banc d'espanya

L’edifici del Banc d’Espanya obrirà el 2021 com un centre de divulgació científica

El "Rambla Science" costarà 4 MEUR i serà una realitat encara que no arribi la subvenció europea, segons Ballesteros

El Banc d'Espanya obrirà les portes el 2021 com un centre de divulgació científica | Jonathan Oca
per Redacció, 20 de desembre de 2018 a les 13:50 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de desembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El projecte per convertir l’antic edifici del Banc d’Espanya de Tarragona en un centre de divulgació científica serà una realitat el setembre del 2021. L’Ajuntament, la URV i els quatre instituts de recerca que participen en el projecte han presentat aquest dijous els plans per rehabilitar i adequar l’edifici. El projecte, que s’ha batejat com a "Rambla Science", acollirà exposicions temporals, tallers, espais de networking, una cafeteria i un auditori. Està valorat en 4 MEUR i, abans de sis mesos, se sabrà si els Fons Feder financen la meitat del pressupost. L’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, ha garantit que el projecte es farà segur perquè, en cas que no s’aconseguís la subvenció europea, l’Ajuntament hi invertirà recursos propis.

El nou equipament, ubicat en plena Rambla Nova, aspira a convertir-se en un epicentre de generació i divulgació científica, de transferència de coneixement i de co-creació, amb una participació activa de la ciutadania. El ‘Rambla Science’ pivotarà sobre la tasca que fan quatre instituts de recerca amb seu a Tarragona: l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) i l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV). Tots quatre col·laboren amb el projecte, juntament amb la URV i l’Ajuntament, que és el propietari de l’edifici.


Segons ha detallat aquest dijous el director de la Càtedra UNESCO d’Habitatge, Sergio Nasarre, l’espai té la voluntat de posar a disposició de la ciutadania una eina on es pugui interactuar amb la ciència i el coneixement. D’entrada, el contingut del centre s’alinearà amb una quinzena de grans reptes mundials de l’actualitat, com són l’aposta per unes ciutats sostenibles i l’erradicació de la pobresa i la fam. La intenció també és que la ciutadania i, especialment, la comunitat educativa, participi en projectes de recerca i en l’aportació de solucions. 
 

L'alcalde Ballesteros i la rectora Figueras amb representants dels instituts de recerca de Tarragona implicats en el projecte del Banc d'Espanya Foto: ACN


Pel que fa als continguts, mitjançant exposicions es podrà comprendre i experimentar el dia a dia de la recerca a la URV -més de 40 grups de recerca de totes les disciplines han mostrat ja l’interès i la necessitat de participar-hi-. També, els avenços i descobriments en els camps de la paleoecologia humana, l'arqueologia clàssica, la química i la salut, i comprendre què estan aportant els instituts de recerca del territori a l’avenç de la ciència mundial. 

Com ha apuntat el vicerector de la URV Francesc Díaz, el ‘Rambla Science’ també aspira a generar vocacions científiques, així com a retenir i evitar la fuga de talents. De fet, el futur equipament s’espera que pugui ser un nou atractiu turístic i, especialment, que dinamitzi el centre de la ciutat. Nasarre ha posat en valor que esdevindrà un “motor de desenvolupament” del territori perquè, per primer cop, aglutinarà en un mateix espai la ciutadania, les administracions, la universitat i els centres de recerca, i el teixit empresarial -que també s’implicarà amb la iniciativa-. 


Pel que fa a l’edifici, el soterrani es convertirà en la Galeria de la Ciència, un espai que ha d’acollir dues o tres exposicions temporals cada any. A la planta baixa hi haurà l’exposició permanent ‘Els reptes de la ciència’, un espai de networking, una cafeteria i una botiga tematitzada. La primera planta es dividirà en un auditori polivalent amb capacitat per a 140 persones i ‘Descobreix’, un espai per fomentar, de manera lúdica, el coneixement i l'educació científica a través de petites exposicions, tallers, espais de descoberta, sala d’audiovisuals i racons de lectura, entre d’altres. A la segona planta se situarà l’espai ‘Experimenta’, amb activitats dirigides de tallers i, finalment, el terrat es condicionarà perquè pugui acollir recepcions i esdeveniments. 

Projecte garantit


El pressupost de l’actuació és de 3,95 milions d’euros, la meitat dels quals s’espera que es financin amb els Fons Feder europeus. Tot i això l’alcalde Ballesteros ha garantit que, si el projecte no rep la subvenció, l’Ajuntament té els recursos propis necessaris per fer-lo realitat. El pressupost municipal per al 2019 -que s’aprovarà divendres- contempla una partida de mig milió d’euros per redactar el projecte i fer front als primers treballs. L’equip de govern ha previst una aportació de fins a 2,5 MEUR de recursos propis en els propers quatre anys. 

Si s'aconsegueix la confirmació del finançament europeu, al segon semestre de 2019 s’enllestirà la redacció dels projectes executius de construcció i de museografia i, després de la tramitació de l'adjudicació, s'espera que els treballs d'execució i direcció d'obres tinguin una execució de 15 mesos. La data d’obertura prevista és l’1 de setembre del 2021. 

L’edifici de l’antic Banc d’Espanya de Tarragona, situat a la Rambla Nova de la ciutat, ocupa una superfície de 2.700 metres quadrats repartits en tres plantes, als quals s’han d’afegir 1.000 metres quadrats del semisoterrani. L'edifici, d’estil neoclàssic, va ser construït l'any 1928 per l'arquitecte Joan de Zavala i Lafora. Està tancat des del 2003 i és de titularitat municipal des del 2010. Actualment està catalogat com a bé cultural d'interès local (BCIL).

 

Participació