societat

L’arqueòleg Eudald Carbonell, entre els científics més citats del món

El llistat complert del 2018 inclou 4.058 investigadors de 21 camps científics, dels quals 40 treballen en centres catalans

per Redacció , 6 de desembre de 2018 a les 08:29 |
L'Arqueòleg Eudald Carbonell | Adrià Costa
El llistat "Highly Cited Researchers 2018", publicat per Clarivate Analytics, ha inclòs a Eudald Carbonell, investigador de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social), catedràtic de Prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV) i codirector de l’Equipo de Investigación de Atapuerca (EIA), entre els investigadors més influents del món per l'impacte de la seva recerca.

El llistat complert del 2018 inclou 4.058 investigadors de 21 camps científics, dels quals 40  treballen en centres catalans. Carbonell es troba destacat en l’àmbit de les Ciències Socials. Per països, el primer lloc l’ocupa els Estats Units, amb 2.639 autors. El segueixen el Regne Unit, amb 546, i la Xina, amb 482.


Per institucions, el primer lloc és per la Universitat de Harvard, amb 186 autors. La segueixen els Instituts Nacionals de la Salut dels Estats Units, amb 148, i la Universitat de Stanford, amb 100. La primera institució europea és l’Institut Max Planck alemany, que es troba en quart lloc, amb 76 investigadors.

Les fites científiques més destacades d’Eudald Carbonell són la creació d’un sistema d’anàlisi de la tecnologia prehistòrica anomenat “sistema lògic-analític” i l’estudi del poblament antic de la Península Ibèrica. Aquestes línies de treball l’han portat a desenvolupar un programa d’investigació multidisciplinar a la Sierra de Atapuerca (Burgos), el qual inicialment va estar sota la direcció del professor Emiliano Aguirre. Des de l’any 1991, l’Eudald Carbonell n’és un dels codirectors juntament amb els doctors Juan Luís Arsuaga (Universidad Complutense de Madrid) i José Maria Bermúdez de Castro (Centro Nacional de Investigación sobre la Evolución Humana).

 

Participació