i debatre, de forma innovadora, sobre el futur de la Catalunya Sud.

Cal recordar que el projecte, que té la idea de crear un sistema de governança per a la Catalunya Sud per avançar en temes d'economia, d'innovació i recerca, està impulsat per la Diputació de Tarragona i la Universitat Rovira i Virgili.

 

Participació