política

L'oposició reclama més fiscalització i control del contracte de la brossa

Aquest dilluns s'ha aprovat en el plenari una nova modificació de la concessió d'aquest servei, que no s'ajustava les necessitats de la ciutat, segons l'equip de govern | Es retiraran 119 illes de contenidors soterrats

per Jonathan Oca , Tarragona , 28 de gener de 2019 a les 10:02 |
Una illa de contenidors soterrats de Tarragona. | Jonathan Oca
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de gener de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Tarragona ha deixat palès aquest matí el que era una evidència, que les illes de contenidors soterrats han sigut un fracàs. El plenari ha aprovat una modificació de la concessió de la prestació dels serveis de recollida i transport de residus urbans, neteja viària i de platges i gestió de la deixalleria i de la planta de vehicles fora d'ús del municipi de Tarragona.

S'eliminen 119 illes de contenidors soterrats 


Aquest punt, uns dels més calents del plenari, ha enfrontat l'oposició amb l'equip de govern. La consellera de Neteja, Ivana Martínez, ha lloat la tasca que s'ha fet durant dos anys per poder posar damunt la taula l'expedient que permeti modificar el contracte, el qual contempla la substitució de les 119 illes de contenidors que canviaran a format exterior, entre altres punts.

La socialista ha destacat també que, a banda de destinar més diners a la neteja i a adquirir maquinària nova, cal "actuar contra l'incivisme i hem necessitat que s'augmenti la partida i els esforços per la retirada de cartells i les pintades", com també per a combatre els abocadors il·legals, entre altres. Martínez apunta que les necessitats de la ciutat han canviat i que calia una modificació del contracte.


L'expedient és un "nyap" per l'oposició 

La portaveu d'ICV, Arga Sentís, discrepa amb Martínez, ja que considera que el que Tarragona necessita és un contracte nou i aquesta mesura. Ha etzibat a la socialista que qualsevol canvi en aquesta concessió ha de suposar una millora "perquè empitjorar-ho és molt difícil i no es val acusar l'incivisme de tots els problemes que tenim".


Sentís ha recordat que l'Ajuntament va fer una pròrroga d'aquest contracte, quan segons ella, ja no s'ajustava les necessitats de la ciutat i que anava "contra els interessos de l'Ajuntament". "Això que porten no deixa de ser un nyap", ha conclòs.

"Això que porten no deixa de ser un nyap"

Pau Ricomà (ERC) ha recordat que les illes de contenidors soterrats han estat un "desastre" que ha costat 8 milions d'euros i que només han aportat insalubritat. Ara bé, el republicà ha dit a Ballesteros que el fet que la ciutat estigui bruta "no tot és culpa dels contenidors ni de l'incivisme" i per això, defensa que cal una modificació del servei però que serà "inútil" si no hi ha cap equip de supervisió que hi estigui a sobre.

Ricomà ha carregat contra l'alcalde dient que "deixi el cotxe oficial, trepitgi el carrer i escolti la gent".
 

Tarragona eliminarà 119 illes de contenidors soterrats. Foto: Jonathan Oca


Laia Estrada (CUP), ha recriminat a Martínez que els fessin arribar la feina que han fet durant dos anys, dos dies abans del ple. A banda, ha reivindicat que cal una "fiscalització del contracte" perquè "fa molta pudor el contracte de la brossa. Sobre això, ha apuntat que reclamen un compliment de les seves funcions i tasques i "no la negligència" amb la qual s'actua.

La cupaire ha clos dient que es nega qualsevol finestra a fiscalitzar aquest servei i que "el problema està en poder garantir que tots els diners que se'ls paga, que es destinin a això", a la neteja.

"cal una "fiscalització del contracte" perquè "fa molta pudor el contracte de la brossa"

Dídac Nadal (PDECat) ha descrit aquest nou pas del consistori com un "pedaç". El demòcrata ha demanat que s'incorporin inspectors en aquest contracte i alhora, ha fet una crida a treballar des del consistori d'una altra manera, "sempre anem tard". Nadal ha recriminat a Ballesteros que "no hi ha ritme, ni eficiència ni eficàcia".

El mateix portaveu ha negat "que a Tarragona no hi ha gent més incívica que en altres ciutats" i ha carregat contra l'equip de govern dient que "els seus dèficits no es poden escudar darrere de l'incivisme dels ciutadans".

Per la seva banda, Rubén Viñuales (Cs) també, com la resta de portaveus, ha lamentat que els fessin arribar 461 pàgines, a les 15.15 h de divendres passat. Sobre això, ha retret a Martínez que "si és tan important, que passi per comissió".

El portaveu de la formació taronja demana que es replantegi el servei i que es destini el 60% a la neteja i el 40% a recollida.

En tot aquest enrenou, Viñuales ha volgut remarcar que "hem de treure el tufillo que els treballadors no fan el que han de fer. Hauríem de dir que no parlem dels treballadors", de qui n'ha lloat la feina.

Ballesteros defensa un expedient "impecable"

L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha sortit al pas de les declaracions de tots els portaveus. A banda d'admetre el desastre de la instal·lació dels contenidors soterrats, quan "no era alcalde", ha recordat que no s'han pogut retirar abans perquè calia complir els terminis establerts que estaven fixats per les ajudes europees. Un cop s'han complert, es procedirà a eliminar-les.

El batlle ha dit que "els treballadors fan una feina extraordinària i amb aquesta modificació milloraran les condicions tècniques i humanes". Aquest expedient que s'ha aprovat avui, segons Ballesteros, "té tots els informes favorables, és impecable" i "ha arribat quan ha arribat, en un moment que és possible aquest esforç".

Ballesteros ha dit que el debat d'aquest expedient ha deixat en evidència que al saló de plens "hi ha una banda que vol resoldre els problemes i aporta solucions i l'altra, que no els vol solucionar per seguir criticant".

 

Participació