astronomia

Prades apaga els llums durant dues hores per gravar un documental

El Cel de Prades reivindica la qualitat del cel nocturn en el marc del projecte del futur centre astronòmic

per Redacció , 11 de febrer de 2019 a les 18:04 |
L'espectacular cel de Prades | Aleix Roig / Astroprades
L'Ajuntament de Prades va apagar la matinada de divendres passat els llums del municipi durant dues hores per la gravació del timelapse del documental El Cel de Prades, a càrrec de l’astrofotògraf tarragoní Carlos Uriarte. El treball pretén reivindicar la qualitat del cel nocturn al poble en el marc del projecte del futur Centre Astronòmic Muntanyes de Prades, que s’ubicarà al Pla de la Guàrdia, a la mateixa vila vermella. L’apagada va deixar a la vista un cel molt estrellat i amb la Via Làctia ben visible, afavorit per l’anticicló i l’absència de lluna, a més de la poca contaminació lumínica.

La foscor va assolir màxims històrics mai registrats abans a la vila amb valors de 21,20 magnituds per segon d'arc al quadrat (mag/arcsec2) al bell mig de la Plaça Major. Es tracta d’uns valors excepcionals atesa la proximitat amb Tarragona, Lleida i Barcelona. Durant la matinada de divendres es van poder capturar imatges a diferents indrets del poble i de l’entorn. El documental s’exhibirà al Centre d'Interpretació de les Muntanyes de Prades. 

 

L'espectacular cel de Prades Foto: Aleix Roig / Astroprades


Segons ha informat el consistori, atesa la bona acollida que ha tingut la primera nit fosca a Prades s'està treballant en una nova apagada de llums el 4 de maig. La vetllada inclourà activitats d'astronomia gratuïtes per a tots els públics.

 

Participació