qualitat de l'aire

​El Morell enllesteix un nou estudi sobre la qualitat de l'aire de bracet amb la UPC

És l'únic municipi pròxim al polígon petroquímic nord que mesura la quantitat de compostos orgànics volàtils que afecten la salut

per Redacció , 19 de febrer de 2019 a les 14:20 |
El polígon petroquímic nord de Tarragona. | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de febrer de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El municipi del Morell ha enllestit un nou estudi -el quart- sobre la qualitat de l'aire, encarregat a la Universitat Politècnica de Catalunya. Just aquest dimarts es desmunten els equips de control instal·lats en una casa particular i al magatzem de la brigada municipal, on s'han recollit dades durant un mes. Per primer cop s'ha incorporat un sensor per mesurar els episodis o incidències puntuals que es donen al polígon petroquímic nord.

El Morell és l'únic municipi que continua mesurant la quantitat de compostos orgànics volàtils que afecten la salut, com el butadiè, del qual se'n va detectar elevada concentració d'aquest contaminant carcinogen en el primer estudi, que es remunta al 2013, i que va encendre les alarmes. Des d'aleshores el nivell s'ha reduït, si bé des del Morell es continua reclamant un estudi global de la contaminació al territori encapçalat per l'alcalde de Tarragona.


L'alcalde del Morell, Pere Guinovart, lamenta, en la seva opinió, els pocs resultats de la Taula de la Qualitat de l'Aire del Camp de Tarragona i discrepa dels estudis alternatius i de les discrepàncies internes entre administracions, universitats i indústries. "Si hi hagués voluntat política i deixéssim a part els lobbys de pressió, hi ha diners per fer un estudi del nord i del sud", ha afirmat.
 

El director del Laboratori del Centre de Medi Ambient de la UPC, Xavier Roca, mostrant els equips instal·lats en una casa particular del Morell. Foto: ACN


El Morell, preocupat per la qualitat de l'aire, segueix fent aquests estudis sobre els compostos orgànics volàtils -una família de fins a 300 compostos, si bé només es quantifiquen els que tenen impacte sobre la salut, que en representen uns 80-, un ampli ventall que, segons els experts, no s'analitza a les casetes de recollides de dades de la Generalitat distribuïdes pel territori català, més enllà del benzè, ja que bàsicament es busquen els contaminants primaris.

Un dels topalls amb els quals es troben els tècnics del Laboratori del Centre de Medi Ambient de la UPC és la inexistència de paràmetres de referència a l'Estat sobre aquests compostos que permetin fer comparatives. En aquest darrer estudi s'ha afegit un equip amb un sensor que s'activa automàticament quan hi ha episodis, a part de l'equip de captació de 24 hores. S'espera obtenir resultats en qüestió de dies.


Del primer estudi, en el qual hi estaven adherits quatre municipis amb un pressupost de 90.000 euros, el Morell s'ha quedat sol en aquesta anàlisi de la qualitat de l'aire. "Són portes giratòries i s'han tallat ales a municipis; nosaltres, amb 5,5 milions d'euros de pressupost municipal, si no analitzem l'aire, seríem a les beceroles; hem de conviure i alhora ser exigents i assumir cadascú la seva part de corresponsabilitat", conclou Guinovart.

 

Participació