societat

El colpidor agraïment de la mare de la noia rescatada «in extremis»: «M'han retornat la meva filla»

Encarna López ha volgut agrair el que van fer per l'Iris i per l'altra dona que la volia treure de sota el cotxe on estava atrapada

per Jonathan Oca , Tarragona , 23 de novembre de 2018 a les 19:53 |
La mare de l'Iris agraint a tots els herois el rescat de la seva filla | Jonathan Oca
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de novembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
"M'han retronat la meva filla". Aquesta és el colpidor i sincer agraïment que ha fet Encarna Pérez a totes les 12 persones que van poder salvar la seva filla, Iris, quan estava atrapada a sota un cotxe el passat 10 d'octubre a causa del temporal a l'avinguda dels Països Catalans de Tarragona. Pérez s'ha desplaçat fins al barri de Sant Pere i Sant Pau on les dues associacions de veïns han volgut retre un homenatge als herois que van salvar in extremis les dues noies, l'Iris i una dona que quan va intentar rescatar-la va ser arrossegada per la força de l'aigua i també va quedar atrapada a sota del vehicle.

Pérez ha recordat que aquell dia es va assabentar de tot el que havia passat quan la van trucar de l'hospital i li van dir que la seva filla estava allà. Metre es desplaçava cap a l'hospital s'apoderava d'ella una angoixa que era difícil de digerir, ja que des del centre sanitari no havien volgut donar-li més informació. Després de veure la seva filla i de passar unes hores amb ella, quan marxava cap a casa "vaig reflexionar que estava viva gràcies a una sèrie de gent i de casualitats". Davant d'això, "només podia estar agraïda a tots" i per això els hi ha volgut dir en persona i fer-los una abraçada, un per un.


L'Iris, segons ha explicat la seva mare, no ha volgut venir -com tampoc ho ha fet l'altra dona rescatada- però ha afirmat que "està bé" però "encara li costa parlar d'això", ha expressat. Per altra banda, s'ha mostrat tranquil·la perquè la seva filla ja fa vida normal, treballa i estudia alhora. Pérez ha explicat que la seva filla sí que s'havia reunit amb els veïns, l'altra dona que va estar a punt d'ofegar-se i amb els seus rescatadors per agrair-los el que van fer per elles.
 

Onze dels dotze herois que van participar en el rescat han rebut el reconeixement dels veïns Foto: Jonathan Oca


11 noms, 11 herois i heroïnes

Lluís Navarrete, Felipe del Campo, Ivan Casado, Carlos Rebenaque, Elvira Vidal, Mònica Mellado, David Curto, Joan Cortés, Sergi Miró, Oleksand Myerlich i Antonio Altuna. Aquestes són les persones que han passat de ser anònimes a ser heroïnes. Totes elles van participar en l'espectacular i esfereïdor rescat a Tarragona. Aquest divendres, com a mostra d'agraïment i reconeixement a la feina i al valor, han rebut una placa d'homenatge per part dels veïns. Només 11 de les 12 persones que hi van participar han recollit el reconeixement, ja que una no ha pogut ser identificada. 


Un per un han anat pujant a l'escenari del teatre del Centre Cívic de Sant Pere i Sant Pau per a rebre aquest més que merescut reconeixement, sota els aplaudiments de tots els assistents, entre els quals hi havia representació de gairebé tots els partits polítics presents a l'Ajuntament de Tarragona, ja sigui al govern a l'oposició.

Poques paraules però emotives

Oleksand Myerlich ha volgut mostrar el seu agraïment pel reconeixement però ha volgut deixar palès que per ell "el regal més gran, és que les dues dones que vàrem rescatar entre tots estan bé i que estan entre nosaltres".
 
Lluís Navarrete i Felipe del Campo, els dos bombers que van participar en el rescat, han volgut remarcar que qui es mereix el reconeixement són els veïns, els ciutadans, perquè "no tenien cap tipus d'obligació" i que "de forma desinteressada" van posar en perill la seva vida.

Navarrete ha destacat que les dues noies van estar almenys entre 7 i 9 minuts sense poder respirar i que gràcies a l'actuació de tots les va poder rescar. El bomber ha descrit l'actuació dels ciutadans així: "humanitat, solidaritat i prestació de servei". Pel que fa al reconeixement, ha afirmat que sempre és "agradable i bonic que et donin una placa de reconeixement" però ha assegurat que omple més "l'orgull personal i la satisfacció d'haver complert un deure, i això no té preu".
 
"L'actuació més intensa però no la més dramàtica"

Per la seva banda, del Campo s'ha mostrat sorprès perquè no és massa comú que la ciutadania organitzi un acte per agrair una actuació però ha recordat que "els que realment es mereixien aquest acte són els veïns" i ha recordat també el paper del SEM, de Mossos d'Esquadra i de la Guàrdia Urbana. El bomber també ha expressat que aquesta va ser "l'actuació més intensa però no la més dramàtica".

Aprofitant la presència dels polítics a la sala, del Campo no ha dubtat en animar-los a treballar i a defensar els cossos de seguretat i d'emergències, que són tan necessaris per a la societat.

Ivan Casado, un altre dels herois del 10 d'octubre, ha lloat la tasca de tots però ha volgut destacar que el mèrit va ser dels bombers "perquè encara que n'haguéssim sigut molts més, no haguéssim sabut com organitzar-nos ni com actuar"
 
Un acte senzill, curt, força espontani, sense massa protocols i molt emotiu. Així és com s'ha agraït des del barri la feina feta des del cor d'aquests herois, fins ara anònims, que van mostrar valentia i sobretot, molta humanitat.

El rescat in extremis de les dues noies atrapades a sota el vehicle:

 

Participació