societat

Els treballadors del Guaret de Valls no descarten emprendre accions legals contra l'empresa

Fa mesos que arrosseguen problemes en el cobrament de les seves nòmines i ja han avançat que protagonitzaran accions de protesta

per Jonathan Oca, Valls | 14 de gener de 2019 a les 14:01 |
Pancartes de protesta a les portes del CREI El Guaret de Valls | Cedida
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de gener de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'equip de professionals del Centre Residencial d'Educació Intensiva (CREI) El Guaret de Valls estan en peu de guerra amb l'empresa Fundació Privada Resilis, que és qui gestiona aquest servei. El motiu és que des de fa uns mesos arrosseguen dificultats per cobrar les seves nòmines, concretament des del setembre passat.

Si no es troba una solució i s'aplica de forma immediata, els treballadors no descarten emprendre accions de legals, com presentar una denúncia a Treball, segons ha pogut saber NacióTarragona. A més, asseguren que no deixaran desatesos els joves que hi ha al centre però que no faran els tràmits de la documentació requerits, alentint la part burocràtica.


Segons els treballadors, ,l'empresa "no gestiona bé" els diners que rep de la Generalitat i denuncien que no els consta que aquests problemes per cobrar es visquin també en altres centres que cobren del mateix ens. Per tant, segons els afectats, la Fundació Resilis seria l'única que actualment no compleix amb les seves obligacions salarials.

A la porta d'entrada al centre vallenc hi ha penjades diferents pancartes reivindicatives contra la gestió de l'empresa. "On són les solucions", "excuses, raons però sense solucions" i "volem cobrar", aquest són alguns dels missatges amb els quals els treballadors mostren el seu malestar amb la situació i exigeixen que es trobi una solució. En cas contrari, les accions que portaran a terme aniran pujant de nivell.


L'empresa afirma que no li paguen les factures

Fonts de la Fundació Privada Resilis, membre del conglomerat d'entitats Plataforma Educativa, afirmen que hi ha "incidències en el pagament de les nòmines" i han assegurat a NacióTarragona que aquest divendres es van fer abonar totes les que hi havia pendents i que no hi hauria cap treballador que no hagi cobrat. Tanmateix, afirmen que entenen "el malestar, la postura i les protestes dels treballadors".


A banda d'això, les mateixes fonts apunten que "aquesta situació desagradable" i que té a veure "amb les dificultats en el cobrament de les factures per part de la Generalitat". En aquest sentit destaquen que "les entitats tenim un marge de maniobra i hem pogut anar fent front a les dificultats al llarg del 2018 però al setembre s'han agreujat i ja no hem pogut".

Des de la Fundació Privada Resilis afirmen que "estem treballant internament per millorar la nostra tresoreria amb independència que s'endarrereixi el pagament per part de la Generalitat" però exigeixen "cobrar les factures en el termini que toca". La mateixa empresa no pot assegurar que al gener ja es cobri amb normalitat però "estem treballant per resoldre-ho al més aviat possible", destaquen.

La Generalitat, desbordada per l'arribada de menors migrants

Fonts del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies han explicat a aquest diari que
"el mecanisme de contractació i pagament de l'administració no és prou àgil per donar resposta a les situacions d'emergència com la que s'està donant amb els menors que migren sols i això ha generat alguns endarreriments en els pagaments".

A més, recorden que l'any passat el Departament va haver de recórrer al fons de contingència per assumir part de les emergències que està tenint per atendre l'arribada i la protecció d'aquests joves migrants.

Per últim, manifesten que l'any passat es va dissenyar un nou circuit de facturació per agilitzar els pagaments, s'ha millorat el sistema de comunicació administrativa amb les entitats i s'ha reforçat l'estructura de personal per poder millorar els processos.

 

Participació