INVESTIGACIÓ

Premien una recerca de la URV sobre el seguiment de pacients que han patit un ictus

la professora de la Facultat d’Infermeria al campus Terres de l’Ebre, Sílvia Reverté, rep l'accèssit dels premis d’investigació en Infermeria Fundació Vila Saborit

per Redacció , 26 de novembre de 2018 a les 16:19 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de novembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Sílvia Reverté, amb el premi de la Fundació Vila Saborit, just després del lliurament. Foto: Cedida


La majoria de pacients que han patit un ictus tenen moltes probabilitats de tornar a patir-ne un altre i la reincidència pot ser més greu. Això fa que en l'àmbit assistencial s'intervingui molt en la prevenció secundària per evitar un segon ictus, controlant factors de risc com poden ser la hipertensió, la diabetis o el colesterol i donant pautes al pacient per adquirir hàbits de vida més saludables que milloraran en general la seva qualitat de vida.


Ara bé, hi ha un aspecte que encara no s'ha incorporat en el seguiment i el tractament d'aquesta malaltia: l'afrontament per part del pacient, és a dir, que aquest assumeixi que està malalt i que, per tant, entengui que ha de canviar determinats hàbits i maneres de fer en el seu dia a dia. Aquest aspecte és precisament el que analitza la professora de la Facultat d'Infermeria al campus Terres de l'Ebre, Sílvia Reverté, en el seu treball "Efecto en la calidad de vida, el afrontamiento y las conductas de salud en los pacientes con ictus isquémico agudo tratados con neurointervencionismo endovascular", basat en la seva tesi doctoral i amb el qual ha guanyat el primer accèssit dels premis d'Investigació en Infermeria Fundació Família Vila Saborit, en la modalitat tesis doctoral.

"Ens hem adonat que aquests pacients no accepten la malaltia fins que fa un any que l'han patida i això ens fa pensar que hem d'incorporar intervencions per facilitar estratègies d'acceptació", apunta Reverté, tot assenyalant que precisament el que valoren aquests premis, en els quals col·labora la Universitat Internacional de Catalunya i l'Hospital Universitari Sagrat Cor, són aportacions que puguin millorar l'assistència en l'àmbit de la infermeria.


Reverté va fer un seguiment de 82 pacients durant la seva investigació, analitzant les variables sociodemogràfiques, antecedents psiquiàtrics, característiques clíniques, neurològiques, d'afrontament, d'adherència terapèutica i qualitat de vida relacionada amb la salut. Concretament, el grau d'afrontament el va valorar amb entrevistes al cap de tres mesos i a l'any d'haver patit l'ictus i va concloure que, amb independència del grau d'afectació neurològica i funcional, els pacients presentaven un grau d'afrontament major a l'any d'haver patit un ictus. "Això ens indica que s'ha d'incorporar un abordatge de l'afrontament en paral·lel a les primeres intervencions de la pràctica clínica", afegeix.

En la modalitat de tesis doctorals dels premis de la Fundació Vila Saborit es van presentar 18 treballs, que van ser avaluats per un jurat integrat per 17 avaluadors de reconegut prestigi en l'àmbit acadèmic i 6 experts de l'àmbit clínic. Aquests premis tenen per objectiu reconèixer la tasca de joves investigadors i donar suport a la investigació dins l'àmbit de la Infermeria. A banda de la modalitat de tesis doctorals també hi ha la modalitat per a treballs de fi de màster.

 

Participació