Museu bíblic

​Les estàtues d’Abraham, Sant Pau i Sant Fructuós presideixen el jardí bíblic

L'Arquebisbat inaugura l'espai i anuncia noves excavacions arqueològiques

per Redacció , 21 de gener de 2019 a les 14:50 |
Estàtua d'Abraham i una olivera en un racó del jardí bíblic inaugurat al Museu Bíblic Tarraconense. | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de gener de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El pati d'una antiga escola tarragonina s'ha reconvertit en un jardí bíblic. L'Arquebisbat de Tarragona, propietària de l'espai, ha adaptat aquesta vella zona d'esbarjo en desús des de fa anys en un recinte amb tres estàtues religioses d’Abraham, Sant Pau i Sant Fructuós i una tretzena espècies vegetals, com l'olivera o la mostassa, molt presents a la Bíblia. En una segona fase el jardí, d'uns 300 metres quadrats, incorporarà una sala de consulta i un nou accés a nivell de carrer -de moment cal accedir-hi per l'interior del Museu Bíblic Tarraconense.

El jardí amaga algunes joies arqueològiques, com un capitell romà que coronava els porticats que envoltaven el temple d'August. De fet, des del Museu Bíblic s'han anunciat noves excavacions a partir de mitjans de febrer.


Les excavacions al subsol del museu s'iniciaran a partir de l'11 de febrer amb l'objectiu de deixar més part descoberta de l'exedra. El director del museu, Andreu Muñoz, ha recordat que la institució privada, que depèn de l'Arquebisbat, és obrir un Centre d'Interpretació de la Part Alta que expliqui l'edifici i esdevingui la porta d'entrada a l'acròpolis de Tarragona.
 

El nou jardí bíblic, dins del Museu Bíblic Tarraconense. Foto: ACN


El Museu Bíblic Tarraconense ha pogut dignificar el pati de l'antic col·legi Sant Josep Obrer, gràcies a donacions de particulars i voluntaris, i convertir-lo un espai verd. "És una sala més a l'aire lliure". La mostassa, l'olivera, el cedre o el llorer són algunes de les espècies plantades amb l'objectiu que "sigui un espai de trobament intercultural i interreligiós", ha dit Muñoz.

Les estàtues de Sant Fructuós -figura que inicialment havia d'anar a la Sagrada Família-, d'Abraham i de Sant Pau, en referència a la seva hipotètica vinguda a Tarragona, obra de l'escultor tarragoní Bruno Gallart, omplen tres racons del jardí, que també llueix peces arqueològiques com el capitell monumental o el mur soterrat -l'element de major antiguitat dins del jardí.


Unes petjades a terra que conviden el visitant a resseguir l'espai, una font a l'epicentre del pati -una pica originària de Passanant (Conca de Barberà) d'almenys tres segles d'història- i un molí d'època medieval i moderna acaben conformant aquest jardí bíblic que s'inaugura aquest dilluns a la tarda. La primera fase del projecte ha costat uns 25.000 euros.

 

Participació