entrevista

Francisco Álvarez: «Fa 50 anys que reclamem una vorera per connectar Sant Salvador amb el centre»

El president de l'Associació de Veïns de la Ciutat de Tarragona des de Sant Ramon i Sant Salvador reclama més inversió de l'Ajuntament al barri

per Jonathan Oca, Tarragona, 13 de gener de 2019 a les 21:08 |
Francisco Álvarez, president de l'AV de la Ciutat de Tarragona des de Sant Ramon i Sant Salvador | Jonathan Oca
Francisco Álvarez és el president de l'Associació de Veïns de la Ciutat de Tarragona des de Sant Ramon i Sant Salvador. Destaca que el barri està força més devaluat que fa uns anys i reclama més inversió a l'Ajuntament de Tarragona, sobretot en matèria d'infraestructures. El mateix veí apunta que en aquesta zona hi ha tràfic de droga i que el més ideal és que la policia actués perquè desaparegués del barri aquesta pràctica delictiva.

- Quina diagnosi fa del barri?


- Bé, ara mateix la sensació, i la realitat, és que està molt pitjor que quan jo vaig arribar, cap a l'any 1971. Això era una altra cosa, ara s'està degenerant molt i molt ràpid tot.

- D'aquesta degeneració qui en té la culpa, l'ajuntament o els mateixos veïns?

- Jo crec que no tota la responsabilitat recau en l'Ajuntament sinó que els veïns també en som responsables. Des de fa temps que la gent que a viure al barri, hi ha persones que no s'adapten a la convivència veïnal i això no ajuda. A més, també és cert que l'Ajuntament que hauria d'invertir

"Jo crec que no tota la responsabilitat recau en l'Ajuntament sinó que els veïns també en som responsables"

- Se senten abandonats pel consistori? Consideren que estan deixant morir el barri?

- L'Ajuntament deixa molt a desitjar. Calen més ajudes al barri, cal més manteniment i sobretot més infraestructures, ja que és molt deficitari. Ara que s'acosten les eleccions passaran per aquí per fer-li una rentada de cara, com fan sempre. Això no hauria de ser així. No som ciutadans de segona. Però segur que això també ho faran a tots els barris.

- Quin és el principal problema que tenen al barri?

- Aquí el que més ens afecta és l'incivisme i també els robatoris. Molta gent prefereix no denunciar per por.

- El problema de l'incivisme sembla que no és exclusiu d'aquest barri. Que proposen fer posar-hi remei, sancions?

- Des de l'associació de veïns creiem que el millor és fer campanyes de sensibilització i d'informació. I com a últim recurs, la sanció. Cal educar per evitar totes aquestes actituds.
 

Francisco Álvarez, president de l'AV de la Ciutat de Tarragona des de Sant Ramon i Sant Salvador Foto: Jonathan Oca


- Deia que la gent té por a denunciar, és un barri insegur?

- No diria que sigui un barri insegur però és cert que li manca vigilància. De tant en tant, passa alguna patrulla de la Guàrdia Urbana. Suposo que no passen tant per aquí perquè no tenen prou efectius, però es necessita molta més presència policial.

"No diria que sigui un barri insegur però és cert que li manca vigilància"

- Pateixen moltes ocupacions il·legals de pisos?

- Hi ha força ocupacions però això no ens preocupa massa sempre que siguin persones cíviques que es comporten i respecten el veïnat. El problema és que moltes ocupacions no estan destinades a obtenir un habitatge, sinó al tràfic de drogues. Si et trobes una persona cívica, que és respectuosa, en aquest cas el problema el tindrien els bancs, en cas contrari, és a dir, que sigui incívic, el problema ja és de tots.

- Comentava el tema de la droga, en aquest barri s'han portat a terme algunes operacions contra el tràfic.

- Hi ha molt tràfic però a petita escala. Es veu que hi ha venda de substàncies en algunes zones però suposem que ja estan vigilats per qui ho ha de fer. El més indicat és que també desaparegués això del barri.

- Reclamava infraestructures. Quines?

- Fa 50 anys que ho demanem, volem que d'una vegada per totes el barri es pugui connectar amb la ciutat amb una vorera. També tenim el CAP tancat durant la nit, si la gent que ha d'anar al centre de Tarragona no té mitjans propis per poder fer-ho, com el cotxe o un autobús que no n'hi ha a la nit, doncs creiem que és essencial.

- Per què creuen que l'Ajuntament no ho fa?

- S'ha demanat a l'Ajuntament, a Foment i també vam fer una petició al Síndic de Greuges i ens va contestar que la tornéssim a presentar perquè se'ns havia esgotat el termini. Estem en tràmits de tornar a presentar-ho. Per altra banda, a través de Facebook denunciem tot el que veiem, com abocadors il·legals, elements de mobiliari urbà malmesos.

- Sant Salvador és el barri que està pitjor de tota la ciutat?

- Per mi, particularment, és un dels barris més bonics que hi ha i l'Ajuntament hauria de tenir-ne més cura, cuidar-lo més però com deia, els veïns també. Ara bé, per evitar que vagi a menys, calen més infraestructures.

" És un dels barris més bonics que hi ha i l'Ajuntament hauria de tenir-ne més cura, cuidar-lo més"

- Hi ha molts veïns, o fills d'aquests, que opten per marxar del barri i anar a viure a un altre o a un poble del costat. Què faltaria per evitar aquesta situació?

- Doncs aquí no hi ha gaire cosa. Només hi ha el camp de futbol. Res més. Reitero que falten més infraestructures i fer-lo més atractiu. Hi ha pocs comerços, pocs recursos per a joves i adults, cal esperonar la zona. 

- Han demanat de forma reiterada que el CAP sigui de 24 hores. Han rebut alguna resposta?

- Hem fet queixes a través de l'OMAC (Oficina Municipal d'Atenció Ciutadana) i també de publicacions a través de les xarxes socials per esperonar a Salut que prengui mesures però de moment, no hem obtingut cap classe de resposta. Això és un greuge per als veïns de Sant Salvador i alhora, si no hi ha cap ambulància, també afecta els municipis del voltant.

 

Participació