energia i economia

L'AEQT celebra el pas endavant del govern espanyol amb les xarxes tancades

El sector químic de Tarragona espera que es faci efectiu en el període establert pel decret publicat dissabte passat al BOE

per Redacció , 11 de desembre de 2018 a les 08:49 |
El Complex Industrial de Repsol a Tarragona | Repsol
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de desembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) celebra l'aprovació per part del govern espanyol d'un Reial Decret Llei que incorpora les xarxes tancades al seu ordenament jurídic intern, com a part d'un paquet de mesures encaminades a millorar la competitivitat del sector industrial.

El decret publicat aquest dissabte al BOE, modifica la Llei 24/2013, del Sector Elèctric, per tal de permetre les xarxes de distribució d'energia elèctrica tancades, una reivindicació llargament plantejada per la indústria química per la important reducció de costos en matèria energètica que implicarà.


L'AEQT espera veure com es desenvolupa en el reglament, que segons estableix el mateix decret, haurà d'estar en vigor en un màxim de sis mesos.

Fa gairebé una dècada, des del 2009, que les xarxes de distribució tancades estan previstes en la normativa europea. L'Estat no les havia transposat encara a la seva legislació interna, un fet que comporta un greuge competitiu per a les empreses químiques instal·lades a Tarragona i a la resta de l'Estat, que han de suportar uns costos energètics molt superiors als de competidors directes instal·lats en altres països de la UE on sí que s'ha transposat la normativa.


La mesura ara anunciada pel govern, quan es concreti de manera efectiva en el reglament que l'ha de desenvolupar, posarà fi a aquesta situació de desavantatge i manca de competitivitat, i permetrà que les empreses dels polígons químics espanyols, i en particular les de l'AEQT, puguin competir en igualtat de condicions. El polígon tarragoní és el més important d'Espanya, amb un 25% de la producció química de tot l'Estat.

La modificació arriba després que la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, es comprometés a treballar per la reducció del cost energètic en la seva visita a Tarragona el juliol passat. Des del consistori tarragoní la iniciativa, impulsada pel grup municipal d'ERC. 

 

Participació