salut

Catalunya perd més de 1.800 llits hospitalaris en l'última dècada

Metges de Catalunya denuncia que els pressupostos projectats per Salut per aquest any són un 4,7% menys que els del 2010

per NacióDigital, 2 de febrer de 2019 a les 20:31 |
Façana de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona | Jonathan Oca
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de febrer de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Josep Maria Puig, ha lamentat que des del 2010 s'han perdut 1.831 llits hospitalaris d'aguts (1.094) i sociosanitaris (737) i que els pressupostos projectats per Salut per aquest any són un 4,7% menys que l'inici de la dècada.

En declaracions a Europa Press, ha advertit sobre els comptes que "no hi ha hagut una voluntat real des del punt de vista de la política de retornar la sanitat a l'estat anterior" a les retallades. El document que utilitza el Govern per a la negociació dels comptes del 2019 projecta 9.411 milions per a Salut, per sota dels 9.875 milions del 2010, quan es va aconseguir el pressupost més alt per a les arques sanitàries.


Puig ha observat que en aquests anys els preus han anat pujant, i que si es calculés l'increment de l'IPC (del 14,1%) al Pressupost del 2019 li falten 1.856 milions per aconseguir una despesa equiparable al d'abans de la crisi.
 

Es perden més de 1.800 llits

Puig ha assenyalat que durant anys es van reduir els llits hospitalaris d'aguts davant noves tècniques quirúrgiques ambulatòries que no requerien ingrés, i adduint que aquests llits eren més útils per fer una funció sociosanitària, de curta estada o de convalescència, amb l'envelliment de la població.


"Aquesta teoria és evident que no s'ha pogut traslladar a la realitat, la xarxa d'utilització pública -que inclou l'Institut Català de la Salut (ICS) i la xarxa concertada- ha perdut 1.094 llits hospitalaris d'aguts, passant de 14.072 el 2010 a 12.978 el 2018, i, alhora, els llits hospitalaris sociosanitaris s'han reduït en 737.

Aquests llits per no aguts han passat de 8.991 el 2010 a 8.254 el 2017, a tot i que la necessitat s'ha incrementat, i sense que la pèrdua de llits d'aguts hagin compensat aquesta reculada.

Negociació davant la vaga 

Davant la proximitat de la convocatòria de vaga del sector públic, Puig ha explicat que estan començant a "tenir contacte amb tots els actors" que consideren que han de participar en la negociació, i després de reunir-se aquesta setmana amb el Servei Català de la Salut (CatSalut), el divendres s'han trobat amb les patronals Unió Catalana d'Hospitals (La Unió) i Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC).

En un comunicat, el sindicat ha celebrat el que és la primera trobada de negociació en la concertada, ja que en la vaga de novembre no es va donar cap reunió, encara que s'ha mostrat cauta: "Encara queda molt camí per recórrer" davant una possible desconvocatòria de la vaga.

Les patronals i el sindicat s'han emplaçat a treballar en els punts de negociació i continuar les converses en una reunió de mediació convocada per la Conselleria de Treball el dimarts.

 

Participació