especial 25-N

Augmenta un 22% la violència de gènere en menors de fins a 11 anys

Les amenaces, coaccions, vexacions, l'assetjament i el tracte degradant representa un 41,6% de les violències masclistes

per Redacció, 24 de novembre de 2018 a les 09:17 |
Joguines. | ND
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 de novembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Les denúncies per violència de gènere s'han estabilitzat a Catalunya. Aquest any, el cos policial català ha instruït ja un total de 10.935 denúncies, bàsicament de dones. Si bé la xifra és un 0,3% inferior que la de l'any passat, el nombre de dones que ha denunciat és un 0,2% superior, ja que en una mateixa denúncia poden constar diverses persones. Les dades, però, segueixen sent molt preocupants, ja que les víctimes menors d'edat de fins a 11 anys que figuren en les diligències policials han augmentat un 22%, sobretot en la franja d'entre 6 i 11 anys, que presenta un increment del 39%. 

Bona part dels casos són testimonis dels fets o menors que pateixen directament la violència. Entre els menors, la franja que més denuncia és la d'entre 12 i 17 anys, amb 486 denúncies, una xifra semblant al 2017. Entre aquests s'inclouen també joves o adolescents que han estat víctimes de violència per part de la seva parella o exparella. Pel que fa al conjunt de menors que ha patit violència de gènere, hi ha hagut un augment del 6,8%, passant de 741 o 792.


Sis dones mortes

Fins el mes d'octubre ja es compten sis dones mortes per violència masclista, quatre de les quals tenien fills i, en dos dels casos, menor que han quedat orfes, informa Mossos d'Esquadra. D'aquestes dones, només una havia interposat denúncia anteriorment, i una altra tenia vigent una mesura judicial de protecció. Segons precisa la policia, en quatre casos s'ha aconseguit detenir l'autor de l'assassinat, mentre que en els dos restants, aquest s'havia suïcidat. 


La violència física, però, no és l'única que sovint detecta la policia catalana. Les amenaces, coaccions, vexacions, assetjament i tracte degradant que s'engloba en el concepte de la violència psicològica representa un 41,6% i és la majoritària. Per darrere seu, un 40,2% de casos són lesions lleus o greus, i temptatives d'homicidi. Entre altres violències, però, també destaca l'econòmica amb un 11,9%, la ciberviolència que suposa un 3,5%, i la sexual, que és un 2,8%. 

Dones més joves i més formades


L'educació i la formació ha facilitat que la detecció de les violències sigui més àgil i, per tant, que moltes de les atencions o denúncies que reben els Mossos d'Esquadra també provinguin de dones joves o, fins i tot, menors d'edat. Els Grups d'Atenció a la Víctima (GAV) ha atès -aquest 2018- un 6,9% de dones menors, tot i que la franja d'edat on es concentren més víctimes és la dels 21 als 50 i, més concretament, entre els 30 i els 40 anys. 

Pel que fa als homes, durant aquest any se n'han detingut 4.425 relacionats amb agressions masclistes. Una xifra superior a la del 2017 que, en la seva globalitat, van ser 70 menys. D'aquests, 25 detinguts són menors d'edat, i la franja amb més homes sospitosos és la d'entre 21 i 50 anys. 

 

Participació